Mária
-6 °C
-2 °C

Hülyék az uszodában

2003.10.27. 15:46
Mit tegyek, ha egy szexuálisan felajzott, óriásira tágult pupillájú jávorszarvas rohan felém, a közelemben pedig nincs semmiféle búvóhely, kivéve egy járó motorral várakozó Lamborghinit? A modern férfit izgató legfontosabb kérdésekre ad kétmondatos válaszokat a magazinpiac új nagyágyúja, a dallamos nevű Men's Health. Olvassa el kritikánkat!
Magyarul is megjelent a Men's Health "a világ legnagyobb férfiaknak szóló magazinja", ezért - bár gyorsuló világunkban 188 centivel inkább a jó közepes méretű férfiak közé tartozom - lementem az újságoshoz, röhögni az első emberen, aki megpróbálja kiejteni a lap címét. Senki sem próbálkozott, az életmódlapok pedig sajnos a pornóújságok mellé kerültek. Az árus pár perc múlva emelt hangon megkérdezte, hogy mit keresek, én összerezzentem, mint egy ÖKM-et kerülgető egyházi gimnazista, majd zavaromban azt mondtam, hogy "egy mzgrhesszt", mire a gonosz tekintetű, szakállas ember a kezembe nyomta azt a sajtóterméket, amit a világon 23 millió társam olvas.

Az ismeretlen magazin címlapja még semmit sem árul el - pont olyan, mint az összes fitneszlap fedele: korrekt nyomdatechnika, vastag papír, úgy telezsúfolva feliratokkal, mint egy nagykörúti kamupóló-bolt kirakata leértékeléskor. Az első néhány oldalt átpörgetve annyi kiderül, hogy a kiadó mégiscsak a nyomdaszámlán próbált spórolni, a belső fotók, hirdetések minősége így a magazin kategóriájához és árához - 695 forint - képest kissé silány. A Lacoste meztelenül pózoló férfimodellje így szemcsésen például egészen olyan, mintha az Ez a Divat valamelyik számából lépett volna elő, bár akkoriban nem volt ekkora divat a bulldog-állkapocs.

Egy római vallomásai

Az impresszum mellett található főszerkesztői beköszöntőből megtudom, hogy Buglya Gergely 12 évesen járt először külföldön, ami "mély nyomokat hagyott benne", illetve azt, hogy az igazi MH-olvasó jelszava: ne csak Rómában tegyen úgy, mint a rómaiak. Én szeretem zselézni a hajamat, sokszor pisiltem már nyílt utcán, gyorsan és sokat tudok káromkodni, robogón járok és kifejezetten utálom a Laziót, így ideális Men's Health-olvasóként vettem magam a gyengén enyvezett lapok közé.

Mitől lesz egy férfilap a legnépszerűbb a világon, már ha hihetünk az MH-nak? A Men's Health világa című cikk szerint attól, hogy nem hírességek vannak benne meg pucér nők, hanem tele van a való életben is hasznosítható, praktikus információkkal.

Hülyék az uszodában

A praktikus információkat tartalmazó két-három mondatos írások valóban a magazin verbális csúcspontjai. Annyira jók, hogy gyakorlatilag csak ezek miatt is érdemes olvasni a lapot. A legelső példány rögtön igen magasra helyezi a mércét. "Úszás után mindig víz marad a fülemben. Hogy lehet a leggyorsabban megszabadulni tőle?" - hangzik a kérdés. Nem fogják elhinni a választ, esküszöm, nem viccelek: "Ugráljon egy lábon, miközben oldalra billenti a fejét." Szoros második helyezett a következő oldalról: "A szaunában is magamon hagyhatom az órámat?" "Jobb, ha nem teszi." És így tovább. Elhamarkodott következtetés lenne arra gondolni, hogy az MH célközönsége eszerint agyalágyultakból áll. A kép sokkal összetettebb.

A kis praktikus nanocikkek felölelik azokat a problémákat, amelyekkel a korszerű férfi szembesülhet a nagy evolúciós színjáték során. Hogyan tehetem még gyűröttebbé a dögös gyűrt ingemet? (Csomót kötök rá, úgy mosom ki), Miként csökkenthetem a megfázás kockázatát? (Sportolás után nem ülök buszra), Mit tegyek, ha nehéz táskát kell cipelnem (időnként tegyem át a másik vállamra). És ha hirtelen halpikkelyező eszközt kell barkácsolnom kommunális szemétből? (Szegezzen söröskupakokat egy lécdarabra.) A Men's Health mintha egy kissé alacsonyra tette volna a mércét a kérdések nehézségi fokánál. Javasolt kérdésünk: Mit tegyek, ha egy szexuálisan felajzott, óriásira tágult pupillájú jávorszarvas rohan felém, a közelemben pedig nincs semmiféle búvóhely, kivéve egy járó motorral várakozó Lamborghinit?

Baltaáll és női lélek

A lapban a kis praktikusokon kívül van sok más ilyen apróság, amelyekből egy rendszeresen kondizó, de közben a gyógyteák, masszázsok, és egészséges ételek eddig inkább femininnek hitt univerzumában is élvezettel lubickoló kúrógép fantomképe rajzolódik ki. Ki ne kiáltana fel a megcélzott fiatal felnőtt férfiak közül szívesen, hogy "de hiszen ez vagyok én!"?

A Men's Health tördelése változatos, az oldalképet kisebb-nagyobb fotók, színes címek és színes hátterek teszik oldottá, a szöveg egy része pár mondatos kis írásokra töredezik. Szerencsére vannak bőven hosszabb életmódcikkek is. A szerkesztők láthatólag nem számítanak arra, hogy valaki ténylegesen beleolvasson egy 160 karakternél hosszabb írásba, így olyan gyöngyöket hagynak a szövegben, mint hogy "a telefonkagyló tartása váll segítségével (...) biokémiailag teljesen abnormális". Ugyanebben a cikkben a hátfájás egyik lehetséges okaként jelölik meg a "golfozást különös tehetség hiányában". Szintén ok lehet a fájdalomra, ha sportkocsit vezetünk, mert a sofőr "ki- és beszálláskor gyakorlatilag végigdörzsöli a fenekével a földet, és mind a keze, mind a lába nyújtva van vezetés közben". Hogy mit tehetünk a bosszantó jelenség ellen? "A ki- és beszálláskor (...) szorítsa össze a térdét, mint egy miniszoknyát viselő nő." Hát igen, hiába jó néhány, body-building tanácsadó cikk (Hogyan válhatunk baltaállú szivarreklám-figurává 15 perc tréninggel), ez a különös, neofeminin íz szinte minden oldalon jól érzékelhető.

Eszetlen sörözők

A Men's Health-ben - ellentétben a legtöbb, fiatal hímeknek szánt életmódlappal - nincsenek autók, és szerencsére hiányoznak a szép, gömbölyű, kissé animális borkritikák is. Egy sörös cikk azért valahogy becsúszott, ami 24 tippet ad ahhoz, hogy mire is használható a sör az evidens megoldáson kívül. Sokáig azt hittem, vicces írással állok szemben, de újra elolvastam, és nem. A 12-ik tipp a következő: "A következő nyári parti alkalmával egy lankás részen terítsen le jó néhány méter PVC-t, majd síkosítsa be (locsolja le) sok sörrel. A barátai vetkőzzenek fürdőnadrágra, fussanak neki, és hátsójukon csússzanak le a lejtőn."

Orbitális szex

A kocsik kimaradtak, a dugás azért persze nem. Az MH ebben aránylag visszafogott. Modellek nincsenek (a hírességek amúgy is meglepően kiszorultak a lapból), majdnempornó-igényesenerotikus fotók is módjával, a szöveg pedig a szokásos. A nők az egyik cikkben elmondják, hogy mit szeretnének. Meglepő, szinte perverzen izgató dolgokat. "Imádom, amikor a párom (...) azt leheli a fülembe: 'vetkőzz le, látni akarom a testedet!'". Vagy: "Azt élvezem, ha a férfi szeretkezés közben fogja a csípőmet és látom rajta, hogy élvezi a helyzetet.". Juj! Az erotika merész, öltönyös-fitneszbérletes lovagjai olyan titkos praktikákkal ismerkedhetnek meg, mint a nyak megharapása, a mell megsimogatása, vagy a behatolás hátulról.

Mi is valójában a Men's Health? Többszöri átlapozás után a világ egyik legjobban sikerült médiahackjére gyanakszom. Szikár termetű, mellényes öltönyt viselő férfiakat képzelek a titkos szerkesztőségi szobákba, akik szivarozás közben eszméletlenül jókat mulatnak azon, hogy lesz-e olyan ember, aki tényleg beleolvas, aztán kapcsol, és hahotázni kezd. Az új magazin a fodrászszalonok és fogorvosi rendelők sztárja lehet, mind az analfabéta, mind azt olvasó közönség körében.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.