Ismét tengerpartot építenek Budapesten

2004.07.23. 15:15
Augusztus 8. és 29. között ismét tengerparttá alakul az Újpesti rakpart, homokot szórnak a forró betonra, több száz nyugágyat és pálmafákat raknak ki, hogy azok is élvezhessék a mediterrán nyaralást, akik kénytelenek a fővárosban tölteni a nyarat.
A Jászai Mari tér után, a Margitszigettel egy vonalban, közel másfél kilométeren át kígyózó Budapest Plázs nem csak édes semmittevést kínál, hiszen sok kulturális program, és sportesemény közül válogathatnak a kilátogatók.

Tenger nélküli fővárosok

A Budapest Plázs ezúttal a párizsi és a brüsszeli műtengerparttal együttműködve alakította ki a programját, így augusztus 8. és 15. között francia hét kezdődik zajlik, augusztus 16. és 22. között pedig a belgák mutatkoznak be a magyar fővársoban.

Ilyen lesz a Budapest Plázs
Ilyen lesz a Budapest Plázs
A Budapest Plázs francia hetét augusztus 8-án a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövete nyitja meg, melyet a Compagnie des Grandes Personnes óriás marionett utcaszínház-parádéja követ 50 fiatal kongás kíséretében. A hét folyamán pedig szabadtéri filmvetítésekkel és kiállításokkal várják majd az érdeklődőket, emellett fotókiállítás és sanzonkoncertek is szerepelnek a programban.

A belga hét első napján nagyszabású dub-reggae koncertekkel várják a jamaikai ritmusok kedvelőit, fellép többek közt a belga The Sun is Shining Sound System, és Mika et Dead Pressure and Charjan is. A hét többi napján pedig a soul, a jazz az electro-pop és a ska belga előadói adnak ízelítőt a brüsszeli zenei életből. Brüsszelben és Párizsban is lesznek magyar programok, többek közt fellép a népi cigányzenét játszó Terne Phrala és Olah Szabolcs Jazz Quartet is

Öt tengerpart egy helyen

Paris Plage
Paris Plage
A Budapest Plázst ezúttal öt, látványában is eltérő szakaszra osztották a szervezők. A Jászai Mari téren az Infoplázs elnevezésű szakasz után következik a kiállításoknak helyet adó Artplázs, majd a Juniorplázs, ahol felépítenek egy különleges svéd játszóteret is, de a gyerekeket számtalan egyéb program is várja. A Budapest Plázs végén található majd a Relaxplázsnak elkeresztelt nyugágyakkal teleszórt szakasz, ahol azért az örökké nyughatatlanok jógával vagy thai-chival hűthetik le magukat. A fővárosi tengerpartot záró Sportplázson műfüves sportpálya, strandröplabda-pálya, tollaslabda- és streetballpálya várja a mozgásra vágyókat, de itt állítják fel azt az óriáskivetítőt, ahol az olimpia legizgalmasabb pillanatait közvetítik majd.

A könnyűzenei és dzsesszkoncerteken kívül a Budapest Plázs egyéb különleges programokat is helyt ad majd, így például lesznek Csillagos éjszakák, amikor lekapcsolják a folyóparti köztéri lámpákat, és csillagászok segítségével ismerkedhetünk meg a csillagos égbolttal.

A szervezők gondoltak az informatikai függőségben szenvedőkre is, így a fővárosi tengerpart egész területén ingyenes wi-fi elérést biztosít, sőt a hálózatba csatlakozáshoz elengedhetetlen eszközöket is ingyen kölcsönözhet bárki.