Elfoglalni és parkosítani a várost

2008.09.14. 09:44
A világfolyamhoz csatlakozva, sőt azt egy héttel megelőzve szombaton a Körúton elfoglalt hat csoport egy-egy parkolóhelyet, hogy a helyébe miniparkokat csináljon, és azon társasozzon, olvasson. A cél, felhívni a figyelmet a borzalmas budapesti helyzetre, hogy szinte már nincsen zöld, viszont hatalmas a zaj és rossz a levegő.

Egy lány könnyedén kap fel egy közel egyméteres szobanövényt, egy fiú pedig minifoteleket cipel el a műfűszőnyegről a körút egyik parkolóhelyén, miközben a többiek még társasoznak. Arra a kérdésre, mit is csinálnak, azt válaszolják, hogy vissza kell vinni a nagymamának a kölcsönkért dolgokat, de egyébként PARKolnak, vagyis elfoglaltak egy parkolóhelyet, és parkot varázsoltak belőle. Reménykedtem, hogy Demszky Gábor nappaliját pakolták ide ki, hogy érezze, hova jutott Budapest, de nem. (Itt megnézhet videókat a világ többi parkolásáról.)

Fekve PARKoló

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a rohamosan csökkenő városi zöldterület-állományra. "Több zöld legyen a városban. Ezek közterületek, hozzájuk lehet nyúlni" - mondja Lázár Hajnalka, az egyik résztvevő, akinek a nap végére a szombati szmogtól már égett a szeme. Minden nap nem költözteti ki az ember a nappaliját a 4-6-os mellé, hogy edzésben legyen, még akkor sem, ha mindenféle maszkokkal szerelkezik fel.

A 2005-ben San Franciscóból, a REBAR művészeti csoport ötletéből induló projekt első évében még csak két-három parkolót foglaltak le, majd először Amerikában vált a városi folklór részévé, idén pedig már a Velencei Biennáléra is elvitték a zöldaktivista művészeti projektet, és az idei World Parking Dayre 50 ország 200 parkolóhelyét foglalják el szeptember 19-én. Valamiért a magyarok egy héttel megelőzték a világot, de nem tudtuk kideríteni, miért. Az egész PARKolást egy hónap alatt szervezték meg, az interneten közzétett felhívásukra hat csapat jelentkezett. A feladatuk annyi volt, hogy kinéztek egy szimpatikus parkolóhelyet, majd a rendőrségen bejelentették, hogy mire készülnek.

Az autóktól visszafoglalni a várost szinte lehetetlen, ezt már a fejünkbe verte Demszky, de erre a pár órára mindenki kibírja a hat darab 12,5 négyzetméteres parkolóhely nélkül. "Nem egy szakmailag kidolgozott koncepció, hanem egy figyelmeztetés" - teszi hozzá az előzőekhez Erdős Zoltán, aki elárulja, hogy ez egy barátságos rendezvény, van engedélyük, míg a tavalyi ausztriai parkolóknak nem volt, csak megjelentek a legforgalmasabb helyeken. Az egész budapesti projektből valahogy éppen ez a gerilla-hangulat hiányzik, itt minden le van játszva, és még az autósoknak is tetszik.

Piknikelés

Egy Opel áll meg a parkolóhelyen társasozó hármas mellett, utasai érdeklődnek, mi folyik itt, majd nagyon helyeselnek. Egy amerikai turistának pedig annyira megtetszik a kezdeményezés, hogy hoz két nagy zacskó pogácsát. A parkolók tulipánhagymákat osztogatnak, mi is kapunk, majd tavasszal, ha addig nem hányjuk el, tuti elültetjük. Arra a részletekbe menő felvetésünkre, hogy miért játszanak a full kapitalista, és egyébként eszetlen építkezős társasjátékkal, a Hotellal, miközben Al Gore Kellemetlen igazság című könyvét olvasgatják, hárítanak, a kettő között nem látnak összeférhetetlenséget. A kisgyerekek közben szépen telerajzolták krétáikkal az aszfaltot.

A körút és a Podmaniczky utca sarkára az Ifjú Humanisták szerveznek pikniket, illetve fotókat készítetenek a háttérben almafával és Pace-zászlóval. "Egyelőre vicces" - mondja Kopiás Attila Steve, aki a prágai parkokat és zöldövezeteket szeretné látni Budapesten, de hát az itt soha nem lesz. Szepessy Stefi közben felvázolja a humanisták dolgait, azt magyarázza, hogy a civil szervezet most kezdett el nyitni a zöldtémák felé, de ennek ellenére rosszul bírja a szmogot és a zajt.

A szmog égeti a szemet

A Nyugatinál zsályát, rozmaringot és levendulát lehet szagolgatni, ami a beálló Váci úton valami romantikus cyberpunk hangulatot kapott, főleg, hogy a nyugányak alá fenyőfaháncsokkal szórtak, mivel "jobb illata van a Wunderbaumnál". Nincs is büdös, csak a rendőr jön rá villogva a parkolóhelyre, belefér. Az itteni társaság fűzépítményeket készített Angyalföldön, mondta Kovács Bence, és hamarosan gyógynövénykertet is fognak, ha jól értem, bár engem már nagyon idegesített a körúton közben beálló dugó. Valójában ez a projekt akkor az igazi, ha legalább 200 helyet el tudnak foglalni. Jó szervezéssel ez egy nagyon látványos és fontos rendezvény lehetne, csak jobban kell népszerűsíteni a PARKolást, mert rendesen meghirdetve elképzelhetetlen, hogy csak hat csoportnyi kezdjen neki ennek a vicces őrültségnek.