Jégpiramis Kocsonya Cityben

2005.02.11. 17:37
A miskolci kocsonyafesztivál beharangozójaként sajtóperformanszot tartottak a budapesti műjégen, ahol seggre esett egy békajelmezes ember. Az eseményen hírességek is részt vettek, Vágó István tréfálkozott.

A városligeti műjég különtermébe érkezve percek alatt kiderül, hogy a miskolci szervezők nem egyszerű sajtótájékoztatóval, hanem egyenesen sajtóperformansszal készültek az 5. Miskolci Kocsonyafesztivál alkalmából, melyet jövő hétvégén rendeznek. Rózsa Edit miskolci lakos, az esemény egyik szervezőjének bevezetője után, melyből kiderült, hogy Miskolcon van Európa leghosszabb főutcája, illetve hogy innen indult a magyar nyelvű színjátszás (továbbá hogy a város ősi étele a kocsonya, de erről később), a jéghez terelik a sajtó megjelent képviselőit és a meghívott hírességeket: Benkő Lászlót, Bródy Jánost, Presser Gábort és Vágó Istvánt.

A kocsonyalegenda újraéled

#alt#
Közben átlapozzuk a Miskolci Kocsonya című lapot, ami címlapján az Itt mindenki pislog majd, nemcsak a béka... című írással, illetve a Miskólcznak az javai című 18. századi verssel csábít. A vaskos, 24 oldalas, napilapformátumú újságban olvashatunk a városalapító Miskóc nemzetségről, az Avas-hegyi hetvenezer éves kovakőbányákról, régi miskolci receptekről, Nomen est omen felcímmel Kocsonya Zoltán műsorvezetőről (aki eddig mindig részt vett a bálon), illetve a vége felé találhatunk egy Egymásnak feszülnek a diákok című cikkekcskét is. A sorokat falva megtudjuk, hogy nem valami súlyosan romlott tevékenységről, hanem miskolci egyetemisták és középiskolások száztagú csapatainak játékos vetélkedőjéről van szó. Mindegy, a cím azért jó.

A címlap hajtás alatti részén kibújik a szög a zsákból: A kocsonyalegenda újraéled cím alatt Legyen Miskolc Európa kulturális fővárosa! címmel közölnek írást, nem kérdéses, hogy a miskolciak a kocsonyafesztivált is bevetik a kulturális fővárosi címért folytatott ádáz harcban, amit csak helyeselni tudunk. (A linkelt cikkben különben Miskolc magasan vezeti a szavazást, tizennégyezer kattintással a kilencezer-hatszázas Debrecen előtt.)

Tréfálkoznak

A jég felé közelítve csak reménykedünk benne, hogy a performansz nem az lesz, hogy Vágó István és Benkő László egy külön az erre az alkalomra begyakorolt kűrt adnak elő, de nem, csak egy békajelmezes ember érkezik, aki röviden bemutatkozik ("Én vagyok Brekusz Anonimusz, az a bizonyos béka, aki a kocsonyába ugrott"), majd bemutatja három udvarhölgyét: a megasztáros Schmidt Verát, Ráckevy Ildikót, A miskolci boniésklájd című film egyik címszereplőjét, illetve Gál Noémi közgazdászhallgatót, aki közszereplőként most debütál, nevezetesen a fesztivál fizetőeszközeként szolgáló békatallér befagyasztásával, de ezt pontosan nem tudjuk, micsoda. Az udvarhölgyek röviden üdvözlik a fesztivált, közben a békaember, akiről kiderül, hogy Brecus Anonymusnak írja a nevét, a háttérben seggre esik.


A terembe visszatérve megtudjuk, hogy B.A. valójában Osváth Tibor, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, aki az idei Jégkirály is lesz (így már érthetőbb az udvarhölgyes utalás), majd Vágó István, a Miskolc Barátainak Köre elnökének kezébe nyomják a mikrofont. A műsorvezető erre az alkalomra előtúrt egy békás nyakkendőt a gardróbból, "legközelebb azt fogom kérdezni ötezer forintért, hogy hány béka látható az ábrán" - tréfálkozik erre utalva a kvízmester. Ezután kis árukapcsolás keretében Bródy János méltatja a lillafüredi légvédelmi bázison, a sziklabarlangban, az egykori Horthy-bunkerben berendezendő rockmúzeumot, ahol kétezer négyzetméteren lesznek kiállítva Közép-Európa rocktörténelmének emlékei. "És a szikla ugye angolul rock" - tréfálkozott az énekes is.

Kocsonyavonat

A szervezők hagyták szárnyalni a fantáziájukat: a fesztiválra egy jégpiramist is építenek, amibe 2010 hűtőmágnest fagyasztanak be, melyek fokozatosan olvadnak majd ki belőle. A számozott hűtőmágnesekkel márciusban robogót és jacuzzit lehet majd nyerni. A piramist Vári Gyula többszörös katonai műrepülő világbajnok avatja fel, de nem repülőről, hanem helikopterről.

Akinek ez sem elég, részt vehet a látványkocsonya-versenyen, a hóállatka-szobrászaton vagy a jégpályán megrendezendő, vidám versenynek ígérkező Korcsonyálison, illetve megtekintheti a városi kutyaszánversenyt és a Jégkirálynő-választást. A MÁV 18-án, 19-én és 20-án egy-egy Kocsonyavonatot indít (amiről természetesen egyenesen a Kocsonyavillamosra lehet majd átszállni), ha valaki ezzel utazik Miskolcra, és a fesztiválon lepecsételteti a jegyét, visszakapja az IC-pótjegy árát. A tájékoztató-performansz végén az egybegyűltek megkóstolhatták a tavalyi díjnyertes kocsonyát, a mi adagunk sonkával és tojással készült. Jó volt.