Márkus László és a hiphop halott

2007.06.08. 11:24
A világ legnagyobb mellei Szegeden, Edvin Marton, az ördög csapzott hegedűse a Margitszigeten, bohókás búvárok a cirkuszban, chicagói house a Syma-csarnokban, Ágaskodó Telivérek Pozsonyban. Gyászolhatjuk-e egyszerre Márkus Lászlót és a hiphopot? Hétvégi kulttúladagolás.

Kezdjük azzal, hogy a Soroksári út elején (8-10.) kétnapos ingyenes bulival ünnepli létrejöttét a Cökxpon Ambient Café Theater. A társaság nem titkolt célja, hogy a chill-szobák által kitaposott úton közösségi-spirituális élményt hozzon létre egy fiktív térben, melyben a zene, színház, tánc- és képzőművészet, illetve a látvány és a környezet együtt vannak jelen. Ezért vagy mindezek ellenére ajánlott elmenni, lesz cipőmegőrző, kiállítás és különleges recept alapján készült ital is. A pénteki és szombati nap folyamán sokan zenélnek majd, többek között T. Bali és az I.O.N., a Caracas Underpop, valamint Chrom és Crimson a Lick the Click!-ből.

Ha pedig már szóba kerültek az italok, mindenképpen ajánlott a Városligetbe látogatni a hétvégén, ugyanis megint borkostoló lesz, ráadásul a hazai borkultúra egyik legrangosabb rendezvényén, a VII. Pannon Bországgyűlésen. A középkori vásári sokadalommal egybekötött borozás péntek 11 órakor kezdődik és vasárnapig tart.

Pest nem a világ, sőt Buda sem

Hanem igenis Szeged, ugyanis itt rendezik meg a Mars téri U-pavilonban, szombaton és vasárnap az Eroticon 2007 kiállítást. Az erotikus vásárral egybekötött rendezvény díszvendége az argentín Sabrina Sabrok lesz, akinek iszonyatosan nagy mellei vannak, a világon a legnagyobbak.

A NASA annak idején a művésznőn szerette volna tesztelni a szilikonmellek (3,5-3,5 kilogramm) ellenállóképességét, valamint a súlytalanság hatásait, ám a Sabrina visszautasította a megtisztelő ajánlatot. Az Eroticon következő állomása jövő hétvégén a győri Városi Egyetemi Csarnok lesz ahol a közkedvelt Maya Gold lesz a kiállítás vendége.

Szombaton és vasárnap hat koncertje is lesz L.L. Juniornak. Junior az első körben 8-án délelőtt 11 órai kezdettel lép fel Oroszlányban, aznap este 10 órakor pedig már a miskolci Jégcsarnokban ad minden bizonnyal emlékezetes koncertet. Ám az igazi Tour de France-ra másnap kerül sor, mikor is L.L. tíz óra leforgása alatt Székesfehérváron, Nagybárkányban, a nagydorogi általános iskolában, valamint a soproni Havanna Disco Clubban varázsolja majd el rajongóit.

Pénteken a Nógrád megyei Pásztón B. Tóth László nyitja meg a legújabb fergeteges diszkót, a Miami Beachet, de érdemes átruccanni Pozsonyba is, ugyanis a szlovák főváros a kétnapos Wilsonic fesztiválnak ad otthont pénteken és szombaton. A számtalan fellépő közül sokaknak elsőként az egyre népszerűbb francia Nouvelle Vague (hazánkban is felléptek már, illetve fognak is), a Koop vagy a brit Heritage Orchestra szúr talán szemet, ám mindenképpen ajánlatos végigböngészni az egész programot. Hazánkat az Ágaskodó Telivérek, az Eric Sumo and Band és Polymorphinék képviselik.


Az új Nouvelle Vague

Minden divatos, a halott hiphop is

Ha Pest, akkor viszont divatos bulik. Pénteken a Mokka Cukkában Lollipop buli lesz (nyári extra), ráadásul a francia Be Trash Family lesz a vendég, pontosabban a klán három tagja, Nouch, Booty és a vizuálos EXPLCT. Lesz minden, ami egy nyalókás e-trash bulihoz csak szükséges: electropunk, techrock, ghettodrum, csajok színes hajjal, Sakal&Stress. És a Neo gitáros-énekese is csinál majd ott valamit.

A másnap, június 9-én a Syma-csarnokban rendezett Electronic Beats bulit kezdjük talán a világhírű house dj-vel, Felix Da Housecattel, akinek a nevét mindig is rendkívül idétlennek találtam, ám a Nina Simone-féle Sinnerman remixét kifejezetten kedveltem. Jó bulira kell számítani, annál is inkább, mivel az est első számú sztárfellépője Kelis, az amerikai r&b énekesnő, akit általában azok is nagyon szeretni szokták, akik az általa képviselt műfajt nem különösebben csípik. Ja, és itt is fellép a Neo.


Felix Da Housecat

Igen ám, de szombaton a Hajógyári-szigetre, az Events Hallba látogat az imént említett Kelis férje, a hiphopper Nas is. Nasir Jones legutóbbi, 2006-os albumának a címe a sokatmondó Hip Hop Is Dead, borítóján pedig a rapper egy fekete rózsát dob egy sírba (a hiphopéba?). A lemezen egy sor hírességen (pl. Snoop Dogg, Dr. Dre, will.i.am) kívül Jay-Z is közreműködött, aki annak idején egy párbajban (beef) állítólag leugatta a színpadról Nast. De már szent a béke. Ezen a bulin nem lép fel a Neo.

Filmes szülinapok, Márkus 80

Figyelem! Johnny Deppnek szombaton lesz a születésnapja (a 43.), úgyhogy a Franciaországba települt színész lelkes rajongói akár videómaratont is szervezhetnek a sztár tiszteletére, vagy a kézenfekvőbb megoldások kedvelői megnézhetik a Karib-tenger kalózai mindhárom részét egyhuzamban. Mi mindenképpen ajánljuk a Rémálom az Elm utcában első részét kezdésként, mely Depp első filmszerepe volt, és amelyben elég látványosan szét is trancsírozták a fiatal tehetséget. Ha pedig a legeknél tartunk, nézzék a meg a Titkos ablakot is, ami Johnny talán legrosszabb filmje, David Koepp rendezésében. Utóbbi írta egyébként a kiváló Pánikszobát, és szintén szombaton van a születésnapja. Sonia Bragának pedig pénteken, ő Clint Eastwoodot kötözte ki és izgatta fel a Zöldfülűben, ami jó kis akció(film) volt.

Most vasárnap lenne 80 éves a magyar színjátszás legendás alakja, Márkus László. Színházi körökben már a hatvanas években nagy névnek számított, a mozivásznon pedig a Rejtő Jenő alapötletéből készült Meztelen diplomatával lett híres, a legnagyobb kritikai elismerést azonban Fábri Zoltán 1976-os Ötödik pecsét című filmje hozta meg neki, melyben Őze Lajossal játszott együtt. Ebben az alkotásban szerepelt egyébként Latinovits utoljára. Márkus 1985-ben halt meg.


Judy Garland

Ha halottakra emlékezünk, mindenképpen nézzük meg az Óz, a csodák csodáját (1939) is, hiszen a kis Dorothyt játszó ragyogó Judy Garlandnak szintén vasárnap lenne a születésnapja. Garland '69-ben halt meg gyógyszertúladagolásban, a férje talált rá a fürdőkádban.

Bohókás búvárok, lovak, Stohl András, az Úristen éneklő fia

Ha kedvünk van egész hétvégén lovasbemutatót, lovasfotókat és -grafikákat, díjugratást, solymászokat, íjászokat, lószerszám- és lószőrékszer-készítést, valamint katasztrófavédelmi bemutatót nézni, látogassunk el Piliscsabára, ahol simogathatunk állatot is a 2007-es Lovas-napokon. A rendezvény egyik védnöke Szotyori Nagy Kristóf, a Lovas Szövetség Díjugrató szakágának elnökségi tagja lesz.

Vasárnap este két helyszínen veszi kezdetét a Budapesti Nyári Fesztivál szezonja: a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Prima Primissima díjas Csillagszemű Gyermektáncegyüttes és a nagyváradi Csillagocska Tánccsoport mutatnak be folklórtáncot, szigorúan a Kodály-év jegyében, míg a Városmajorban a Kis herceg című mesemusical lesz látható. A szezon további musical bemutatói a Drakula, melyben Edvin Marton játssza majd az ördög hegedűsét, a Jekyll és Hyde, valamint az idei évadra felújított Jézus Krisztus Szupersztár.


Elegáns csók

Akinek a csókolózás program, nemzeti virtus kérdése vagy becsületbeli ügy, az látogasson ki szombat este fél 10-kor a Kossuth térre, ahol a Bors magazin szervezésében újabb csókolózási világrekordot kísérel meg felállítani több ezer magyar fiatal pár. A 2004-ben felállított Fülöp-szigeteki Guiness-rekordot először 2005 júniusában döntötték meg a magyarok az Erzsébet-hídon, ám idén február 10-én újfent átvette a vezetést 6124 szerelmespár Manilában. Ezt kell nekünk majd sípszóra überelnünk szombat este. A start pillanatáig ráadásul Stohl András fog visszaszámolni.

Végül, de nem utolsósorban augusztus 26-ig rendszeresen látogatható különféle csoportos kedvezményekkel a Fővárosi Nagycirkusz. A Jana Sevcsenko rendezte lélegzetelállító előadásban erőakrobatákra, fókaidomárokra, lengőköteles bravúrra, bohókás búvárokra és tréfás vízszerelőkre mindenképpen számíthatunk. Erősen ajánlott.