Tébolyító zörejek a 3Királyok körül

2005.06.21. 00:17
Egy dunaújvárosi kocsmában két Index-közeli újságíró, Boda és Nyulasi, a Panelvidék Woodwardja és a Panelvidék Bernsteinje megalapították a magyar madzsong szövetséget. Tudják, ez az a játék, aminek a számítógépes verziójában egyforma mintázatú lapos izéket kell leszedegetni egy gúlaszerű alakzatról. És az Agatha Christie-krimikben a madzsongozás a sztrichninkeverésnél is népszerűbb időtöltés. A cikkből és a trágár interjúból kiderül, milyen vad ötletek forrnak a dunamenti panelek árnyékában.
Dunaújvárosi barátaink először a Dunaújváros Online helyi hírszájt egyik topikjában szervezték a szerdai madzsong partikat, hogy úgy érezhessék magukat, mint megannyi lelkészné, aki kikapós özvegyekkel és nyugalmazott ezredesekkel játszik a lugasban. Az ő lugasuk először a Kiscsillag volt, majd újabban a 3Királyok nevű dunaújvárosi italmérés. (Egy palack Pilsner 250 forint.) Több éves tervezgetés után most 16 taggal megalapították a Magyar Mahjong Szövetség Egyesületet. Ugye már Ön is majd meghal, hogy megtudja, mi is az a madzsong?

Az Index azonnal kielégít minden értelmetlen vágyat: íme az interjú Ny. Öcaline-nal, a Szövetség elnökségi tagjával. (Az Ny. Nyulasi Zsoltot takarja, aki egy személyben Dunaújváros Réz Andrása, Para-Kovács Imréje és Juszt Lászlója, úgyis mint a Dunántúl messze legjobb online újságja, a Dunaújváros Online főszerkesztője.

A madzsongosok nyíltszívű, trágár emberek, így mi is keresetlenül rákérdeztünk a forró pontokra.

Szily: Klasszikus berúgós sportról van szó?

Ny. Öcaline: Igen, reális veszélyforrás, bár a negyedik sör-tequila után a kombinációs készség picit lemegy és akkor előfordul, hogy olyan ellenfél is megaláz, akinek 3 órával ezelőtt még te mutattad meg a bambusz és a kör közti különbséget.

A madzsong az ugye a pasziánsz és az aknakereső rokona? Egyforma kis izéket kell megtalálni egy államtitkárürülék-alakú halomban?

A komputeres párgyűjtős faszság felejtős, a játék 14 kő megfelelő rendszerbe foglalásán alapul, így a mahjong tulajdonképp a kanaszta, a römi és a dominó egyfajta kombinációja + még sok, hiszen a variációk száma lényegében a végtelenhez közelít, csak a limit (legszebb) játékokból van kb. 20. És van pár dupla limites csoda, köztük olyanok, amiket élőben még nem láttam.

Kívülről ugye úgy néz ki, hogy megjegyezhetetlen szimbólumokkal jelölt dominószerű izéket kell egy másra tenni. Vagy levenni egymásról? Elmagyaráznád gyermekek számára, mi a játék lényege? Kevésbé értem, mint az MSZP Amőbáját.

14 követ értelemszerűen 4x3+2 módon foghatsz rendszerbe-

Értelemszerűen.

- így 3-as kombinációk gyűjtése + egy azonos (záró) pár kialakítása a feladat. ez az alap, ehhez jön még virágkő, meg 4 egyforma kő, ezek bonyolítják a dolgot - a lényeg, hogy kb. 5-6 óra játékkal el lehet jutni egy értelmes alapszintig, utána viszont nincs kiszállás: én pl. 15 éve nyomom és néha van olyan érzésem, hogy csak most kezdek beleszagolni.

>Rosszul vagyok. Van vetkőzős változat?

Vetkőzős verziót nem ismerünk (mondjuk gyanús, hogy az első nyílt EB, amit a Dunaújváros Online-ra írt cikkben említettem, egybeesik a Nijmegen-i Büszkeség Napjával, de ez szerintünk csak a véletlen, illetve reméljük), viszont az ősi Kínában még kézlevágás járt érte, lévén aki madzsongozott, az a rizsföldeken nem volt túl szapora. a legendák tudnak olyan bácsikról, akik egész szép és tartalmas életet éltek mindösszesen napi 1 pohárka rizs + kőtologatás programmal, a Columbo-sorozatban rendszeresen mahjongoznak az utcán és a bűnbarlangokban, és állítólag ez a játék volt az ihletője a Tébolyító zörejek a kék villa körül című filmnek.

Az az igazság, hogy továbbra sem értem.

4 fő játssza, minden játékoshoz egy úgynevezett szél tartozik. az elején sorsolunk, a keleti szél uralkodik, a szél partinként fordul, amikor elér ismét ugyanazon játékoshoz, akkor változik. egy teljes játék akkor ér véget, amikor mind a 4 szélkör befejeződik - ez alapon 4-5 óra, mert közben úgy van, hogy ha valaki uralkodik és mahjongot csinál, akkor marad a szél. a pontszámítást most ne kezdjük el, mert az külön mese és kurva sokáig tart. mármint elmesélni.

Úgy érzem magam, mint Mátrai Márta, amikor kiderült, hogy a huncut kereszténydemokraták igazából csoportszexre gondoltak. Mi az a szél?

A szél, kérlek szépen, légköri jelenség, a fuvallattól az orkánig kilenc különféle válfaja van a 3. o. ált. isk. tankönyvek szerint, ahol csak azt felejtik el megmondani, hányadik fokozatnál húzd fel a zippzárt. Nálunk - illetve a játékban - a világot mozgató erő, lényegében a szelek mozgása jelöli és irányítja a játékot. A már említett sorsolás után az uralkodó szél egy falépítési procedúra és egy elég bonyolultnak tűnő - 1 percet is igénybe vesz, mire megtanulod - kezdési eljárás után 14 kővel bír (vagyis elvben kitehet egy madzsongot, ezt égi játéknak hívják, még soha nem volt részem abban, hogy akár csak lássak ilyet), a többi 3 játékos 13-mal. És innentől kezdődik a variálás, húzás, dobás, kombinálás, várakozás a hiányzó kövekre, majd szerencsés esetben már csak egy kőre - elég tömény idegbaj.

Világos. Egyszerű, mint Áder János edzésprogramja.

A játékban 3 alapszín (bambusz, kör, írás 1-től 9-ig) mellett 4 szél + 3 sárkány kövekből áll, minden szín minden figurájából 4-4 van a szettben, + összesen nyolc virágkő, ami a pontok számolásánál számít. Megunhatatlan. A pontok számítása rendszerfüggő, van thai, japán, több féle kínai, továbbá angol elszámolás, mi az úgynevezett tradicionális számítást vesszük alapul - ez néhány apró változtatással megfelel a Margitszigeti Casino 1920-as években alkalmazott szabályának.

Ez szerencsejáték vagy a tudás dönt?

A játék a tudás/rutin és a szerencse élvezetes kevercse, engem a 15 éves tapasztalattal például most szerdán konrétan szétvert egy 13 éves srác, igaz, amikor én kezdtem játszani, azonnal győztem, és másnap is.

Mindenki egyformával játszik vagy vannak olyan speciális szettek, mint a sakkban a ronda zsírkő készletek meg a népies, fából faragott szörnyűségek?

Az alapcucc a benelux-vonalon népszerű műanyag, igényes kidolgozású, számozott és a szeleket latin betűvel is jelölő szett, néha a neten felbukkannak értékes több évtizedes cuccok (egy tagunk egy 1965-ös amerikai kézimunkára csapott le nemrég), a mágusok eredeti kínai, arab szám és latin betű nélküli készlettel nyomják, a kínai között van csodás ökörcsont-bambusz kidolgozású, farkasfogazott kő (számozva is!), biztos lehetne találni brillberakásos aranykövet is, de mi a francnak.

Ja még egy: a bambusz egyes kő általában madarat (darut, baglyot, verebet) formál. A veréb kínai nyelven = madzsong, titok, hogy miért éppen erről kapta a nevét. Érdekesség, hogy nálunk bármi is van szettől függően fölkarcolva a bambusz egyes kövére, bagolynak hívjuk, és a hollandok is, csak most nem jut eszembe flamandul, hogy bagoly.

Azt hiszem, jobb, ha most abbahagyjuk. A játék első körben teljesen érthetetlen, de annál rokonszenvesebb. Kérem, aki teheti, lépjen be a Szövetségbe és tréfából próbálják meg megszállni a Fejér Megyei Közgyűlést.

Praktikus segélycsomag érdeklődőknek
Ha Ön a szakszerű interjúból még nem értette volna meg a szabályokat, próbálkozzon itt, hátha. Ha meg akarja tudni, miért undorító a párokat leszedős számítógépes verzió, itt talál egy csomót. Ha igazán visszataszítóra vágyik, kezdje rögtön ezzel! Ha pedig konkrétan madzsongozna és Dunaújvárostól sem irtózik, keresse a 3Királyokat, mert Ny. Öcaline azt üzente, hogy a szövetség tagjai szívesen tanítják a játék alapjaira meg a pontszámítás csínjára és bínjára az érdeklődőket - ugyanis elég sokat lehet beszélni a játékról, de menet közben sokkal egyszerűbb - 2-3 nyitott parti után már bátran be lehet vállalni egy rendes küzdelmet. Szerdánként 12-16 fanatikus küzd a bambusszal, hajrá.