Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Híres színészek tájékoztatnak a moszkvai metróban

2004.01.07. 08:10
Isten szerelmére, ne felejtsék holmijukat a vonaton! - kedélyeskedik hamarosan a moszkvai metró monotónia ellenes tájékoztató szövege.
A burjánzó belsőépítészeti megoldásairól nevezetes moszkvai metróban hamarosan híres orosz színészek hangja tájékoztatja az utazóközönséget a következő megálló nevéről, vagy arról, hogy túlságosan megközelítették a biztonsági sávot. A tizenkét színész az évtizedes, monoton tájékoztató szöveget igyekszik felülmúlni, írta a Moscow Times.

Kérem hagyják el a biztonsági sávot! A tájékoztatók nem csak a bársonyos tónusokkal térnek el a megszokottól, hanem tartalmilag is igyekeznek újat nyújtani.

"Végállomás. Megcsináltuk. Milyen szerencse" - sugároz pozitivitást az egyik vonal végét jelző szöveg. "Szokolnyiki állomás. Ez a kedvencem" - hajlik a szubjektivitás irányába egy másik.

A művészek, Szergej Jurszkij, Ludmilla Gurcsenko, Gosa Kucsenko egyébként társadalmi munkában, ingyen készítették el a felvételeket. Gucsenko ennek megfelelően nagy szabadságot engedett meg magának: "A következő megálló az egyetem. Kedves diákok, készüljetek" - mondja.

Kedélyeskedés a fásultság ellen

A közlekedési vállalat úgy tervezi, hogy eleinte csak néhány vonatban lesznek hallhatóak a rendhagyó tájékoztatók. Májustól viszont már a piros vonal teljes hosszában a kedélyeskedő szövegek rángatják ki az utazóközönséget a fásultságból, megünneplendő a moszkvai metró fennállásának hetvenedik évfordulóját.

"Meglátjuk, mit szólnak az emberek a dologhoz. Nem egyértelmű, hogy mindenki szeretni fogja" - nyilatkozta Szergej Miroskin, a metró részlegvezetője. "A másik kérdés, hogy felismerhető lesz-e a színészek hangja a hangszórókban. Ha nem, az egésznek nem sok értelme van" - tette hozzá.

Az olyan üzenetek azonban, mint "Kedves utasok, az isten szerelmére, leszállásnál ne felejtsék a vonaton személyes tárgyaikat!" még a hanghoz tartozó személy felismerése nélkül is elementáris hatásúak lehetnek.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!