Megszületett a magyar, nemzeti hiphop

2005.01.18. 20:29
Megvalósult a Bëlga együttes követelése, megszületett a magyar nemzeti hiphop, ami beszól a baloldalnak, a kommunista rapper Paizs Miklósnak, a bankároknak és az elvtársaknak. Végezetül pedig rámutat arra is, hogy a rap inkább ősi, finnugor műfaj, semmint a feketék találmánya. A magyar átok azonban nem kerüli el a magyar rapet sem, és az előadó, Kettős Tamás soraiból borzalmas jövő rajzolódik ki: a magyarok mind gépek lesznek, igaz, erről a kommunisták tehetnek.

A hiphop műfajban forradalminak számító számokat a tubi.hu jobboldali heccweblapon találtuk, Gyurcsányt és Lenint összemontírozó photoshop-képek és a határon túliaknak szóló bocsánatkérések közt.

A kontextus ellenére a szövegek követik a hiphop szabályait, keményen belemennek például a rivális bandába. Az ország jellegzetességei miatt az ellenség azonban nem a nyugati/keleti parti rapperek, hanem - újabb hungarikum - politikai oldal, jelen esetben a bal.

"Kakkantó elvtársak, fehér farpofához csattanjon bokátok, de felhúzzátok előbb sarkantyús csizmátok" - szól be székelyes furmánnyal a kommunistáknak az egyik sor. "Én nem vagyok, nem leszek fasiszta, mert sosem voltam szocialista" - érvel egy másik versszakban az előadó.

Kettős Tamás, aki eddig inkább képzőművészként volt ismert, elmondta, a tubiról letölthető két dalhoz Paizs Miklós Balra át című szövege adta az inspirációt. A jobboldal emblematikus alakjainak kiirtására buzdító szám, ami előadója szerint egyébként a köznyelv eldurvulására hívja fel a figyelmet, másrészről pedig a szólásszabadság mellett érvel, Kettős Tamást inkább feldühítette. "Nem tartottam jó viccnek, ezt megmondtam Paizs Mikinek is, akit régről ismerek. Ő is akart írni egy hasonló dalt a baloldal ellen, de eddig ebből nem lett semmi" - ismertette a háttértörténetet a rapper, akinek több sora is megemlékezik a vetélytársról. "Miki, a szütyős hippi, a buddhista zombi, vért akar inni - kántálja az egyik helyen - Fülig szerelmes a jobboldal első sorába, mint vámpír az áldozatába - mutat rá a furcsa szimbiózisra egy másik versszakban".

A tarkólövés helyén chipek

Kettős szerint a nemzeti hiphop egyáltalán nem szokatlan műfaj. A jobboldali rapper nem a feketéktől, hanem a finnugor gyökerektől eredezteti a stílust. Kalevala két hőse egy helyen például rigmusokkal vív meg, a királyi udvarokban pedig "komoly freestyle-ozás ment", amikor is a kobzosok rögtönzött versekkel szórakoztatták a nemes társaságot.

Ne gondoljuk azonban, hogy a magyar átok alól majd Jobbágy Feri, Trianon Tagadó Tibi, Népi Jóska, Bakonyi Betyár Sanyi, Jobbos Tibi vagy éppen Táltos Bandi fog megszabadítani minket. Kettős Tamás szövegei, ha éppen nem a bankárokról szólnak, borzalmas jövőképet vázolnak fel.

Emberek állnak atomszélben, "chipek a tarkólövés helyén", minden kopár, ami még úgy is szörnyen hangzik, hogy kiderül, a kommunisták azért elhagyták a Földet, és a Marson (a vörös bolygón) kezdtek új életet.

A végsőkig lehangoló szöveggel talán az új magyar himnuszt akarta megírni a költő, gondolkodtam el, de kiderült, hogy Kettős Tamás versének ezen szakasza, minden irónia nélkül, egyszerűen csak bemutatta a rapper jövőképét. A jobboldal munkájának köszönhetően nem fordul tehát jobbra a magyarság sorsa? - tettem fel a kérdést, mire kiderült, hogy minden mindegy.

"A magyarságnak lejárt a szavatossága" - döbbentett meg kijelentésével a rapper. Népünk régebben "fénylett", de ennek vége, és a magyarkodás tünete a szomorú helyzetnek, "ügyetlen túlkompenzálás". A magyarság szükségszerű hanyatlása egyébként csak mellékes mozzanat, mert "hatalmas világválság előtt állunk", amikor is - részben a baloldal működésének köszönhetően - "elpusztulnak az értékek".

Jobboldal forever

Kettős Tamás egyébként egész lemezt tervez összeállítani, amihez most írja a "Siratom a magyarokat/ Ruhában alszom" visszatérő motívummal operáló szövegét, ami elmondása szerint Ginsberg Üvöltéséhez hasonló, hosszú, repetitív vers lesz nemzetünk szükségszerű alkonyáról.

A példakép, Allen Ginsberg közismerten baloldali érzelmű volt, homoszexuális és zsidó, a rapper magyarkodásról és a jövőről alkotott véleménye pedig akár Paizs Miklós szájából is elhangozhatott volna, vetettem fel. Kettős Tamás azonban megvillantva verbális pillangókését, elejét vette az akadékoskodásnak: "Csak azért nem leszek baloldali, mert a jobboldal szar."