Építészt fogadott a sztárépítész

2003.10.14. 12:55
Daniel Libeskind, a terrortámadásban lerombolt World Trade Center helyén épülő új felhőkarcoló tervpályázatának nyertese belsőépítészt fogadott saját lakásának kialakításához.
Libeskind és felesége, Nina a Manhattan déli felén található Tribeca negyedben vásároltak egy hetedik emeleti, nagyjából háromszög alaprajzú loftot. A pénzügyi negyed közelében található Tribeca mindaddig nem szerepelt a térképen, amíg művészek, majd az őket követő pénzes sznobok el nem kezdtek errefelé költözni.

A környék talán leghíresebb lokálpatriótája Robert De Niro, aki két éve filmfesztivált is alapított, meglepő képzettársítással "Tribeca" néven. De Niro azonban éppen most hagy fel az óvatos bohémkodással és ötszintes házat vásárolt az Upper East Side déli részén, egy köpésre a Park Avenue-tól, vagyis egy gazdag, de aránylag unalmas környéken. Az igazi bohémek ma már úgyis Williamsburgben laknak, Brooklynban.

Három szoba

"Részt akartunk venni alsó-Manhattan felpezsdítésében" - nyilatkozta új lakásáról Libeskind a New York Magazine-nek. A 185 négyzetméteres, valamivel egymillió dollár alatt megszerzett térben a felkért építész, Alexander Gorlin három hálószobát alakít ki. "Meg sem tudtam szólalni, amikor felkért a feladatra" - vallotta be Gorlin. A két építész még az iskolából ismeri egymást: Libeskind volt diáktársa, Gorlin szakdolgozatának opponense.