Félmillióan a Parádén

2006.08.27. 18:09
Huszonhét kamion, több utcányi partizó, és kétszázötven köbméter szemét az idei Budapest Parádén.

Több mint félmillió ember volt kíváncsi a Budapest Parádéra, amely idén megújulva, új programokkal szórakoztatta a közönséget szombaton a Hősök terén.

Szombat délután fél egykor, egy, a fél várost keresztülszelő görkoris felvonulás nyitotta meg a Budapest Parádét. A görkorisok az Újpest rakpart - Roosevelt tér - József Attila utca - Erzsébet tér - Andrássy út útvonalon gurultak végig egészen a Hősök teréig. Kettőkor indultak a kamionok, platóikon több száz táncossal. A rendezvényen ötszáz biztonsági őr és százötven rendőr vigyázott a bulizókra, és kilenc mentőautó kisérte a tömeget. A szervezők a rendezvény honlapján külön elhívták a partizók figyelmét, hogy a Parádé alatt nem várható vihar és a szél erőssége legfeljebb kilenc kilométer lesz óránként.

Amikor a kamionok és a táncosok elérték a Hősök terét, már csak lépésben tudtak haladni, annyira nagy volt a tömeg az Andrássy úton.


Az első járműveket megelőzték a gólyalábas artisták, illetve a korabeli kosztümbe öltözött toszkánai zászlózsonglőrök, de nagyon népszerűek voltak a Brazil és a capoeira táncosok is.

Idén is az egészen extrém öltözékek és frizurák voltak a meghatározóak a Parádén, mind a tömegben, mind a dübörgő kamionokon. Négy órára minden jármű elfoglalta a helyét a Hősök terén, illetve a Felvonulási téren, ekkor már mozdulni sem lehetett a helyszínen, minden négyzetméteren táncoltak, vagy bámészkodtak az emberek.

Nagyon népszerűek voltak a hastáncosok és a Brazilelectro Sound System csapata, akik egyenként száz színes lufit erősítettek a testükre és így táncoltak végig az Andrássy úton.

Négy óra után a Felvonulási téren az Asian Dub Foundation, a Belga és az Anima Sound System szórakoztatta az embereket óriási sikerrel.

A programsorozatot a Parádé Bónusz zárta: este kilenc órától, több helyszínen kezdődött meg egyszerre az elektronikus zenék kedvelőinek a Parádé hivatalos after bulija.

250 köbméter szemét

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) 250 köbméter szemetet takarított össze a szombati Új Budapest Parádé után - tájékoztatta az MTI-t Szegedi Péter, az FKF Zrt. szóvivője vasárnap.


A szóvivő közleménye szerint komoly feladatot jelentett a több mint félmilliós tömeget vonzó rendezvény útvonalainak - Erzsébet tér, Andrássy út, Hősök tere, Felvonulási tér és a környező utcák - megtisztítása. A szombaton délben kezdődött és este 10 óráig tartó rendezvény helyszínein és a környező mellékutcákban vasárnap reggelre ismét rend és tisztaság volt.

Az FKF takarítógépei valamint kézi úttisztítói a menetet követve takarították a felvonulás útvonalát. A Hősök tere és a Felvonulási tér megtisztítását pedig a tömeg elvonulása után, szombaton a késő esti órákban kezdték meg.

A rendezvényen harminc részeget láttak el a mentők, a rendőrök pedig kilenc zsebtolvajt állítottak elő.