A szörfös csajok is legóznak

2007.10.26. 11:09
A komplex élmények és kihívások kedvelőinek ajánlott a helyszínek között ingázni. Ovis fesztivál, filmklubok, orosz animáció, Csincsilla grófnő, vérengzés, szuperjó buli. Véget sem ér a hétvége, már itt is a következő. Ráadásul a világon mindenkire jut néhány legókocka. Programajánló.

A világon átlagban mindenkinek 62 darab legókockája van. A Wikipedia szerint legalábbis. A lényeg azonban, hogy egészen vasárnapig ingyenesen látogatható az Örs vezér téri Sugárban a csütörtökön délelőtt nyílt legókiállítás. A Lego 75. születésnapját ünneplő, több mint ezer négyzetméteren elterülő kiállításon nem csak nézelődni, hanem játszani, építkezni, távirányítós autóversenyezni és képregényt rajzolni is tudunk majd. Kötelező hétvégi program.

Mózes a kőtáblákkal

Ha pedig már szülinap, akkor akár az Almássy térre is ellátogathatunk szombat este, ahol a Riddim Colony reggaekollektíva ünnepli majd második születésnapját, többek között az Irie Maffia közreműködésével. Riddimék elvileg kilencen vannak, így 558 legókockájuk van összesen.

Szintén szombat és legalább ennyire különleges alkalom Péterfy Bori és a Love Band 23 órai kezdetű lemezbemutató koncertje az A38 hajón. A Krétakör-tag énekes-színésznő októberben megjelent szólóanyagának számait az ex-Amorf ördögök alapítói és Lovasi András szerezték. Kellemes diszkós, reggae-s, pszicheledelikus rockandrollra számíthatunk, ráadásul idén már csak egyszer, decemberben lép fel a művésznő, úgyhogy mindenképpen ajánljuk.

Titokzatos lányok nagybőgővel

Először is nem sokkal Halloween előtt, szombaton bemelegítés gyanánt rockabillyvel és goával bolondított kollektív tornagyakorlatban vehetünk részt az óbudai Supersonicban, azaz a Kék-, illetve Vörös Yukban.

Utóbbiban este nyolc körül kezdődik a Hell-o-ween név alatt szörfölő pokoli rockabilly-buli, a fellépők között pedig ott lesz a négyéves születésnapját ünneplő, egyre népszerűbb, „belezős rakkendrollt" játszó Yellow Spots zenekar is, de ezen a bulin debütál majd a surf-rockot játszó Cowabunga Go-Go is, Kristóffal, a PASO énekesével a dobok, és egy titokzatos lánnyal a basszusgitár mögött, valamint a mocskosszájú psychobilly-kedvenc, a Voodoo Allen, de ezen az estén mutatkozik be a Shadowbirds is, csaj nagybőgőssel. Mindezt egy levegővétellel.

De ezzel korántsincs vége, ugyanis a szomszédos Kék Yukban progressive-goa-trance lesz a Megaherz szervezésében dj-fiúkkal, dj-lányokkal, foszforeszkáló kiegészítőkkel és uv-fénnyel, A.P.E-vel Izraelből és Gi_O-val Ausztriából, az ambientesebb chill-out szobában pedig Kraakkel, Sakállal és Solomonnal. A komplex élmények és kihívások kedvelőinek erősen ajánlott a két helyszín között ingázni. Mármint nem a goa és ambient, hanem a Kék- és a Vörös Yuk között.

Regionális Ifjúsági Zenei Találkozó, ovisok

Középiskolás-, egyetemi-, meg úgy általában kevesek által ismert zenekaroknak nyújt bemutatkozási lehetőséget pénteken és szombaton a Regionális Ifjúsági Zenei Találkozó a veszprémi Expresszó Klubmoziban. A kétnapos rendezvényt egy kialakulóban lévő zenei egyesület szervezi, melynek célja a környék szárnybontogató zenekarainak a támogatása, mind koncertszervezés, mind pedig a reklám, illetve a lemezkiadás terén. Ennek fényében a pénteki The Zhe, Dreamer, eSKAbbe és a szombati Heaven Street Seven koncerteken kívül a helyszínen szakmai fórumot is biztosítanak majd az érdeklődőknek.

Már csütörtök délután kezdetét vette, de pénteken még tart Szegeden a Második ÓVI Kulturális Fesztivál. Az Üllési Fonó Táncegyüttes általános iskolások által felvezetett előadásáról már lemaradtunk, de ma elcsíphetjük az óvodások csoportos táncát és gyermejátékát. A program mottója a "Csak tiszta forrásból", azaz a feltétel csak magyar népi dallamokra készült produkció színpadra állítása. A gálán a legjobbak az arany-, ezüst- és bronzfokozatért küzdenek.

Nyolcker, Harlem, Csincsilla grófnő

A Harlem Színpadon, azaz a nyolcadik kerületi Tavaszmező utcában mutatja be pénteken a Micimackó szerzőjének, A.A. Milnének Hol nem volt című meseregényét, színpadi változatban, az 1995 óta működő Duende Színház. A Magyarországi Roma Parlament színpadán tartott négyszereplős (248 legókocka) előadást Jászberényi Gábor rendezi, története pedig az egymással harcban álló Valeriána és Bikarbóna királyságról szól, valamint az uralkodásban tapasztalatlan Viola királykisasszonyról, akit sikerül könnyedén az ujja köré csavarnia a szépséges és ármányos Csincsilla grófnőnek. Mese, nem csak gyerekeknek.

Harlem

Filmklubok, Animáció, Warhol, Pécs

Csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart a pécsi Zsolnay Gyárban a negyedik Szemlétek vízióaudiális filmfesztivál és művészeti találkozó. A programsorozat szervezője a SosemArt Kulturális Egyesület, a különféle programokat, vetítéseket, rádiós kísérleteket stb. hat helyszínen, a Zsolnay Gyár különböző részein, többek között egy alagútban is rendezik. Koncertek is lesznek, fellép az Uno y medio és a Sonar is (a magyar, nem a belga). A részletes program itt olvasható. Mindenképpen ajánlott.

Ha már Pécsen vagyunk, akkor érdemes a Művészetek és Irodalom Házában meglátogatni az október elején kezdődött és közel egy hónapig tartó Utazás a török félhold körül elnevezésű rendezvénysorozatot, amit a 2010-es kulturális éved apropóján rendeznek (Pécs mellett Isztambul és Essen lesznek 2010-ben Európa kulturális fővárosai). Ezen a hétvégén, szombaton délelőtt például török kézművesjátszóházat rendeznek gyerekeknek, délután pedig kávéházi árnybábszínház kezdődik Karagözzel és Hadzsivattal, Hacsek és Sajó török megfelelőivel.

Legalább ennyire ajánlott a Ludwig Múzeumba látogatni pénteken, ahol a Láthatatlan filmek klubjának eheti időpontjában az általában Andy Warhol nevével fémjelzett Flesh for Frankensteint vetítik majd este hat órától, belépő pedig nincs. A film Paul Morrissey jobb alkotásai közül való és eredetileg 3D-ben készült, Udo Kier és természetesen Joe Dallessandro főszereplésével. Morrissey ezt követően/ezzel párhuzamosan készített egy filmet a másik horrorikonról is, Blood for Dracula címmel. Vetíthetnék őket párban.

Hús

Ha pedig már a horrornál tartunk, akkor jövő szerdán a városligeti Novus Művészeti Iskola „A" épületében rendezett tour-de-france-ra is ellátogathatunk. A Halloween-buli este nyolc órától kezdődik a Bad Taste című vicces korai Peter Jackson-filmmel, amit Dario Argento gyönyörűen kísértő Suspiriája követ majd, végül pedig Cronenberg bemutatkozó zombifilmje, a félelmetesen szexuális Shivers zárja majd az estét. A három rendezőre összesen 186 legókocka jut.

Még ezen a héten viszont, vasárnap az egész napot az Animáció Világnapjának jegyében tölthetjük, arra emlékezve, hogy 115 éve, 1892-ben pont ezen a napon tartották Emile Reynaud Optikai Színházának első nyilvános vetítését Párizsban. Ennek örömére az Uránia moziban reggel tíztől este tizenegyig nézhetünk animációs filmeket megállás nélkül, ezen kívül pedig a Szimpla kertben, a Jövő Házában és a Toldi moziban is adózhatunk még az évforduló oltárán. A vetítések ingyenesek, a filmek közül pedig külön kiemelnénk az orosz animáció mestereiről készült Magia Russica című 2004-es dokumentumfilmet, amit a Jövő Háza tűz műsorára este héttől.

Az esti város fény által történő megszólaltatása

Látványos bemutatókkal, izgalmas előadásokkal, képzőművészek, fizikusok, krisztallográfusok részvételével rendezik meg péntektől Budapesten a VII. Nemzetközi Fényszimpóziumot a Magyar Művészeti Akadémia Kecske utcai központjában. Az 1993 óta kétévente megrendezett összejövetel vasárnapig tart, olyan témákról lesz szó, mint például az uv-fény és a nanotechnológia képi lehetőségei, a holográfia, illetve az esti város "fény által történő megszólaltatása", többek közt Carlo Bernardini, Frithioff Johansen, John Powell vagy Mengyán András előadásában.

A hétfő el se kezdődik

Egyáltalán nem meglepő, de tényleg úgy néz ki, hogy a vasárnapot követő három munkanapot senki sem fogja igazán komolyan venni, és sokan már hétfőn a hosszú hétvégére gyúrnak majd. Remélhetőleg azért nem omlik össze a gazdaság, csak kicsivel többen járnak majd be másnaposan.

Ennek jegyében igazán kellemes idegbeteg bulival indítja a hetet az A38, ahol az amerikai Mindless Self Indulgence ad majd az előrejelzések szerint a rockandrollt, a pankot, az elektrót és a popot szórakoztatóan ötvöző exhibicionista agymenést, persze minden bizonnyal csak olyan mértékben, hogy senkinek se feküdje meg túlságosan a gyomrát. Az MSI olyan zenekarok előtt játszott eddig, mint a My Chemical Romance, a Korn vagy a Green Day. Mindenképpen érdemes egyébként az ő itteni előzenekarukat is meghallgatni, ami a magyar Spacesh!t lesz.

Mindless Self Indulgence

Szintén hétfőn sokkol a Kultiplex is. A BPRNR ezúttal európai húsdaráló, -daraboló és -klopfoló (death)metal tehetségeket hoz el Budapestre. Fellép a One Man Army and the Undead Quartet Svédországból (310 legókocka), a sokatmondó nevű Gorefest Hollandiából, valamint a kifejezetten visszafogottnak tűnő Before the Fall Ausztriából (nevük alapján ők valószínűleg nem is deathmetalt játszanak). A fenti teremben mindeközben a Kurva anyád! booking szervezésében a hiphopot és punkot ötvöző Sonic Boom Six lép majd fel Angliából. Bolondok ezek mind, nem is értjük.