Négyezer kocka kellett a Lánchídhoz

2008.10.11. 17:22
A gombnyomásra hörgő kalózok mellett a nagyvárosi élet és a Star Wars univerzum lett a fő téma az Europarkban rendezett Lego-kiállításon. Bár a színpadon extra méretű űrsikló épül négylábú lépegető helyett, a Lego-klónkatonával mindenki szívesen fényképezkedik.

Idén egy egész bevásárlóközpontot alakítottak át Lego-szentéllyé az ötvenéves építőjáték hazai rajongói. Az Europark földszintjén Lego-bohóc álldogál a McDonalds előtt, és egy rajzfilmhős-kinézetű Lego-Shaquille O'Neal mutatja az utat a pláza közepén kialakított játszóházig. Itt a kis asztaloknál a felnőtteknek sem ciki együtt építkezni a gyerekkel, de aki inkább a poligonkockákra gerjed az igaziak helyett, Wii konzolokon tolhatja végig Indiana Jones Lego-kalandjait.

A kiállítás rész az első emeletre került, itt másfél méteres, vicsorgó Lego-kalózok állnak minden beugróban. A nagy vitrinek mögött életre kelt a régi játékkatalógusokból ismert Legóváros, ahol minden utcasarkon van egy tömegbaleset, de minimum kigyullad egy lakóház. A Star Wars-fanatikusok összedobtak egy klónháborús csatajelenetet, droidmészároló Jedikkel meg tankokkal, és egy életnagyságú Lego-klónkatonával is lehet fényképezkedni. Azért a régi trilógia híveinek is akad látnivaló: egy terepasztalon lépegetők ostromolják a felkelők hoth-i bázisát, az egyiknek még össze is kötözi a lábait egy terepsikló, mint A Birodalom visszavágban.

Legóvárosban mindig tűz van valahol - Galéria

"Ezt az első emeleti kiállítást inkább a felnőttek nézik - mondja a főszervező, Kurucz Balázs - Érdekli őket, milyen új építőelemek vannak, mióta abbahagyták a legózást, és ők olyan apróságokat is észrevesznek, hogy a kocsik sárhányójából is lehet ablakdísz egy házfalon. Tipikus helyzet, hogy a szülő elnosztalgiázik, a gyerek meg már rángatja, hogy Apa, gyerünk le építeni!" Balázstól megtudjuk azt is, hogy a vitrinben kiállított darabok egy része a Lego Hungária gyári készlete (a Star Wars űrhajók és a Ferrari-modellek), Legóvárost viszont a Magyar Lego User Group (MALUG) fanatikus tagjai építették fel.

A hardcore rajongók harmincéves családapák

"A Lego User Groupokat szereti a dán anyacég, de hivatalosan nem támogatja őket, ezért a csapat tagjai vagy játékboltokban vásárolnak, vagy az interneten szedik össze a készletüket - avat be minket a részletekbe Kurucz Balázs - Vannak Lego Brand Store-ok is az igazi fanatikusoknak, ott meg lehet venni darabra is az alkatrészeket. Hozzánk a müncheni van legközelebb. Itt ötvenesével vannak bezacskózva az építőkockák, és az ember úgy megy be, hogy előre kiszámolta: piros tetőből kell 600 darab, akkor az 12 zacskó."

Tombol a Lego-őrület

A neten és a Brand Store-okban rengeteg olyan Lego-termék kapható, ami a játékboltokban nem található meg: például profi sakk-készlet vagy Lego alakú jégkockákat készítő forma. Őrült Lego-termékek és más érdekességek a Bigyóblogon.

"A terepasztal-méretű Legóváros építői jellemzően a 30-as korosztályba tartozó családapák - mondja még Kurucz Balázs - A 15-18 év közöttiek néha nosztalgiából előszedik a régi készleteket, de van, akinek ciki a haverok előtt felvállalni a legózást. A kiállításon is látható komolyabb alkotásokat huszon- vagy harmincévesen kezdi el építeni az ember, amikor saját fizetésből már nemcsak a gyári modelleket tudja megveni, de nagy tételben is rendelhet építőkockát az internetről."

Náluk az építés utáni játék már elmarad, bár mint megtudtuk, a nagyvárosi életképek kitalálása is játék: az építő előtt teljes jelenetek peregnek le, amíg kitalálja, hogy traffipaxos rendőrautó, vagy kosárcsapat kerüljön a hotel elé, pizzázó turistákat vagy gördeszkásokat rakjon-e a vasútállomás mögé. Az épületeken amúgy vicces utalásokat is elrejtenek, ilyen volt például a Közlekedési Múzeumot idéző, falba épített mozdony.

Legózás, hivatásból

A kiállításon külön vitrinbe került az alagúttal és a budavári siklóval megtoldott Lánchíd. Alkotója a 33 éves Rékasi Gergely, aki kéthetente jár ki a müncheni Brand Store-ba, ezért a többi Lego-rajongó is rendszeresen rábízza a bevásárló listát (és ő üzemelteti Magyarország legnagyobb online kockaboltját). Maga a Lánchíd 4000 építőkockából áll, az alagút és a hegy pedig 10 000 elemből.

A sikló két kocsiját egy kis motor húzza fel a hegyoldalon (bár ezt most nem kapcsolták be a kiállításon). "Nagyjából 40 óra volt összerakni, de megelőzte egy féléves tervezés" - tudtuk meg a készítőtől, aki a kiállítás után tovább szépítgeti majd a kompozíciót a pincéjében: "Néhányan beszóltak, hogy az alagút előtti körforgalmat kihagytam, ezt még pótolom. És újraépítem a hegyet is."

Kalózok minden sarkon - Még több Lego a Galériában!

Az Europark emeletén kaptak helyet a tízéves korosztály kedvencei: a gombnyomásra mozgó-hörgő Lego-kalózok, amiket Szingapúrban rakott össze egy profi csapat. A kincseket és asszonyokat rabló vikingeket, meg a cápának nyelvet nyújtó kalózmajmot elnézve nekik van világon a legviccesebb munkájuk.

Kurucz Balázstól megtudtuk, hogy egy ilyen tervezőcsapatba bejutni nehéz, de nem lehetetlen: "Egy magyar srác az egykockányi Lego-lapokból készített egy 80x150 cm-es mozaikot, amin egy Ferrari volt. Meghívták Dániába, fizettek neki mindent, és ott előttük kellett újra összeraknia. Azóta külön szoftverek vannak, amivel Lego-mozaikokat lehet tervezni. Egy másik srác tavaly télen volt kinn Dániában állásinterjún. 20 emberből választották ki, többfordulós rostán. Képeket kellett küldenie a saját munkáiról, odakinn meg elé raktak egy halom alkatrészt, és tesztelték, milyen kreatívan építkezik élesben. A következő próbálkozóból akár még Lego-tervező is lehet."