Mikulásszövetség alakult a minőségi mikulásokért

2007.11.29. 17:15
A magyar mikulások csütörtökön minősítő rendszer létrehozásáról írtak alá szerződést és megalapították a Magyar Mikulás Szövetséget.

A magyar mikulások helyzetének megoldására összehívott sajtótájékoztatón részt vett négy minőségi mikulás (ketten egyenesen a Magyar Mikulás Alapítványtól), egy negyven körüli krampusznő, a Bál-na Produkció vezetője, Bálint György és Mikulásfalva képviseletében Móni főmanó. Mikulásfalváról azt kell tudni, hogy valójában egy mikulásfesztivál a Fejér megyei Nagykarácsony nevű faluban.

Az egész mikulásos szervezkedés hátterében álló Bálint György felvetése az volt, hogy manapság felhígult a mikulásszakma, és „néhányan szerencsehuszárokként kívánnak működni, ez ellen pedig tenni kell”. Hangsúlyozta, hogy nem az itt is látható mikulásokat vagy a saját mikulásait szeretnék a mikulásszabályozással monopol helyzetbe juttatni, hanem mindent a gyerekek érdekében tesznek, azért, hogy nekik jobb képük lehessen a mikulásokról.

Bálint György mesélt Miklós püspökről, meg arról, hogy manapság Magyarországon két irányzat van, a püspöki, illetve az amerikai típusú mikulás (ez utóbbi, mikor csak egy sima kosztümöt viselnek). Közös viszont minden mikulásban a gyerekek szeretete, a jóság és a bölcsesség. „A gyerekek számára sokkoló lehet egy igénytelen mikulás, akár ki is ábrándulhat ebből a szép mítoszból egy ilyen hatására”. Majd egyértelművé tette, hogy a cél önzetlen: „A gyermekeknek akarunk jót többek közt a valódi értékkel bíró ajándékok felszínre kerülésével.” Egy hölgy az MTI-től azt kérdezte a mikulásoktól, hogy nem ájulnak-e el a plázában, mikor neki már egy blézerben is mindig melege van. Aztán azt is megkérdezte, hogy mennyibe kerül egy mikulás egy órára.

Az újonnan alakult mikulásszövetség céljait alul, a keretben olvashatják, Bálint György mindezt így foglalta össze: „A ruhában egy jóságos lelkű lénynek kell lakoznia, ezt pedig akkreditált rendszerbe kell foglalnunk”. A tanfolyamot nem kötelező elvégeznie senkinek sem, de nem is árt. A mikulásképzésen a jelentkezőkkel drámapedagógus, gyermekpszichológus, sminkes és színész foglalkozna. A Bál-na Produkció vezetője szerint a tanfolyam ingyenes lenne.

A Szövetség céljai:

A Mikulás mítoszának méltó ápolása, népszerűsítése
A Mikulás témakörhöz kapcsolódó rokonterületek gondozása, kapcsolattartása
A Mikulás esemény, történelem - gyermek kapcsolat elmélyítése és pontos megismertetése
A Mikulás megtestesítőinek megfelelő rendszer alapján történő kiválasztása és felkészítése
A Mikulásszolgáltatást végzők minőségrendszerbe foglalása, folyamatos minősítése és ajánlása - védjegy használata
A gyermek korosztályt érintő termékek népszerűsítése, támogatása - védjegy, ajánlás