Magyarországon kapott agyvérzést a mongol főláma

2007.11.07. 12:36
Budapesti tartózkodása alatt agyvérzést kapott a legmagasabb rangú mongol vallási vezető, a IX. Halha Dzsebcundamba bogdo gegen rinpocse. A láma jelenleg az Amerikai úti idegsebészeten fekszik, a dalai láma naponta hívja telefonon. Biztosítása azonban nincsen, így kezelésének költségeit a meghívóknak kell állniuk, akik gyűjtést rendeztek a célra.

A mongol buddhista hierarchián belül a bogdo gegen a tibeti rendszer dalai lámájának megfelelője, ő érkezett Magyarországra két hete, hogy tanítson és áldást adjon, azonban elutazása előtt három nappal agyvérzést kapott, azóta az Amerikai úti idegsebészet stroke-centrumában, az intenzív osztályon fekszik. Kalmár Csaba, a Tan Kapuja Buddhista Egyház titkára elmondta: a 75 éves vallási vezető a körülményekhez képest jól van, értelmi képességei nem sérültek, és hamarosan kiengedhetik az intenzívről.

A IX. bogdo gegen 1991-ben, a mongol rendszerváltás után foglalhatta el újra a posztját, addig ugyanis a kommunista hatalom nem engedélyezte a szabad vallásgyakorlást. A VIII. bogdo gegen egy ideig Mongólia uralkodója is volt: 1911-ben, a mandzsu császárság megdöntésekor, az önálló Mongólia létrejöttével után ülhetett a teokratikus állam trónjára. 1918-ban azonban Kína megtámadta Mongóliát (a csapatokat maga a mongol politika-vallási elit hívta be, tartva a 17-es oroszországi események begyűrűzésétől), és a mongoloknak csak szovjet segítséggel sikerült ellenállniuk. A többi innentől a szokásos: kommunista hatalomátvétel, a népköztársaság kikiáltása, erős szovjet befolyás, a fővárost pedig elnevezik Vörös Hősnek (Ulánbátor).

A vallásgyakorlatot természetesen szintén államilag tiltották, így a VIII. bogdo gegen 1924-es halála után hivatalosan nem volt a lámának új újraszületése. A történetek szerint nagyon sok áldozatot követelt a reinkarnálódott főláma utáni kutatás, ami végül sikerrel járt, és a IX. bogdo gegen az emigráns tibetiek között élt Dharamszalában, a XIV. dalai lámával. Létezését azonban 1991-ig titokban tartották, és csak 1999-ben látogatott el Mongóliába, ahol nem hivatalosan elismerték. A dalai lámához hasonlóan ő is népe karizmatikus vezetője lett. Dharamszalában él, de ideje nagy részét utazással tölti.

Kalmár Csaba elmondta: a bogdo gegent a dalai láma naponta felhívja az Amerikai úti kórházban, és a tibeti vezető asztrológusai biztosították afelől, hogy épségben haza tud térni. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a mongol lámának semmiféle biztosítása nincsen, így gyógykezelésének költségeit a magyar meghívóknak, azaz a Tan Kapuja Egyháznak és a Congkapa Buddhista Alapítványnak kell állniuk. Az összeg nagyjából kétmillió forint lesz, amit készpénzben, a kórház elhagyásakor egy összegben kell majd kifizetni. Mivel azonban a meghívóknak nem áll rendelkezésükre ennyi pénz, gyűjtést indítottak.