Prágának is lett Michelin-csillagos étterme

2008.03.12. 00:02
Először kapott Michelin-csullagot egy posztkommunista ország étterme, a prágai Allegro.
A Guide Michelin étteremkalauz-sorozat csillaggal tüntette ki a Four Seasons prágai szálloda Allegro nevű éttermét. A Michelin közlése szerint ez az első eset, hogy a posztkommunista Kelet-Közép-Erópában egy étterem megkapta e sokak által óhajtott elismerést.

Az Allegro főszakácsa, az olasz Andrea Accordi azt mondta a sajtónak, hogy e kitüntetés a prágai vendéglátóhelyek javuló minőségének elismerése. A most 31 éves mesterszakács szerényen nem említette, hogy korábban egy ötcsillagos firenzei hotel éttermének konyháját vezette, és annak is szerzett egy ugyanilyen csillagot. Accordi elsősorban olasz specialitásokkal, így fekete szarvasgombával körített gnocchival és ötfűszeres királygalambbal kényezteti vendégeit, nem pedig cseh és morva ételekkel, mint például gulásnak nevezett pörköltfélével és knédlivel vagy sült kacsával.

A mindenekelőtt autógumi-gyártásáról ismert, franciaországi központtal működő Michelin cég útikönyvek és térképek kiadásával is foglalkozik. Egyik útikönyvsorozata kifejezetten az éttermekre összpontosít; ez a sorozat már 1926 óta csillagok odaítélésével tünteti ki a különösen kiválónak ítélt éttermeket.

Az Allegro az egyetlen, amely a Grand Restaurant című cseh gasztronómiai kalauz ranglistáján négyszer is az élen végzett tizenegy év alatt. A Michelin húsz vizsgált csehországi vendéglő közül választotta ki az Allegrót. Három másik csehországi étterem, az Aromi, a Brasserie M és a Le Trottoir egy alacsonyabb kategóriában, a "jó ételeket méltányos áron" kínáló vendéglők sorában kapott díjat.