Kézenállva inni és flörtölni

2007.10.31. 08:45
A kollektív szomorúság világméretű apropója ellenére egyáltalán nem szégyen a jókedv ezen a hosszú hétvégén, halottak napján tiszta lelkiismerettel mehetünk bossanova-koncertre, látogathatunk El Barrióba, gyönyörködhetünk kubistákban, táncolhatunk Jehovával, ismerkedhetünk azték hagyományokkal, de még kurvákkal is pogózhatunk. Micsoda hétvége, micsoda muri.
Védelem

A hosszú hétvégét, ha tehetjük, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Démoni ragály: a pestis című kiállításával kezdjük. A múzeum ezzel egy három tárlatból álló sorozatot indít, melyből az első a pestis, a második a kolera, a harmadik pedig az influenza demográfiai, kultúr- és gazdaságtörténeti hatásait mutatja be, de az érdeklődők megtekinthetik a korabeli orvosok felszerelését, a "csőrös sisakot", a hullaszállító kézikocsit, valamint az iparművészek által készített torzókat és testi elváltozásokat.

Szerda délután két órakor pedig ténylegesen is elkezdődik a bulihétvége a budapest Petőfi Csarnokban, ahol gigantikus rockfesztivált tartanak 23 zenekarral, méghozzá csak és kizárólag emlékzenekarokkal. Az olyan klasszikusok mellett, mint a Judas Priest (Meltdown), a Kiss (Kiss Forever Band), az Iron Maiden (Iron Maidnem), a Cult (Cultus) és a Guns N'Roses (Hollywood Rose) fellép még a Scorpions Emlékzenekar, Queen Unplugged Project, a Hazugmagazin (Police), de ott lesz a csodálatos Shania Twain munkásságának emléket állító Shania Twain Tribute Band is. Az egyszerre zavarbaejtő és ígéretes buli három színpadon, 14 órán keresztül tart majd.

Halloween, tombol a halál és a jókedv

Mikor térnének vissza a Papok és a Prostik, ha nem Halloweenkor? Ezúttal a pécsi Toxic klubban egyesülnek egyetlen hatalmas buliorganizmussá a masszív klérus tagjai az ördögi ribancokkal. Elektró-indusztriál és gót zenék, halálkultusz, éjfélkor sztriptíz. Jelmezben csak a belépés olcsóbb, a sör nem.

Halloweenkor zár be végleg a Sark Presszó is (elvileg), egy fergeteges Gumipop-bulival (gyakorlatilag). Szenzációs indie-bulira és oxigénmaszkokra számíthatunk, a divatosan frusztrált talpalávalót pedig többek között Instabil, Bertold, Jehova és társaik szolgáltatják majd, gumipopjelmezben.

Mindeközben pedig Hardcore Halloween lesz a Kultiban, méghozzá az európai Misfits-turnéról visszatérő Idoruval, a szombathelyi metalcore-csapattal, az Embersszel, a régivonalasan zúzó Sedative Banggel és Something Against You-val, ami ezúttal nem saját számokat játszik majd. Halloweenkor a pogózás is teljesen más.

Szerdán este lesz a hetente jelentkező Ablak-A-Dubra klubestnek az ingyenes szezonzáró house-bulija a Cha-cha-chában, a szokásos Naga-Beta duón kívül Andre és Mick teszik teljessé a Hairy-csapatot, és zárják be egyúttal a kört. A bulisorozat egy hónap kihagyás után decemberben indul újra.

Magasabb kultúra, a Dongó és a Harmonika

Négy teljes napunk van, hogy kényelmesen kimatekozzuk, mikor érdemes némi sorbaállást megkockáztatva a Szépművészetibe látogatnunk, hogy megtekintsük a múlt héten bemutatott Rupf-gyűjteményt, azaz a múlt század elejének néhány klasszikus avantgárd művét, azon belül is leginkább a kubista alkotásokat, Picassót, Klee-t, illetve 14 Kandinszkij-művet.

Sima balett

Ezt követően három egymást követő estén, csütörtökön, pénteken és szombaton is fellép a Művészetek Palotájában a Québec-i La La La Human Steps kortárs tánctársulat. Az Amjad című darabot áprilisban mutatták be először, és olyan nevek szerepelnek a táncosok között, mint például Xuang Cheng, a Shanghaji nemzetközi Balettverseny 2004-es győztese. Éduard Lock, a társulat alapítója ezzel a darabbal "folytatja útját a test extrém és absztrakt entitásként való újrafelfedezésében" - szól a sokatmondó ajánló. A La La La Steps-nek egyébként az Einstürzende Neubauten is készített már zenét.

Már egy év telt el azóta, hogy elhunyt Pege Aladár, az évforduló alkalmából pedig emlékkoncertet szerveznek szombaton a Zeneakadémián. A koncerten fellépnek a világhírű nagybőgős barátai és tanítványai, többek között Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Vukán György, Csík Gusztáv, illetve Lakatos Pecek Krisztián és Csepregi Gyula is, az est folyamán lesz örömzenélés is, amikor a 19 fellépő egyszerre lesz majd a színpadon. A koncert 7 órakor kezdődik.

Kicsit odébb van még, de mindenképpen meg kell említenünk, hogy Orosz Zoltán harmonikaművész Ezerarcú harmonika című koncertsorozata folytatódik a Benczúr Házban, ahol november 5-én a művész a Budapest Harmonika Trió nevű formációjával lép színpadra 19 órakor, a műsorban pedig elhangzik majd többek között Mozart Kis éji zenéje és Korszakov Dongója is.

Nem szégyen a jókedv

Ne szégyelljük, ha az éves temetőlátogatást követően brazilos ritmusokra és dallamokra támad kedvünk, érdemes lenézni a Dob utcai Lámpásba, ahol kellemes családi klubkoncertet ad a Bossa Retro Nova, ráadásul a helyen csocsózni is lehet, valamint hétfőnként klasszikus kelet-európai rajzfilmeket is vetítenek, ami több ponttal növeli a hely szocializációs rátáját. És még a Gödör Klub sincs messze, ahol szintén csütörtökön lép fel a Grencso Bio Kollektiv, a Chakra Hacker és a Joint Venture Sound System. Ingázóknak.

Valamint a Cöxkpon Ambient Café sincs messze, ahol a kétnapos Ambient Halloween Fesztivál során csütörtökön Korai Öröm Jam Session szekciót, illetve spártai space-dubot is hallgathatunk, de fellép az Óperentzia is, éjjel kettőtől pedig Polymorphin játszik.

Világ gettóinak népszerű zenéi

Péntek este a BombTheJazz a house zene vizeire evez a Merlinben, és elhozza nekünk a New York-i Mr. V-t, aki még a nyolcvanas évek végén, mindössze 14 éves korában kezdte el dj-karrierjét a multikulti block-partykon El Barrioban, azaz a spanyol Harlemben, ma pedig már az egyik legdivatosabb latin- és house-producerré vált a világon, akinek a buliján még Budapesten is örjöngve tapossák egymást halálra a kifinomult hallású partyarcok. Mindenképpen ajánlott lesz egyébként a buli előterében is elidőzni, illetve ott hangolódni, ugyanis Johnny Dramán kívül ezúttal Badihali és Popbitch készülnek majd klasszikus diszkóösszeállítással.

El Barrio

Ha pedig a house ritmusait barátságtalannak tartjuk és organikusabb fülledtségre vágyunk, akkor egy napra rá pont nekünk érkezik a West Balkánba a bordeaux-i Les Hurlements d'Léo, akik élő fellépéseiken klasszikus reggae és funkpunk hangzásokat adaptálnak amolyan franciásan, de azért erős clash-es és Mano Negra-s asszociációkkal. A franciák mellett pedig fellép még a népzenét, a dzsesszt, a hip-hopot és a popzenét eklektikusan sodró lendületű bulimasszává gyúró magyar Zuboly zenekar is. Micsoda hétvége.

Kézenállva inni és flörtölni

A hétvége partifronton tartogat még két érdekességet a Halloween és az önfeledt kéjvonaglás szerelmeseinek. Pénteken az A38-on celebrál a drumandbassből kinövő lányok visszajáró szelleme, a Magyarországra mint második otthonára tekintő John B. A híres lemezlovas ezen az estén mutatja be legújabb kunsztját: kézen állva, a nyakkendőjével kezeli a crossfadert, miközben flörtöl és iszik egyszerre. Rajta kívül Palotai és a Bergi-Svindler páros szórakoztat, a kisteremben pedig az örök félmosolyú Max Factor kel birokra a Girls and Mathematics technóderviseivel. Az utóbbi csapat oszlopos tagja, Total Carlos másnap Crimsonnal és Marvinnal csap a lemezek közé, hogy a Mellow Mono lebegésre (és kéjvonaglásra) kihegyezett hullámain csúszdázza a vasárnapba a nagyérdeműt.

Vasárnapi azték hagyományok

A hosszú hétvége négy éjszakán át tartó alkoholgőzös tombolása kellemes kultúrtörténeti levezetésének ígérkezik a Sirály kávézó vasárnapi programja, azaz a mexikói nahua indián családból származó és a hagyományok szellemében nevelt Akaxe Yotzin Gomez előadása az ősi azték kultúráról, az ősi táncok szimbolikus tartalmáról, illetve kapcsolatáról a négy égtájjal és az elemekkel. Az este hat órakor a pincében kezdődő előadást élő tánccal illusztrálja majd a mexikói fiatalember. De ezt követően azték tánckör is lesz november 10-én és 11-én az I. kerületi Ponty utca 3. szám alatti szakközépiskolában.