Megmarad-e a Népsziget?

2004.05.29. 19:09
Vajon rámenős ingatlancézárok kezébe kerül és luxusgettóvá alakul át Budapest utolsó, hangulatosan lepattant vízparti rezervátuma, a Népsziget? A Városi Nyaraló robogóra pattant és utánanézett, terem-e még kevert a hársfák alatt. Az illetékes önkormányzat csak sport- és rekreációs célú beruházást engedélyezne, de ki ne látott volna már karón lakóparkot.
A Városi Nyaraló a hátán fekve lassan kinyitja a szemét. Egy fejjel lefelé álló kecskét lát, aki egy lelógó fűzfaágat rágcsál és különösen előrehaladott heresérvben szenved. Mégsem. Csak nőstény, a Városi Nyaraló pedig ritkán lát tőgyet.

hídláb
Hídláb
fotók: Barakonyi Szabolcs
Fókuszáljunk távolabbra. Jobbra az ártéri erdő, beljebb egy sekély, de romantikus kis holtággal, balra a homokos part, aztán a vasúti híd, a bentlakásos kutyaiskola, János, az önkéntes halőr horgászboltja és házikója a rengeteg kecskével, a régi vállalati üdülők, a hekkes-szintis-mulatós kiülős helyek és az Újpesti öböl belső oldalán az ősrégi úszóházak. Merthogy a Népszigeten heverek, a Gyöngyösi utcai kékmetró-megállótól 1132 méterre, tíz percnyire a metropolisz szívétől.

Igazi rezervátum azok számára, akik nem tudnak vagy nem akarnak Budapest határain kívül nyaralni, de nem elég exhibicionisták a Margitsziget csúcsán történő monokinizéshez, sőt a Római parti tömegtől is tartanak. De meddig? Vajon ezt is felvásárolja egy milliárdos és luxusgettót csinál belőle, ahogy a Kopaszi gátnál történik? - gondolja a Városi Nyaraló, azzal felpattan, összetekeri a gyékényt és a tények nyomába ered.

Pia, cigi, rémhír

Azt mondják, ide is valami lakóparkot építenek - mondja a középkorú, törzsvendég külsejű Zoltán az egyik kiülős hekkelde asztalánál, aztán olyan kíváncsian néz bele a Hubertuszos pohárba, mintha bármi is kijöhetne onnan a fojtogató illaton kívül. Utánaszámol, több mint 35 éve jár ki ide tavasztól őszig, hogy egészséges, friss levegőn, lombok alatt fogyassza el a betevő Szimfi-Borsodi-Hubi kombót és dumáljon a haverokkal. Arról is hallott valamit, hogy a Titokzatos Ingatlanbefektető érkezése miatt elbontatják az öbölben látható helyi specialitást, az olajoshordókra alapozott stégeken lebegő kis vízi vityillótelepet. Mert ezeket állítólag elvontatni sem szabad, a helyükre viszont - azt mesélik - jönnek a yachtok.

termeszeti kornyezet
"Azt mondják ide is valami lakóparkot építenek"
Nagyjából ugyanezt a történetet hallom gyors egymásutánban még két hímnemű bennszülöttől, illetve egy kötelezően jól informált, bajszos pincértől, különböző kiskocsmákban, a félszigeten végigvezető egyetlen betonút mentén. Konkrétumot azonban egyikük sem hallott. A kocsmák közti teret az egyik oldalon a hajógyár öbölmenti épületei, a másikon pedig egykori vállalati üdülők és csónakházak töltik ki. Egy neve elhallgatását kérő portástól megtudom, hogy az üdülők már mind magánkézben vannak.

Leülők az egykor Nájlonnak nevezett egységben és telefonálni kezdek.

Újpesten nem

A félsziget északi részén nem lesz semmiféle lakópark - szögezi le Berényi András újpesti főépítész. A terület a vasúti hídig a IV. kerületé, de a szabályozási terv szerint ez továbbra is sport- és rekreációs célokat szolgál majd - mondja. A szürrealista sport és rekreáció land artos ihletésű emlékműve az újpesti részen fekvő Mahart-focipálya, amit jó sűrűn fák nőttek be, így a mindig egyenes vonalban futó, Dombi Tibor-jellegű szélsők konkrétan halálra, de jobb esetben is arcösszekarmolásra lennének ítélve rajta.

Az újpesti szakaszon áll a Mahart téli kikötőjének hajójavítója, de erre a földdarabra a kerület tartósan ipari funkciót képzel el. Yachtkikötő az Újpesti öböl hozzájuk tartozó részén nem lesz, terveznek viszont egyet a Népsziget fölé párszáz méterrel, arra a dunaparti részre, amit a telekkönyvek szerint még mindig Palotai-szigetnek hívnak, bár évtizedek óta egybenőtt a szárazfölddel. Mivel a part de jure sziget, az északi fertályán lehetőség van újra kikotorni egy öblöt.

Angyalföld is sportosra veszi

boklaszo kecskek
Közel a központhoz
Mivel a sziget nagyobbik része Angyalföld birtoka, gyorsan tárcsázom a XIII. kerületi főépítész irodáját. A Népsziget döntő részben magánkézben van, az önkormányzat a saját területét rekreációs és sportcélokra szánja - közli Literáti Gabriella, a főépítész helyettese. Kiderül, hogy tényleg van érdeklődő, aki lényegében a félsziget Újpesti öböl-felőli oldalán lévő hajógyár területén építkezhet majd, ha megveszi azt. Az üdülési hasznosításba a szállodaépítés belefér, de azzal számolni kell, hogy a Népsziget a maximális árvízszint alatt fekszik - magyarázza Literáti. Aztán megerősíti azt a Városházán felcsípett értesülésünket, hogy az Ismeretlen Befektető akár hidat is építene a leendő szabadidős komplexumhoz, mert a félszigetre jelenleg csak egyetlen, másfél sávos úton lehet bejutni, újpesti területen keresztül, a Zsilip utcánál. Az érdeklődő befektetőről az interjúalany nem árul el semmit, azon felül, hogy létezik.

Literáti szerint Angyalföld sem készül engedélyt adni yachtkikötő építésére, annál is kevésbé, mert a közeli Foka-öbölben az ott gigantikus lakóparkot felhúzó, izraeli kézben lévő Autóker éppen ilyet épít. Az úszóházak sorsáról a főépítész helyettese nem nyilatkozik egyértelműen, annyi derül ki, hogy a kikötőműveket a tulajdonosoknak újra kell engedélyeztetniük a vízügyi hatóságokkal.

A jelek szerint azonban még a sufnitulajdonos munkásembereknek sem kell hirtelen támadástól tartaniuk. A fejlesztés ügyében ugyanis eddig annyi történt, hogy a XIII. kerület elkülönített némi pénzt a telkei átalakításához és elkezdte keresni a földmérő céget. De a továbbiakról nincs előkészített képviselőtestületi döntés.

Vesébe látó korcs

Vad tonikozás után robogóra pattanok és a kecskéket, illetve az örökösen zárva tartó, titokzatos vidámparkot magam mögött hagyva átberregek a déli szigetcsúcshoz, ahol lesétálok az úszóházakhoz. A szezon az extrém időjárás miatt még nem igazán kezdődött el, de néhány kunyhó elé már kitették a nyugágyat és az etetőanyagos vödröt. Embert nem látok, egy perzsamacska-bull terrier keverék pedig olyan tekintettel méreget csaholás közben, mintha én lennék a lelketlen befektető, aki mindjárt megveszi ezt az egészet, úgyhogy visszavonulok.

Visszafelé még beülök egy italra a kedvenc kocsmámban és tovább tárcsázok. Ezúttal szóbejöhető ingatlanos cégeket keresek, háztha kiderül, kinek érné meg sportcentrumot építeni. Az végül nem derül ki, hogy ki is az érdeklődő befektető, annyi azonban biztossá válik, hogy sem az Autóker, sem a Duna Plazát birtokló ingatlanos cég nem készül errefelé terjeszkedni, mivelhogy mindkettő határozottan cáfolja a felvetésemet.

Úgy tűnik, még nem jönnek a buldózerek - nyugtatom meg a csapost, aztán távozom a drága, benzinfüstös belvárosi ingatlanpiac irányába.

Keserédes séta a félszigeten
Budapest talán utolsó vízparti időrezervátuma eredetileg valóban sziget volt, ami Csiga, Szúnyog és Újpesti neveken is futott, aztán győzött a Nép. A nagyjából két kilométer hosszú és 200 méter széles földnyelv, illetve a mögötte hullámzó Újpesti öböl igen régen a fővárosi vízi élet egyik központja. 1858-63 között itt alakították ki a főváros téli kikötőjét és hajójavító műhelyét, ahol mintegy 600 vízi járművet lehetett átteleltetni. Ekkor kapcsolták északi végét először az újpesti parthoz egy zsilippel. Ma már félszigetként földnyelvvel kapcsolódik nemcsak a Duna bal partjához, de a tőle északra lévő hajdani Palotai-szigethez is. Ez a közte és a part közötti kis Duna-ág feltöltődésével az elmúlt 50 év során a szárazföld részévé vált.

A sziget specialitása a sok kiülős-evős-táncolós vendéglátó egység, a csónak- és úszóházak, az erdő a holtággal, a kecsketej és a homokos beach. A törzsközönség szívderítően vegyes, a lepukkant alkeszoktól a helyi császárokon át a belvárosi ifjakig, nem beszélve az egykori gyári munkásokból álló igazi törzsnyaralókról, illetve a balinozás közben kitikkadt horgászokról. A terület autóval a Zsilip utcán keresztül, gyalog pedig a Duna Plaza mögött található gyaloghídon át közelíthető meg. A kecsketej és a homokos part ehhez képest a túlsó végén van, de a hosszú sétát a terep adottságai miatt jó néhány gyomorkeserűvel tudjuk megédesíteni.