Ki lövi meg Bambit övön alul?

2003.07.18. 17:32
Meztelen nőkre lövöldözhet paintballpuskával a nevadai sivatagban az, aki tízezer dollárt leperkál a szervező cégnek. Az amerikai média szenzációs tudósításokat gyárt, a rendőrség nyomoz, a jogvédők tiltakoznak. Pedig jó eséllyel egyszerű átverésről van szó - derül ki, ha a gyanakvó riporter kicsit utánanéz a dolognak.
Az átlagos hírlapi álszenzációnál máris sokkal nagyobb hullámokat vert a Real Men Outdoor Productions nevű cég, amely a weboldalán 10 000 dollárért négynapos kalandtúrát kínál, amin a vadász a Las Vegas környéki sivatagban festéklövedékes paintballpuskával levadászhat egy totál meztelen csajt, amiről videofelvétel és otthon trófeaként falra szerelhető fotó is készül.

Online vadászati riporterünk megnézte, milyen is ez a csajvadászat.

A webszájt nyitóoldalán egy 19 dollár 99 centbe kerülő videót hirdetnek, nem akármilyent, hanem a világ legdurvább, legellentmondásosabb videóját. Az ízelítőnek kirakott kis bélyegképeken meztelen hajadonokat finoman brutalizáló terepszínű vadászokat láthatunk, illetve egy falra akasztott, kitömött hajadontrófeát, muhaha. A kedvcsináló szöveg azzal kecsegtet, hogy láthatunk még kutyával, illetve valódi tankkal végrehajtott leányhajszát is a szalagon. Sőt, a nőt a végén lelőhetjük, "mint egy kutyát".

Durva Júlia

A BambiDolls menüpont alatt választhatjuk ki a lelőni kívánt Bambit. Személyes választásunk Julia, mert neki nincsen feje és lába, így könnyű prédának ígérkezik. Az ingyenes képek nem sok mindent árulnak el a filmről, bár a nagy, fehér női fenéken pirosló festékfolt az abszurd felé löki az egészet. Nem beszélve a tankról. Gondolkodóba ejtő, hogy a fő attrakciónak számító, tízezer dolláros élő vadászatot egyáltalán nem futtatják a nyitólapon, kivéve a bal oldali létramenü Book a hunt menüpontját.

A Bambivadászat, amelyről olyan hírforrások számoltak be, mint a Fox Tv, a vegasi Channel 8 vagy a Reuters, megszólalásra késztette a Nevadai Szexuális Erőszak elleni Koalíció igazgatóját ("a Bambivadászat sértő, életveszélyes és kizsákmányoló"), a világ legnagyobb paintballgyártóját, a Brass Eagle-t ("a résztvevő nők élete veszélybe kerülhet") a szövetségi kormány földjeit kezelő szervezetet ("ha megtaláljuk őket a területünkön, és nincs engedélyük, beidézzük őket") és a vegasi polgármester ("ahogy meghallottam, azonnal vizsgálatot rendeltem el").

Minimális utánajárással azonban jó néhány olyan internetes oldalt találunk, ahol a lelkiismeretes szkeptikusok szépen levezetik: az egész hepaj valószínűleg nem más, mint egy merész marketingkampány, hogy jobban fogyjon az a videó.

Eddig tizennyolc?

David Krekelberg, aki a Real Men szóvivőjének mondja magát, azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy már tizennyolc olyan vadászatot tartottak, ahol a kuncsaft két meztelen, csak cipőt viselő bigét üldözhet és ejthet el. A szervezők az egészet videóra veszik, és klipet vágnak össze belőle. A lányok fejenként ezer dollárt kapnak, ha pedig egy óránál tovább menekülnek sértetlenül, az összeg felugorhat kétezer-ötszázra is.

Erős kételyek

A snopes.com oldal utánanyomozott, hiteles-e a sztori. A profi kételkedők rámutatnak, hogy a paintball lövedéke akár 320 kilométer per órás sebességgel is repülhet, ezért normálisan védőfelszerelésben játszanak. A súlyos sérülés - és a milliódolláros kártérítési per - esélye túl nagy ahhoz, hogy épeszű csaj vagy cég bevállalja a rizikót, mondja a snopes.

Konkrétabb bibi, hogy a weboldalon nem találni telefonos kontaktot vagy postacímet, és több olvasó is jelezte, hiába jelentkeztek be a tízezer dolláros vadászatra, mailjükre nem kaptak semmiféle választ. Az egyetlen üzleti információ az oldalon arra utal, hogy a Real Men Outdoor Productions áll a vállalkozás mögött. A snoopes.com szerint ez bejegyzett cég, de ilyen Nevadában pár dollárért bárkinek lehet.

A tévétársaságok tudósításai pedig semmit sem bizonyítanak, hiszen az ott bemutatott felvételeken nyugodtan szerepelhetnek statiszták. Olyan felvételt amúgy senki sem mutatott be, amin egy meztelen nőt ténylegesen meglőttek volna. Az elemzés azzal zárul, hogy mind ez ideig senki sem mutatott fel bizonyítékot arra, hogy valaha rendeztek volna ilyen muffvadászatot, annál inkább úgy tűnik, az igazi cél a videó marketingolása.