Mikulás-gyár lesz a Felvonulási téren

2005.12.05. 15:40
A Supergroup látványgyárában önkéntes Mikulások robotolnak majd napi tizenkét órában. Mindezt a szegényekért.

December 10-én kezdi meg a termelést a Felvonulási téren a Mikulás-gyár, a Supergroup csoport nagyszabású karácsonyi látványossága, ami egyébiránt az utóbbi évek legnagyobb adománygyűjtő akciója is. A Mikulás-gyár tulajdonképpen egy látványelemekkel dúsított elosztó központ: az adományozók az építmény egyik oldalán beadják az ajándékokat a mikulásoknak, akik dobozokba csomagolják a meglepetéseket. Amint a csomag elkészült, az építmény másik oldalán bepakolják egy szállítókocsiba, amely elviszi a Vöröskereszt által kijelölt rászorulókhoz.

A Mikulás-gyár egy kör alapú, 15 méter átmérőjű, 8 méter magas átlátszó, jurtára, vagy még inkább iglura hasonlító építmény lesz. A tervek szerint a belső szerkezet kétszintes, könnyű szerkezetes állványzat lesz, melynek földszintjén az ajándékok szétválogatása és csomagolása fog folyni, az emeletéről pedig a Magyar Televízió stúdiója tudósítja majd az eseményeket. Mivel az épület áttetsző, az ajándékokat válogató és csomagoló mikulások munkáját az érdeklődők és ajándékozók megcsodálhatják majd a helyszínen, ahol karácsonyi finomságok, és minden órában zenés fényjáték is várja majd őket.

Mikulás-gyár
A képre kattintva körbenézhet a gyárban!

A Mikulás-gyár kitalálója és kivitelezője a SuperGroup művészcsoport, akik a külföldön már jól ismert public art műfajt próbálják már évek óta meghonostítani. Céljuk, hogy a művészetet kivigyék az utcára, ás állítólag régi álmuk volt, hogy ezt a lehető leghasznosabb formában tegyék meg.

A SuperGroup jelenlegihez hasonló akciója a MOA névre keresztelt bálna Balatonon való úsztatása volt, mellyel a segítséggel élőkre próbálták felhívni a figyelmet. Tömegeket vonzott emellett a színesre festett Erzsébet hídra 2005 nyarán az általuk szervezett csókverseny, amivel a résztvevők megdöntötték a legtöbb egyszerre csókolózó pár világrekordját.

Szociálisan érzékeny karácsony

Az akció tulajdonképpen a Fővárosi Önkormányzat 1997-ben alapított Szociális Depójának egyik lerakata. A Szociális Depóban egész évben gyűjtik és raktározzák az adományokat, ezért jelenleg is nagy értékű karácsonyi adomány található a 700 négyzetméteres raktárban, így a tartós élelmiszereket, háztartási- és vegyiárukat a Fővárosi Önkormányzat felajánlotta a Mikulás-gyárnak. Emellett több millió forintos ajándékokkal támogatta az akciót a Coca-Cola Magyarország is, amely karácsonyi kampányának jelentős részét a Mikulás-gyár népszerűsítésére költi.

Az akció hivatalos médiatámogatója, az MTV, a Flyerz, a Best, a Sláger Rádió és a Népszabadság mellett az Index is. A Mikulás-gyár december 10-től 22-ig, hétköznapokon 16 órától 22-ig, hétvégén pedig reggel 10-től este 10-ig tart nyitva. A Vöröskereszt tapasztalatai szerint a legnagyobb szükség: tartós élelmiszere, játékra, könyvre, higiéniás csomagokra, háztartási vegyszerre és persze édességre van.