Frusztrált a McDonald's

2006.10.18. 17:04
Tényleg porból van a sült krumpli? Vajon zsírmérgezésben hal meg, aki megkóstolja a Big Macet? Egyáltalán, akkor most beleturháznak a shake-be vagy sem a McDonanld'sban? A kicsit frusztrált gyorsétterem konyhájában jártunk, persze szigorú őrizet alatt, hogy megtudjuk, mi igaz a városi legendákból.
"Krumplidarálék, enzimek, állagjavító, meg persze csontliszt, de erről senki nem tudhat" - suttogják, általában egy Big Mac menü romjai felett, majd amikor undorra húzod a szád, hogy ne már, ez hihetetlen, akkor hirtelen magukba tömnek még egy pár sült krumplit. Vagy, hogy a marhahús tulajdonképpen negyven százalék vágóhídi hulladék, húsz százalék vér, a többi meg csontörlemény és némi zsír, aztán amikor megáll a kezedben a sajtburger, akkor ők jóízűen beleharapnak a sajátjukba. Városi legendák.

És persze a titokban terjesztett összesküvés-elméletek rajongói mellett vannak azok, akik szerint a McDonald's egészségtelen, mindenki zsírban tocsogó szörnyszülött lesz, ha megeszik egy Big Macet. Ők azok, akik mindig a szívük felett hordják a Super Size Me egyik kópiáját, és néha éjjel, ha senki nem látja, a hűtő előtt állva megesznek egy tál hideg pacalt. A bukott biofetisiszták.

Nyakhús és minőségbiztosítás

A McDonald's pedig megvédi magát, például, ahogy most is, sajtótájékoztatót tart, hogy milyen egészségesek is a salátáik, a hús pedig húsból van, a minőségbiztosítási rendszerüknek köszönhetően csak a marha felső részének, egész darabjait használják, a bélszínt ugyan nem darálják le a sajtburgerhez, de azért a hátszínt megkapjuk a szeggyel és a nyakhússal együtt. Már, ha akarjuk tudni, hogy mit is kapunk.

Sőt, ahogy bemutatták, az egészséges életmódra nevelés jegyében ezentúl a gyorsétterem-lánc minden szendvicsének csomagolásán feltüntetik majd, hogy mégis hány kalória, mennyi zsír, fehérje és szénhidrát van benne. Így már mindenki tudhatja, hogy egy Big Mac menü a napi átlagos kalória-bevitel több mint felét fedezi, és akkor még sehol sincs a reggeli, a vacsora, a tízórai és az éjszakai hűtőfosztogatás.

És ez még nem minden. A McDonald's az újságírókat beengedte a konyhába is, sőt október 28-án és 29-én bárki kérhet egy üzemlátogatást a menü mellé, hogy megnézze hol is csinálják azt az ételt, amit azután egy papírdobozból, futtában az arcába töm.

Tiszta meki, rendes ház

Sajnos ki kell mindenkit ábrándítanunk: amíg ott jártunk senki nem turházott bele az ételekbe, nem vették fel a földre hulló marhahúspogácsákat, hogy azután megtörölgetve mégis felszolgálják, sőt úgy tűnt, hogy ebédidőben még arra sincs a dolgozóknak idejük, hogy amúgy, jó alaposan összegyűjtsék a nyáluk. Hajtás van, na.

Rend volt és tisztaság, ami nem meglepő, hiszen az alaposan körbejárt Forgács utcai McDonald's pár hete nyílt, így még a zsírnak sem volt ideje arra, hogy megüljön a fugákban. Az viszont látszott, hogy a McDonald'sban szigorúan szabályozzák a munkafolyamatokat és adnak a minőségbiztosításnak. Például végeláthatatlanul hosszú táblázat sorolja a zsemle lehetséges hibáit, az okokat és a hibaelhárítás lehetőségeit. (Például tudták, hogy ha nem megfelelő a zsemle karamellizációja, akkor valószínűleg túl alacsony a nyomás a toasterben? Hihetetlen).

Folyamatábrák, grafikák, listák, felsorolások, minden a legapróbb részletekig szabályozva. Persze semmi nem garantálja, hogy az újságírók távozása után nem röhögnek nagyokat a "Sütőlap tisztításának műveletei" című plakáton, de akkor is, legalább vannak szabályok. A sarki kifőzdében vajon milyen folyamatábrákkal dolgoznak?

Egyébként azt nem tudtuk meg, hogy krumpliból van-e a krumpli, mert minden egy hűtőből, csomagolva érkezik, de hát mi értelme lenne porlasztani, majd újból formába önteni a krumplit, amit amúgy is pár forintért vesznek, aztán orbitális haszonkulccsal adnak tovább. Nem akarnánk elfogultnak látszani, de a McDonald's kicsit frusztrált, de azért igyekvő multinak tűnt, külön hangsúlyozták például, hogy ebben az évben már több mint 500 tonna zöldséget adtak el, (És hány tonna zsírt?) mintha bizonygatniuk kéne, hogy azért nem csak kalóriadús bucizsemlét és agyoncukrozott majonézt árulnak.

Merthogy, ez itt Magyarország, a pörkölt és a zsíros deszka hazája, az ország, ahol mindenki az erdő szélére szemetel, ezért meglepő, hogy egy multi szinte sírva esküdözik, hogy ők száz százalékban újrahasznosítják a szemetük, biodízelt csinálnak a fáradt sütőolajból és egyébként is egészséges gyümölcsfalatokat kínálnak a kisdedeknek. Fele ennyiért is már könnyes riportot celebrálnak bárkiről a Naplóban, így örülünk az igyekezetnek, csak nem világos, hogy miért kell ezt már-már szégyenkezve tálalni.

Egyébként pedig a McDonald'sot nem azért szeretjük, mert jót tesz az érrendszernek, hanem mert gyors és finom. Nem egy lazacpástétom kaviáros tormahabbal, de azért megteszi. Nem kell ezen semmit túlbonyolítani.

(A Big Mac-menü bérletet pedig az Index szerkesztőségének címére várom).