Olja kétségbeesve keresi férjét

2007.11.30. 09:35
December elsejével hivatalosan is beköszönt a karácsonyi pánikszezon. Ráadásul lemezbemutatója lesz a Bëlgának, az Irie Maffiának, jönnek a halálkovbojok, visszatér Péterfy Bori, továbbá versenyszerűen tömhetjük a hurkát és szavalhatunk nyársdugóverseket. Ismét lesz technó, nemcsak Pesten, kiönthetjük a sört, támadnak a japán kiberpunkok és Tikiman, a dominikai. Ha pedig rajzfilmekről szeretnénk ittasan beszélgetni ittas emberekkel, akkor nézzünk le szombaton a Szimpla kertbe.

Nincs mese, eddig csak ijesztgettek vele, de péntek éjfélkor beköszönt a december, elkezdődik a visszaszámlálás, a pánik, itt a karácsony, úgyhogy mindenki vegye be a nyugtatóját, iszogasson sok zöld teát, szombat reggel pedig (uzsgyi) tüstént induljon a Millenárisba: zoknipofájú versek és műanyag játékok (azaz kortárs magyar gyerekirodalmi beszélgetések), kreatív játékok, Utazás Hópehely Kisasszonnyal a Jég Birodalmába, Péter és a farkas, kalács, bábok, óriási rajzlapok. Tessék kikapcsolódni, gyerekekkel.

Én, a géppuskás

Illetve legalább ennyire érdekes, ugyanott, a két kortárs orosz színházi darab. A My City, Moszkva fesztivál keretein belül mutatják be szombat este hét órától a Teátrumban a Fantomfájdalmat, melyben egy villamoskocsiszínben két biztonsági őr egy kiadós vodkázás alkalmával melegedik össze, majd erősen alkoholos állapotban megidézik a fiatal Olját, aki kétségbeesve keresi férjét. Másnap pedig délután négy órás kezdéssel megtekinthetjük az Én, a géppuskás című monodrámát, melyben többek között a skizofrén maffiózó unoka tudatában megjelenik a Nagy Honvédő Háború hősének, a nagyapának a szelleme is.

Itt egyre feszültebb a helyzet, úgyhogy irány Somogy megye és a Szennai Művelődési Ház, ahol a több éves hagyománnyal rendelkező Különleges asztali örömök Somogyban programsorozatot zárórendezvényét, a nyársdugóversmondó- és hurkatöltő-, illetve -kötözőversennyel egybekötött Szennai Hurkafesztivált tartják szombaton, síppal, dobbal, néptánccal és a Rozmaring Nyugdíjas Egyesület asszonykórusával.

Bëlga, lemezbemutatók, szombati kovbojmeló

Szombaton este tíz órától az A38 hajón ünnepel a hazai reggae, ahol a buli apropóját, illetve csúcspontját az Irie Maffia adja, aki ezen az estén mutatja majd be Fel a kezekkel! címre hallgató bemutatkozó lemezét. A buli első fellépője a Knotty Headz, később pezsgő is durran, a három mc-vel együtt összesen tizenegy tagból álló Irie Maffia vendégeként pedig még a Dániában élő jamaikai, Jah Turban is jelen lesz. Ő is szövegel majd.

Mindeközben egy folyóval és pár száz méterrel odébb, a Kultiplexben igazi amerikai halálmetálfiesztát rendeznek olyan fellépőkkel, mint a Red Chord, a kicsit bénán szájbarágós nevű, ettől függetlenül azonban igaz lábdobparádét ígérő The Black Dahlia Murder, valamint (egyáltalán nem utolsósorban) a valaha hallott egyik legjobb együttesnevével rendelkező arizonai Job For A Cowboy. Súlyos buli lesz.

Kovbojok

És ugyananezen a napon Zuglóban mutatja be negyedik albumát, a Zigilemezt a Bëlga is. Tetszik a lemez vagy sem ("Régen jobb volt, mikor még senki sem ismerte őket"), paródiaként kezeljük vagy sem ("Akkor ez most vicc? Tök idegesítő, nem értem, pedig magyarszakos vagyok"), hiphop vagy sem ("Mondjuk ez igazából nem is hiphop szerintem"), a buli biztos jó lesz, és állítólag lesznek vicces szövegek és különleges színpadkép is a Pecsában.

Rajzfilmek, világpremier, Anilogue

Budapest után Sárospatakon is megrendezik ezen a héten a Miyazaki-fesztivált. Az animefesztivál valójában hétfőn már elkezdődött, de vasárnapig még gőzerővel tart a sárospataki Művelődés Házában. A Chihiro óta világhírű Hayao Miyazaki korábbi filmjeit (Porco Rosso, Laputa, Nauszika stb.) mutatja be a fesztivál, de manga rajzversenyen, teaszertartásokon, képregénykiállításon is részt vehetünk, pénteken fél héttől pedig Varró Attila előadását is meghallgathatjuk az anime történetéről.

Csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart az ötödik alkalommal (csak idén új névvel) megrendezett budapesti Anilogue fesztivál. Az Uránia és Toldi moziban négy napon keresztül nézhetünk nagyjátékfilmeket (pl. Princess, Persepolis, Egon és Dönci), animációs rövidfilmeket, díjnyertes alkotásokat, világpanorámát és retrospektív összeállításokat (pl. Koji Yamamura, Bill Plympton). Ráadásul az Anilogue vendégeként itt tartózkodó, Kanadában élő bolgár származású Thedore Ushev itt tartja majd legújabb filmjének, a Drux Fruxnak a bemutatóját is. A filmessel egyébként tavaly már találkozhattunk a fesztiválon, akkor az erősen századeleji szovjet avantgárd hatása alatt készült Tower Bawhert mutatta be.

Persepolis

Érdemes előre megvenni a jegyeket, mert gyorsan fogynak, szombaton este pedig a Szimpla kertben lesz a hivatalos záróbuli, ahova csak akkor menjünk el, ha szívesen fulladunk meg és öntjük le magunkat sörrel egyszerre, miközben körülöttünk rajzfilmekről magyaráznak részegek.

Öntsük le magunkat sörrel, pénteken is, Pécsett is

Tehát leönthetjük magunkat máshol, sőt akár egy nappal korábban is, etno-reggae zenére, beatboxra, szövegelésre. Pénteken ugyanis az ELTE Gólyavárban lép fel az Electric Zuboly Orchestra, a PASO side-projektje, a némiképp nyugisabb tempójú Roots Rockers, valamint a két énekessel fellépő egyre népszerűbb Riddim Colony.

A belvárosi Merlinbe pedig nem akárki érkezik, hanem maga Maurizio, azaz Moritz Von Oswald, aki egyrészt a nyolcvanas években egy német new wave bandában dobolt, másrészt érthetetlen módon mégse ezzel várt ismertté, hanem későbbi technoproduceri tevékenységével. A pénteki budapesti buli különlegessége azonban kétségkívül a dominikai Tikiman fellépése, azaz a csodás orgánummal rendelkező vokalista és a producer közös projektje, a Rhythm & Sound lesz. Dub, reggae, minimal techno.

Ha pedig elektronika, ráadásul épp Pécsett járunk, akkor mindenképpen látogassunk el a Kino Caféba, ahol a kölni Beat Boutique klubest három hónapos európai turnéjának keretein belül DJ Kernes és Dennis Heisig játszanak majd az utóbbi időben elképesztően felkapott minimal house-tól kezdve a drumandbassen, az acid jazzen és a hiphopon keresztül a broken beatig szinte mindent, ami éppen divatos. A turnénak három magyar állomása van, a csütörtöki kultiplexes bulit már lekéstük, de szombaton Veszprémben is megtapasztalhatjuk, hogyan szórakoznak a mai fiatalok.

A nemrégiben megtartott első lemezbemutatója után először játszik majd, mégpedig szintén pénteken, a budai Menta Teraszban Péterfy Bori és az ő Love Bandje. Az Amorf Ördögök/Eric Sumo Band közeli színész-énekesnő Hajolj bele a hajamba című dala egyébként igazi sláger lett, és még annak is garantáltan a fejében marad, aki nem szereti (bár az ilyen ritka nagy barom lehet, és még humora sincs valószínűleg). Nehéz választani, annyi szuper program van. (Szerdán egyébként ugyanitt lép majd fel, ráadásul együtt, a Szilvási Gipsy Folk Band és a "streetfolkjammelő" Club Era is, ezt is érdemes feljegyezni).

Garantáltan kiömlik majd legalább egyszer a sörünk pénteken az Almássy téren is, ahol fergeteges rockabilly-szving bulit szerveznek Cadillac Cocktail címen. Az eseményen egyébként az épp Franciaország legnagyobb rockandroll fesztiváljáról hazatérő Prison Band is fellép, de ott lesz a tízfős Group'n'Swing nevű szving bigband és a Pedrofon is, a lemezlovas pedig nem más, mint Sárvári Gyuri lesz. A buli nyolckor kezdődik és erősen ajánlott ez is.

Végül pedig (persze egyáltalán nem utolsósorban) a vállalkozó kedvűek a Soroksári úti Gyárba is ellátogathatnak, ahol harmadszor (1.0, 1.5, 2.0) rendezik meg pénteken a Digital Sushit, melyen fellép Magyarország első japán zenét játszó együttese, a Kyoufu no Saakasu is. Ezen kívül j-pop, j-hardcore, j-rock, j-electro, szóval Japán kibernetikus popkultúrájának hangjai, lesz technó, karaoke és pirosra festett taréj is.

Aztán menjünk haza, aludjunk egy jót, szombaton pihenjünk (esetleg nézzük meg a Bëlgát, de ne maradjunk sokáig), vasárnap pedig szálljunk vonatra, és hallgassuk meg Debrecenben a Kölcsey Központban Chris Botti trombitaművészt.