Óriási magyar siker a Rubik-kocka világbajnokságon

2007.10.07. 20:21
A legnehezebb kategóriákat egy 14 éves magyar fiú nyerte a Rubik-kocka világbajnokságon. A feltaláló szerint a játék reneszánszát éli, és jobban fogy, mint a nyolcvanas évek elején.

Négy kategóriában is első lett a 14 éves Kuti Mátyás a budapesti Kongresszusi Központban a hét végén rendezett Rubik-kocka világbajnokságon, bár a klasszikus kockát japán versenyző rakta ki a leggyorsabban.

Magyar bajnok

Utóbbi a 3x3-as - oldalanként 9 négyzetű - kocka, és kirakásának győztese a japán Yu Nakajima lett 11,5 másodperces eredménnyel, Magyarország Baticz Milán 12,08 másodperces eredményével a kilencedik helyen végzett.

A 4x4-es és az 5x5-ös kocka kirakásának viszont már a győztese is magyar, méghozzá mindkettőé a mindössze 14 éves Kuti Mátyás, aki saját bevallása szerint másfél évvel ezelőtt fogta először kezébe a kockát. A Rubik-kocka vakon kirakásának leggyorsabbja szintén ő lett egy perc hét másodperces idővel, és szintén Kuti Mátyás nyerte a legnehezebb versenyszámot, a Multiple vakon kirakást, amelyben 15 kockát kell memorizált egyszerre, majd vakon kirakni egymást követően.

"Tavaly február óta készültem a bajnokságra napi két-három órát gyakoroltam" - mondta a versenyző, aki azt is elárulta, hogy a játéknak köszönhetően a memóriája és a problémamegoldó kézsége is sokat javult.

A reneszánszát élő játék feltalálója személyesen gratulált a versenyzőknek. Rubik Ernő az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy találmányának bemutatásakor a hagyományos 3x3-as - oldalanként 9 négyzetű - kockát egy perc körüli idővel sikerült kiraknia. "Versenyszerűen nem foglalkoztam vele, akkoriban még bajnokságot sem rendeztek" - mondta mosolyogva a 63 éves feltaláló hozzátéve, hogy bár a Rubik-kockával kapcsolatban a kezdetektől fogva bizakodó volt, ilyen népszerűségre, és a mostani kirakási sebességre még ő sem gondolt.

Jól fogy

"Bízom abban, hogy ez a verseny nem az utolsó és a kocka a XX. századot követve a huszonegyedik század játéka is lesz. Örülök, hogy már az új generációhoz is eljutott, nagyszerű érzés látni a lelkesen játszó fiatalokat. Sok millióan próbálták meg a kockával a "lehetetlent" és sokaknak sikerült is" - mondta a feltaláló a világbajnokság díjátadó ceremóniáján.

A versenyzők által használt kockák a többi versenysportághoz hasonlóan kicsit másképp néznek ki, mint az egyszerű játékboltban kapható darabok. A gyorsasághoz elengedhetetlen szilikonozásuk és az elemek közti hézag növelése - magyarázta az egyik lelkes szurkoló.

A háromnapos versenyen a klasszikus 3x3 kocka kirakása mellett hat fő kategóriában és számtalan egyéb kategóriában rendeztek versenyeket. A leglátványosabb a kocka lábbal történő kirakása, amelyet a finn Anssi Vanhala nyert 49,33 másodperces eredménnyel. A részletes éremtáblázat a világbajnokság hivatalos oldalán a www.rubik.hu címen található.

A Rubik Stúdió Kft. adatai szerint a logikai játék jobban fogy, mint az első felfutás idején, 1980 és 1982 között, amikor 100 millió darab kelt el világszerte. A Rubik-kocka reneszánszát jelzi az is, hogy az 1982-ben Budapesten tartott első világbajnokság 25. évfordulójára időzített versenyen minden eddiginél több, összesen 32 ország 300 kockaforgatója vett részt.