Anyánk a szarvasgomba

2006.09.16. 08:00
Hogy néz ki Magyarország első igazi luxusáruháza, ahol nem eladók vannak, hanem tanácsadók? Megnéztük a Rózsadombon és azóta direkt prolis kiejtéssel beszélünk.

Filozófia és küldetés a luxus piacán - állt a meghívón, amelyen a "smart casual" és az "Őfelsége a Királynő nagykövete" kifejezések is szerepeltek, így nem is volt kérdés, hogy robogóra pattanunk, hiszen mindenünk a luxus, anyánk szarvasgomba és apánk második keresztneve Prada.


Tekintse meg képeinket!

Smart casual piros Gola sportcipőben, csontszínű mikrokord nadrágban, nagy kék virágokkal díszített Benetton ingben (csupa proli konfekcióruha!) álltam a Berkenye utcai kerítés előtt, hogy végre megtudjam, milyen a luxus igazi világa. Milyen az a szféra, ahová csak a régi arisztokrácia, a nagyipar és a kommunista ifjúsági szervezetek vezetői bejáratosak, ahol együtt hever az őzgida, az oroszlán és a mesésen megfizetett kézbesítési megbízott?

A legmenőbb luxusdivat a porosság

Hát meghökkentő, az biztos. Maga az épület egy irdatlan nagy villa az első szinten kisebb falu méretű terasszal, állítólag ezer négyzetméter, olyan stílusban felújítva, mintha itt forgatnák a Nagy Ő következő szériáját. Körülötte viszont a következő elemekből áll a kert: 1.) napon aszalt hostessek 2.) szürke por 3.) fonnyadt növények 4.) porló beton. A luxuspor-tengerben közepes mennyiségű újságírón és egy angol nagyköveten (hihetetlenül magas és meghökkentően jól beszél magyarul) kívül egy lakodalmas sátor volt látható, ahol a pincérek már terítettek a luxusmegnyitóra. A kicsit titokzatoskodó meghívás mintha egy új luxusáruházba szólt volna, hová máshova, mint a Rózsadombra, de nem szerepelt rajta sem Gyurcsány Ferenc, sem Apró "Luxus" Piroska képe, amit nem tudtunk mire vélni.

fotók: Barakonyi Szabolcs

A luxusnarancslé elfogyasztása után elindultunk, hogy megtapasztaljuk a "diszkrét, szolid eleganciával kísért angol klublégkört", amit a sajtóanyag ígért. Eddigre megtudtam, hogy egy igazi luxusközpontban manufaktúrák árulnak ékszert, divatholmit, órát és Rolls Royce-ot, és nem eladók vannak, hanem tanácsadók, akik névadóiktól eltérően nem lyukat beszélnek a hasunkba 25 millió plusz áfáért egy internetről letöltött kamutanulmány fedezéke mögül, hanem segítenek választani az ezer eurós selyem nyakkendők között.

A gazdagok utálják a széket

A balkonról a villába lépve azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a luxusgazdagok az "angol klublégkörnek" egy egészen speciális, csak nekik fenntartott változatát kultiválják. Az ő luxusklubjaikban olyan jó a hangulat, hogy az ember a padlón fekve kezdi a bulizást. Széket vagy ülőalkalmatosságot ugyanis nem helyeztek el a hatalmas termekben szellősen elhelyezett tárlók környékén, csupán egy belső szobában. Lehet, hogy tanácsot sokkal jobb kemény felületen fogadni, csak én voltam eddig túl proli, hogy felismerjem az összefüggést.

A kihalt, de szépen felújított termekben háromféle dolgot lehetett kapni három manufaktúrától: ékszert (Wellendorff, aránylag kellemes modellek, a gyűrűk árát megnéztem, öttöl tizenegyezer euróig), ezüst étkészletet (Robbe és Berking), illetve a harmadik helyiségben kétféle porcelán köcsögöt és férfi nyakkendőket. Ezért szar a vagyonátmentőknek, gondoltam magamban, amikor egy sajtós elárulta, hogy nyitásra már hét gyártó termékeit lehet megvenni. Ja, a Rolls Royce is próbálkozik a kertben egy bumfordi modellel.

Kicsit tipródtam még egy szép piros luxuskonnektor mellett, faltam egy kis luxusrántottát luxusszalonnával - ideális választás volt az eseményre! - azzal távoztam a proletárok szférája felé. Ezentúl ne irigyeljék annyira a pártpénztárnokokat!