Csakis egyetlen bikiniben

2003.07.14. 10:48
Szombat 12 óra, Balatonaliga. Egy Oh' my god. 144 lány, profik és amatőrök, mind itt vannak és mind ugyanazt a dolgot akarja - nem, nem azt, hanem megnyerni a versenyt. Pornófilmnyi napszemüveg, baywatch kollekció, egyetlen bikinik. Még egy Oh' my god! Kérjük, NE nézze meg a galériát a biztonsági előírások elolvasása nélkül!
Mák Kata Virág
Tekintse meg fotóinkat
Bevallom, hogy azért mentünk oda két órával a kezdés előtt a Club Aligába, mert még a nevezés előtt akartam a köldöküket egyetlen bikiniben olajozgató lányokat lebeszélni arról, hogy a kis testüket egy idén ötödször megrendezett szépségversenyre tékozolják, helyette inkább kísérjenek minket Bajára a halászléfőzőre. Teljes kudarc, a végén 144 lány került rá a listára és gyakorlatilag képtelen voltam bármit tenni a cél érdekében. Igaz ugyan, hogy a lány, aki a 150-es sorszámot kapta, pár perces konkurencia-elemzés után visszadobta azt, mint a törölközőt, hogy ő akkor köszöni szépen, de menne haza. Őt érthető okokból nem is kerestem meg ötleteimmel.

Előzetes figyelmeztetés
Abból a feltételezésből kiindulva, hogy jelen cikket olvasók a szerzőhöz hasonlóan erősen vizuális típusok, írásunkat szokatlan terjedelmű képanyaggal illusztráltuk - csak mintegy mellékletként. A cikket a képtárral párhuzamosan érdemes olvasni, a szerző nem fog minden egyes mondatánál kitérni arra, hogy "lásd kép", mert alapnak tekintendő, hogy minden le van fotózva, egészen úgy ahogy az leírva is vagyon. Figyelem! A nyugalom megzavarására alkalmas képtár nézegetése közben fokozottan ügyeljen arra, hogy az Ön monitorától tartandó egészséges távolságot betartsa!

Pedig ötletből rengeteg volt ám, hogy így kéne fotózni, meg majd azt kéne megkérdezni. Nos ebből - mondanom sem kell - semmi nem lett. Azt hiszem, ott vesztettem el saját, reggel óta szövögetett fonalamat, amikor a tavalyi döntős Mák Kata Virágot látta meg kiszállni egy kocsiból a fényképezőgép lencséje. Én meg csak úgy pislogtam a kereső másik végén, hogy exponálni is majdnem elfelejtettem. Ezután átlevitálunk a rendezvény helyszínéül szolgáló füves placcra, ott rögtön szembejön két - angelday szavaival élve - Oh' my god!-szintű lánycsapat és Végvári Timi versenyigazgató levele bukkan fel a rövidtávú memóriából, hogy "iszonyat lesz, az biztos". Aztán mégiscsak belendül a dolog, egyik kezemben toll, másikban papír, számban a fényképező, foggal exponálok és a szememmel kérdezek. Mert bizony mondanom sem nagyon kellett semmit, a lányok valahogy egyből tudják, hogy mit akarok (nem is értem), ez minden bizonnyal újabb bizonyíték lehet a női intuícióra.

A helyszín kiegészítő dekorációjaként konkrétan jelen volt egy pornófilmnyi napszemüveg, valamint több epizódnyi baywatchra elegendő valami márkanév+aqua feliratú vízre megátlátszósodó egyetlen bikini. Ezt az egyetlen bikinit egyébként a versenykiírásban találtam, ami akármilyen furcsa is, de a kötelező dresszkód a lányoknak. Őszintén mondom, hogy nagyon vártam az egyetlen bikini kreatív megvalósításait.

Fitness, Barátok közt, legszebb anyuka

A legszebb anyuka küldöndíjas lány
Abban, hogy nagyon erős a mezőny, mindkét nem képviselőivel egyaránt meg tudok egyezni. Viszont ettől még szakmailag eléggé összetett a felhozatal. Ott volt például a 8-as rajtszámú Nikol, aki 23 éves fittnesversenyző létére életében először jár a Balatonon. Soha jobbkor - gondoltam. Meg a 115-ös Anett is, aki konkrétan semmire sem számított - aztán később döntős lett, ezt mondjuk előre is megmondhattam volna, csak úgy ránézésre. De aztán kiderül, hogy jelen van például a 24 éves Anikó, aki a Velencei-tó szépe, itt van egy tornatanár is a Barátok köztből, meg a 105-ös Krisztina is, aki mindamellett, hogy a Kárpát-medence szépe döntős, valamint, hogy tavaly megnyerte a Tisza-tó szépét, egyszer már elnyerte a legszebb anyukáért járó különdíjat is. Ezanemmindegy!

Egymillió dolláros mosoly

Tavalyi döntősök
Klikk a képre!
És itt vannak kérem a tavalyról ismerős döntős lányok is. Zsuzsi és Enikő például tutira mennek az idén is, az első hely kevésbé érdekli őket, inkább nyerni akarnak mindenféle különdíjakat. Jól jönne egy mosógép utalvány, meg valami utazás is. Mák Virágot keresik - rajtam -, hogy láttam-e. Hát mi az, hogy, még le is fényképeztem! Az persze nekik semmi, ők egy szobában akarnak vele aludni idén is a felkészítőtáborban. Én talán nem?! Megjelenik az egymillió dolláros mosoly tulajdonosa, Judit is a tavalyi befutók közül - egy halk Oh' my god. Ő idén nem indul, kegyelmez a többieknek. Hát ezt meg is értem. De attól még fel van itt adva a lecke. Andrea, a tavalyi győztes idén természetesen a zsűriben. Virág is megérkezik végre a szektor legnyugodtabb lánycsapatához, első mondata nekem szól, idén nem abban a fürdőruhában jött. Kértem én barackot? Hát igen, szóval valljuk be, kértem volna.

Mindenki valami más miatt vesz részt, a két fiatalabb korosztályt képviselő Rita például egymást beszélték rá, a 152-es Réka immáron harmadszor vesz részt, mert jó bulinak tartja (rá is emlékszünk tavalyról), a 33-as Klaudia idén utóljára próbálja meg, a 4-es elképesztően zöld szemű Melinda meg egyszerűen azért, mert szakított a barátjával. Ez kérem nagyon jó hír! Ő egyébként rutinosan egyből Magistral fürdőruhában jön. Tudhat valamit.

így pontoznak
A zsűrinek nagyon kemény dolga van, lányos zavarukban a 9-eseket 10-esekre javítják, biztos, ami biztos alapon, tekintet nélkül korra és nemzeti hovatartozásra. A 88-as Zsuzsa például brassói, Romániából, sokszor próbálkozott már szépségversennyel, de van itt olyan résztvevő, aki Szlovákiából, sőt Svájcból érkezett. Én még a kiesések előtt gyorsan elkészítek egy tavalyihoz hasonló tanga és fenék körképet - nehogy ez elmaradjon, jut eszembe a reggel alaposan végiggondolt stratégia.

Az a jó kis balatoni szél

Átlátszó, bimbózó rózsával
A mérnökember gondosan, azaz úgy szemre (meg mellre, meg fenékre) válogatva a nyuszókból (ez eredetileg miles szövege) próbálja egyből megcsinálni a legjobb fotókat a lehetséges befutókról - aztán később úgyis kiderül, hogy saját egyéni kis ízlése mekkora átfedésben van, azaz pontosabban nincs a zsűri kollektív-tudatával. Még mindig nem én fújom a passzát szelet, ez biztos. Pedig a balatoni szél az fúj bizony, meg egy kicsit kilógatja az eső is a lábát, de ne keseredjünk el, nézzük a pozitív oldalát! Először is ugye nem kell szélgépet alkalmazni a balatonparti-szupermodell-képeslap-fotókhoz, másrészt pedig ennek hatására úgy pontosan kettő darab nagyságrenddel állnak jobban fürdőruhafelsők - mindenkinek, kivétel nélkül. Ezekből egyébként egész sokfélét megfigyelhettünk, volt ott sima, fordított, horgolt, félig- és esetenként teljesen átlátszóak is. Egyetlen bikini, mondom.

Politikailag korrekt női vélemény
Tenyérbemászóan szexista tudósításunkról megkérdeztük Moont, hogy a nők is hallathassák hangjukat az anyagban. Munkatársunk a cikk elolvasása után a következőket nyilatkozta:

Felesleges szexizmussal vádolni a macsómédiás fiúkat, mivelhogy nyilván azok. A kérdés inkább az, lehet-e nem szexistán írni egy szépségversenyről? Mégis, mire számítottak azok a csajok, akik bevállalták, hogy egész nap fürdőruhában flangálnak az egyhetes ingyen balatoni üdülésért? Egy szépségverseny nem arról szól, hogy kinek milyen diplomája van - hiába tüntetik fel a hivatalos oldalon, hogy "legtöbbjük tanuló, de van köztük logisztikai műszaki menedzser, au-pair, modell, rádiós műsorvezető, utazásszervező, és marketing menedzser is", ez senkit nem érdekel. Itt a "nyuszókat" "mellre meg fenékre" válogatják, ahogy alien írta. És ha valaki hajlandó fürdőruhára vetkőzve illegetni magát magassarkúban egy teljes napon keresztül egy Skoda Fabiáért, az meg is érdemli.

Moon

Hogy volt ez azzal az egyetlen bikinivel? Nos a szabályt többen is megszegték, először is elkezdtek mindenféle hálókat, meg kendőket, meg ilyesmit tekerni a derekuk köré, teljesen értelmetlenül. Majd később törölközőkbe csavarták magukat egyesek, ezzel egészen ellehetetlenítve a cikk szempontjából nagyon is lényeges fényképek elkészítését. Ha én lettem volna a zsűri, ezt sokkal szigorúbban vettem volna. De nem én voltam. Ha már választani lehet, akkor én inkább versenyigazgató lennék egyszer.

Na csak megvan a harminckettő, akiből az interjúk után kerül ki a döntőbe jutó tizenhat. Az interjú nevű versenyszámban Galambos Robi MC-zik, és esküszöm érdekes dolgokat tudhatunk meg. A 12-es számú Siófokról érkező versenyző nemrég egy mókust nevelt fel, az 51-es versenyző állatbaráti szeretetből rendszeresen lovagolja meg csődörét, de az is tudtunkra jut, hogy a világbéke irányába mutat a szomszéd agyon-nem-verése is. Ha én mondjuk mókus lehetnék.

Finálé

A döntősök
Még több kép!
Ungár Anikó művésznő immáron másodszor is fellép, húzza az időt a zsűrinek, nem baj, addig lövünk még néhány keménytónusú, "szeles" képet a Balatonról (is). Excel tábla töltés, szummázások a végén, és már ott is a print Robi kezében. Mindjárt esik, nagyon nincs már idő, minket meg vár a halászlé. Sajnos Regina is kiesik, akit a Hárman párban-ban láthattuk egy napig, de a Barátok közt-epizódszereplő bejut, mint ahogy a 39-es Pocahontas is, aki hol volt egészen idáig? A tizenhat döntős nyuszónak szól a taps, kattannak a fotók középen a szervezőkkel, a szponzorokkal, és Gianni-val, aki válaszul a Skoda Fabia nyereményautó által teremtett kihívásra, magabiztos mosollyal lógatja be sajátját a lánytömegbe. A saját kocsikulcsát. Érezhető a hatás. Mindenki fut átöltözni fekete Magistral-ba, amiből én érthető módon nem kaptam, pedig ott voltam egész végig. Szerzünk egy hajót, ott négyesével lefotózunk mindenkit, aztán viszlátok, autóba be, ég leszakad.

Volt, aki nem jutott be
Azoknak, akik nem jutottak be a döntőbe, remélem méltó fájdalomdíjul szolgál hogy ide teszem őket ország-világ elé, hogy mindenki láthassa: igenis a magyar lányok a legjobbak!

Meg aztán ide másolok egy részt a sajtóközleményből, csak a miheztartás, meg a mindenféle naptári bejegyzések végett: "Augusztus 8-án 21 órakor lépnek színpadra a Siófoki Szabadtéri Színpadra, hogy ott szépségükkel megküzdjenek a Sió Miss Balaton 2003 címért, és a vele járó autóért, egy vadonatúj Skoda Fabia-ért. Aznap este nyári koktélruhában, fehérneműben, és természetesen fürdőruhában mutatják meg bájaikat, melyekhez látványos koreográfiával készülnek, hogy ne csak a fellépő sztárok, hanem hogy szépségük mellett ők maguk is egy saját show-műsorral szórakoztassák a közönséget. Az est igazi sztárjai így aznap este St. Martin, Havasi Balázs, és a Princess mellett természetesen a Balaton királynőjelöltjei."

Nálam maradt Rita hajcsatja, de vigyázok rá ígérem.

Angelday a szerelem nélküli szexről
"Kiszállunk a kocsiból és nem fogod tudni, hova érkeztünk: a hely tele lesz jó nőkkel." - mondta nekem Alien, még mielőtt megérkeztünk volna. Ő ekkor már százon pörögött és bizonyára ezért nem emlékezett arra, hogy én sem először vagyok szépségversenyen, ahol igazoltan sok jó csaj lófrál.

Fürdőruhában.

Napszemüvegben tudtam csak megközelíteni a helyet. Tényleg brutális, hogy magamfajta idősségű - mondhatnám - férfi mennyire rágreppel a városban is a jó nőre, ha meg masszívumokban vannak körülötte, akkor az első lépés egy nagy adag overkill. Cicik, popsik, alak, kerek, domb, hajak, sminkek, szemek, magasságok. Persze idővel akklimatizálódunk hozzá, mint egy hosszú párkapcsolathoz.

Két dolgon gondolkodtam, míg ott voltam a helyszínen. Az egyik az, hogy mi emberek szeretünk úgy tenni, mintha valójában nem is arról lenne szó, hogy ezeket a 20 év körüli nőket hajtani kéne (mint a lopott biciklit), hanem megbújunk a "rendezvény" védőbúrája alatt és megpróbálunk nagyon "szakmai" attitűddel viselkedni. Szervezők vannak, kommentárok, zsűri, kiemelt esemény, televíziós operatőrök, Batiz András, fontosság - egyszóval minden, ami mondjuk ahhoz kell, hogy ne lóvásárnak hívjuk a dolgot. (Látta már valaki Batiz Andrást lóvásáron? Na ugye.)

A másik dolog pedig az, hogy ezek a lányok mind fiatalok és sokuknak ez az első és mondhatni egyetlen lehetőségük arra, hogy felhívják magukra - mármint a szépségükre - a figyelmet. Az, hogy kiben mi rejtőzik ezen túlmenően majdhogynem nem érdekes, mert akiben semmi, az még úgy is viheti valamire, akiben meg egy picit több, abból műsorvezető, vagy akár (akár!) bemondónő is lehet a tévében. Ennek ellentételezéseként ott vannak azok a lányok, akik a CBA-ban pakolják ki az árukat a polcra, vagy söprögetik a hamburgert a földön (riszpekt nekik, komolyan). Ők semmivel sem másak fenti társaiknál, csak nem olyan szépek. A szép emberek tudnak ugyanis a legjobban érvényesülni az életben - mondtam ki tehát magamnak aznap már másodszor a nyilvánvalót.

Én a magam részéről egyébként három-öt csajra szűkíteném le a kört, akiket az év egy tetszőlegesen kiválasztott napján hajtanék reggelig (mint a lopott biciklit).

Elgondolkodtató kérdés: jó dolog hajtani valakit csak úgy? (Nem.) Akkor meg miért?

angelday (ride@plastik.hu)