Mária
-7 °C
3 °C

Büszkeség és balítélet

2003.07.06. 03:42
Rohamrendőrök a meleg menet élén, boa, csillámsmink és a ki nem bontott nemzetiszín lobogó.
Szombaton délután háromkor különös kép fogad a Felvonulási téren: a hőségtől délibábos aszfalton szivárványszín zászlók alatt rohamrendőrök masíroznak a Village People Y.M.C.A. című dalának taktusaira. Először arra gyanakszom, hogy a nyolcadik Meleg és Leszbikus Fesztivál résztvevői éppen egy George Michael videóklippet adnak elő élőkép gyanánt, de közelebb érve világossá válik, hogy a rendőrök csak kísérik az excentrikus rakománnyal megpakolt négy bulikamiont.

Tekintse meg képeinket
Fokozott rendőri készültségben táncolnak végig az Andrássy úton a meleg felvonulás résztvevői, szinte minden boára és flitteres topra jut egy rohamsisak vagy gumibot. A kamionokat kísérő két-háromezres tömegben jó néhány toleranciára intő transzparens is feltűnik, de a politikai megmozdulásokra jellemző harcos hangulatot fiesztává szelídítik a platókon tornászó transzvesztiták és a nyolcvanas évek, amúgy elviselhetetlen slágerei. Integető turisták, pár fejcsóváló nyugdíjas és fotósok hada szegélyezi a menet útját, de a nemzetféltő erők egyelőre nem mutatkoznak.

Félénk népnemzet és a flörtölő közeg

Az Oktogon előtt, az egyik mellékutcában megpillantok egy méretes nemzeti zászlóval díszített robogót, futva indulok, körülöttem a karvalyszívű média kavarog, de az egyszemélyes felderítő egység gyorsan gázt ad, és elszáguld, mielőtt a sajtó lecsaphatna rá. A csalódott fotósok visszatérnek a "Táncoló transzvesztita, háttérben unottan menetelő rohamrendőr" kompozíció kidolgozásához, egy tévéstáb feltűnően öreg járókelőket molesztál, hátha sikerült felvenni legalább egy értékelhető buzizást.

Az Opera előtt a transzvesztiták már fáradnak, izzadságcseppek csorognak végig a csillogó sminkeken, csökken a csípőrázás és fenékriszálás amplitúdója, többen unottan cigarettára gyújtanak.

A Bajcsy-Zsilinszky útnál egy negyvenes férfi ácsorog kezében gondosan összetekert nemzetiszínű lobogóval. Megpróbálom megtudni, hogy miért nem bont zászlót, de ő lemondóan legyint: "Elvennék a rendőrök, ha meglengetném!" Majd hozzáteszi: "De így is megtaláljuk egymást. Már négyen vagyunk" - mutat az időközben hozzánk csapódó két fiatalra. Én némi fejszámolás után konstatálom, hogy nemzetébresztőnek néztek, majd csendben távozom a szomorú kis társaságtól.

Az Astoria előtt motoros rendőr flörtöl egy transzvesztitával. "Biztosan nem vette még észre, hogy töke van a menyasszonynak" -jegyzi meg mellettem kuncogva egy szivárványszínűre sminkelt fiú. A sajtó fárad, a fotósok már egyre ritkábban emelgetik a nehéz apparátot, én is egyre kedvetlenebbül menetelek, a Village People és George Michael megtették a hatásuk.

A szittyakürt szava

Tekintse meg képeinket
Hirtelen valaki arrébb taszít, egy rendező rám ordít, hogy adjak utat a rendőrautónak, mert itt vannak, ők, ó jaj, az ellentüntetők. Az Erzsébet híd feljáratánál, a Váci utca sarkán fél tucat rendőrautó állja el az utat, később meglátom a tűntetőket is, legfeljebb harmincan lehetnek, pár skinhead, egy maroknyi horthysta nyugdíjas és néhány sumér táltos, utóbbiakat a mobiltelefon-tartónak használt nemezelt tarsolyról lehet megismerni.

"Hegyeshalomig meg se álljatok!" - hirdeti egy transzparens, amit egy nyugdíjas biológia tanárnőnek látszó hölgy szorongat, és feltűnik a negyvenes férfi is az összecsavart nemzetiszínű zászlóval. "A magyar hajléktalanoknak adnák a pénzt, ahelyett, hogy a buzik vernék el!" - kiabálja valaki, de a nehezen skandálható mondat vége bátortalanul belevész az egyre erősödő morajlásba.

A korláton túl egy festett vörös hajú, idős hölgy üvöltözik magából kikelve, jó téma gondolom, és felemelem a fényképezőgépet. A nyugdíjas hirtelen elszalad, a fényképezőgép keresőjében azonban egy markos kéz tűnik fel, amint éppen felém lendül. "Gyere közelebb, ha mersz!" - üvölti a fiatal skinhead, én pedig hátrébb lépek, és magamban örökre leteszek arról, hogy haditudósítónak álljak. Még egy sportosan rövid hajú fiú fordul felém, a nyugdíjas hölgy is visszatér néhány jól irányzott sértéssel, ezért egy időre a rendőrök sorfala mögé húzódom.

Nemsokára fotósok lepik el a környéket, mindenki Budaházy Györgyöt fényképezi, ahogy kisfiát szorongatva gyűlöletfutamokat játszik a sípján. Egy Trianon-pólós srác bokszzsáknak használja a feje fölé lógatott mikrofont, többen köpködnek, de ennek ellenére van olyan médiaipari szakmunkás, aki kedélyesen elbeszélget a skinheadekkel.

Boldog buzinapot mindenkinek!

A meleg menet egyik kamionjáról boldog buzinapot kíván a DJ az ellentüntetőknek, akik némi értetlenséggel fogadják mindezt, többen még sípolni is elfelejtenek.

Budaházy családját és üzletfeleit hátrahagyva a menet után vetem magam, a hídon azonban szembetalálkozom félszáz motorossal. A benzingőzben fuldokló banda egy része lelkesen üdvözli a saját magukat egyre hangosabban buzizó felvonulókat, néhányan azonban égnek emelt mutatóujjal köszönnek, így hirtelen nem tudom értelmezni a történéseket.

Csak a Tabánnál térek magamhoz, ahol a kamionok megállnak, hogy néhány magasztos és lapos beszéd után az események egy transzvesztita showba torkoljanak. A közösség hatalmas rózsaszín színfoltja lép fel, majd néhány langyos dal eltátogása után átadja a színpadot a sztárvendégnek, aki immár saját orgánumával is megörvendezteti a hallgatóságot. Freddie Mercury-nótákat énekel, bár ne tenné, mivel még a tér szélén várakozó rohamrendőrök is összerezzenek, akik eddig legfeljebb magukból kikelt fradista szurkolók torkából hallhattak ilyen szörnyű hangokat kiszakadni.

Meleg van, nem szólnak sípok, se szittyakürt, csak George Michael hasít a szélben. Leszbikus pár beszélget egy kisnyugdíjassal, egy részeg srác a szoknyáját keresi, egy óvatlan transzvesztita lábát pedig levizeli egy kiskutya.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.