Karácsonyi pisztrángozás a műanyag tóban

2005.12.24. 17:47
Az igazi horgász maga szerzi be a karácsonyi halat, vagy hóval, faggyal dacolva kihasználja az ősz végi ragadozó szezon adta lehetőségeket, vagy pedig nyár végi ponttyal tölti meg a hűtőládáját. Ha valakinek mégsem sikerült ennek a családi elvárásnak megfelelni, még létezik egy utolsó menekülési lehetőség, az úgynevezett műanyag tavak.

Az utóbbi pár évben szoktak rá a tógazdák, hogy télire pisztrángot telepítenek egy kisebb tószerű képződménybe, amelyek méretre egy közepes építkezés meszesgödrének felelnek meg. A vizet folyamatos cirkuláltatással melegítik, hogy ne fagyjon be, és telenyomják kiéhezett szivárványos pisztránggal, néhol csukákkal. A megkésett horgász csak befizeti a napijegy árát, a kapás általában garantált, a megfogott halat viszont napi áron ki kell fizetni. Így kb. Tesco-árban jön ki kilója, de mégiscsak mi fogtuk, biztos, hogy friss a hal, és a pisztrángot pucolni sem nagy művészet, csak a bélcsatornát és a koportyúlemezeket kell eltávolítani, az apró pikkelyekkel nem kell bajlódni.

Állatos pornó: bálna Bugyiban

Jó hír, hogy az elvetemültebb tógazdák karácsonykor is nyitva tartanak. E sorok írója például minden év december 24-e reggelét a legendás Moby Dick horgásztavon kezdi, amely a Bugyi-Taksony közötti úton fekszik.

Klikk a képre!

A tó megbízhatóan nyitva tart egész évben, ünnepek alatt is, ez némileg ellensúlyozza a környezetét, amely a leginkább a Mad Max 2 című film hangulatát idézi. Ha valaki túlteszi magát a látvány okozta sokkon, akkor szinte a leparkolt autója mellett állhat neki horgászni, a fogás garantált. Korábban a körömvillantó ment a legjobban, de Hegedűs úr, a tógazda letiltotta, mert néhány húshorgász túl sok halat megsebzett, amelyek később megpenészesedtek és elpusztultak.

Nem angolszász értelemben vett sport

Most a csontis-úszós módszer a menő, állandó horgásztársam, Tanár úr spiccbottal szokta nyomni, azzal a legélvezetesebb fárasztani a megugró halakat. Villantóra általában az első dobásra kapás szokott lenni, az úszós módszer nem annyira sikeres, ott legalább 3-4 percet kell várni az első halig. Imi, a csónakmotordugattyú-esztergályos barátom a műhelyében élőlegyet tenyészt ki néha a csontiból egy befőttesüvegben, ezzel a csalival pillanatok alatt kapása szokott lenni. Állítólag a klasszikus műlegyes módszer is működig, de én még nem láttam olyan próbálkozót, aki bevállalta volna ezt a mulatságosnak tűnő módszert az egyébként is abszurd környezetben.

Egyes körökben bármennyire megvetett az ilyenfajta horgászat, azért valljuk be, Hegedűs úr korrekt álmokat árul, egy pillanatra mindenki igazi horgásznak hiheti magát, és megvan a maga romantikája, ahogy a hóesésben, karácsony reggelén, összefagyott kézzel megszákoljuk az első pisztrángot, és kipöcköljük a horgászbot gyűrűjében keletkezett jéghártyát.

Két pisztrángrecept négy főre

Diós-spenótos pisztráng

Hozzávalók: 2 szép nagy pisztráng, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, halfűszer keverék, 2 marék dió, 50 dkg spenót, 2 ek olívaolaj, szerecsendió, 10 dkg vaj, zöldcitrom

A sóval, a durvára darált borssal és a halfűszerkeverékkel a halak mindkét oldalát befűszerezzük. Serpenyőben megpirítjuk a diót és félretesszük. A spenótot alapos mosás után forró vízzel leöntjük, lecsepegtetjük. Jól kinyomkodjuk és pár perc alatt a fokhagymás olívaolajon megpirítjuk. A tűzről levéve, belekeverjük a diót, fűszerezzük szerecsendióval. Kivajazott tepsibe tesszük a halakat és belsejüket megtöltjük a diós spenóttal, és teszünk még bele egy-egy kiskanál vajat. A megtöltött halakat egymás felé fordíjuk, tetejükre is vajdarabokat teszünk. Meglocsoljuk a zöldcitrom levével és előmelegített sütőben (150-160 Celsius) ropogós pirosra sütjük (kb. fél óra). Köretnek kapros-vajas főtt burgonyát kínáljunk.

Mézes-mandulás pisztráng

Hozzávalók: 4 kisebb pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek vaj, 1 dl szamorodni, 2 ek méz, 1 citrom lereszelt héja, 2 marék szeletelt mandula, fehér bors, só, halfűszer keverék, friss kakukkfű ág

A pisztrángokat befűszerezzük, tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk a borral és rátördeljük a vajat. Mellétesszük a fokhagymát és a kakukkfű ágakat, majd fóliával lefedve, előmelegített sütőben kb. 20 percig közepes tűzön (kb. 150-160 Celsius) megsütjük. Ezután kivesszük a sütőből, a fóliát levéve bekenjük a halakat a mézzel, amelyben korábban elkevertük a reszelt citromhéjat, megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatesszük kb. 5 percre, amíg a halak megpirulnak.