Híres színészek tájékoztatnak a moszkvai metróban

2004.01.07. 08:10
Isten szerelmére, ne felejtsék holmijukat a vonaton! - kedélyeskedik hamarosan a moszkvai metró monotónia ellenes tájékoztató szövege.
A burjánzó belsőépítészeti megoldásairól nevezetes moszkvai metróban hamarosan híres orosz színészek hangja tájékoztatja az utazóközönséget a következő megálló nevéről, vagy arról, hogy túlságosan megközelítették a biztonsági sávot. A tizenkét színész az évtizedes, monoton tájékoztató szöveget igyekszik felülmúlni, írta a Moscow Times.

Kérem hagyják el a biztonsági sávot! A tájékoztatók nem csak a bársonyos tónusokkal térnek el a megszokottól, hanem tartalmilag is igyekeznek újat nyújtani.

"Végállomás. Megcsináltuk. Milyen szerencse" - sugároz pozitivitást az egyik vonal végét jelző szöveg. "Szokolnyiki állomás. Ez a kedvencem" - hajlik a szubjektivitás irányába egy másik.

A művészek, Szergej Jurszkij, Ludmilla Gurcsenko, Gosa Kucsenko egyébként társadalmi munkában, ingyen készítették el a felvételeket. Gucsenko ennek megfelelően nagy szabadságot engedett meg magának: "A következő megálló az egyetem. Kedves diákok, készüljetek" - mondja.

Kedélyeskedés a fásultság ellen

A közlekedési vállalat úgy tervezi, hogy eleinte csak néhány vonatban lesznek hallhatóak a rendhagyó tájékoztatók. Májustól viszont már a piros vonal teljes hosszában a kedélyeskedő szövegek rángatják ki az utazóközönséget a fásultságból, megünneplendő a moszkvai metró fennállásának hetvenedik évfordulóját.

"Meglátjuk, mit szólnak az emberek a dologhoz. Nem egyértelmű, hogy mindenki szeretni fogja" - nyilatkozta Szergej Miroskin, a metró részlegvezetője. "A másik kérdés, hogy felismerhető lesz-e a színészek hangja a hangszórókban. Ha nem, az egésznek nem sok értelme van" - tette hozzá.

Az olyan üzenetek azonban, mint "Kedves utasok, az isten szerelmére, leszállásnál ne felejtsék a vonaton személyes tárgyaikat!" még a hanghoz tartozó személy felismerése nélkül is elementáris hatásúak lehetnek.