Dömötör
11 °C
14 °C

Gerelyhajítás a budapesti tengerparton

2003.07.09. 15:24
Hiába az újlipótvárosi nénikék ellenállása, augusztusban két hétig homokos-pálmafás tengerparton lazíthatnak azok, akik az Adria vagy az Indiai óceán helyett az Újpesti rakpartot választják. A főváros új látványosságát a Millenáris park fiatal tervezőcsapata tervezi, lesznek pálmafák, éttermek, sportpályák, párakapuk és ásványvízből épült pavilonok, sőt Fenyő Miklós is.
Tekintse meg fotóinkat
Ez mint az álom olyan - mondta a hajó nyitott fedélzetén üldögélő Fenyő Miklós és a fekete zakó alól kivillanó élénkkék selyeminge mandzsettáján fémesen megcsillant a napfény. Csak egyet tudtam érteni, mert pont ekkor vettem észre, hogy a gallérja hegyén olyan krómozott rátét van, mint a veszkócsizmák orrán. A Jászai Mari térnél lebegtünk a hullámokon és vártuk, hogy a szervezők előadják, milyen is lesz az Újpesti alsó rakpartra álmodott tengerpart, ami persze nem is Újpesten van, hanem az Újlipótvárosban.

Kánikula, Domján Edit

A hangulat egyszerre volt markánsan nyári és lokálpatrióta: "naturalmente bellissima" - susogta egy decens hölgy a telefonjába, "én hetedik kerületi gyerek voltam" - vallotta meg egy kolleganő Fenyőnek és homályos célzásokat tett Domján Edit sarokházára, amire a rokkendroller a "fölajánlottam a Hotel Mentholt" mondattal kontrázott, miközben a háttérből Edith Piaf szólt..

Közelebb a folyóhoz

Aztán elkezdtek dőlni az információk. Kiderült, hogy bár a legtöbb hatósági engedély még nincs a szervező Atmosphere kezében, ők mégis biztosak abban, hogy augusztus 6-án megnyílhat az 1,4 kilométer hosszú újlipótvárosi plázs, ahol a pestiek, vidékiek és turisták közelebb kerülhetnek a folyóhoz, amelytől a sínek és gyorsforgalmi utak amúgy elvágják őket. A közelség most sem lesz persze teljes, mert a Dunában tilos fürdeni, ám a bícsérzést zuhanyozók és párakapuk fogják erősíteni, nem beszélve a besavazott egészségmániások álmáról, az ásványvizes palackokból épült pavilonokról.

Belemenősen rákérdeztem a párakapura, ami - mint kiderült - olyan nagyobb fémszerkezet lesz, ami olyan finom vízpárát lövell ki, hogy akár ruhában is átmehetünk rajta. A párizsi ötlet alapján kitalált városi tengerpart vízhez közelebbi részén lesz a föveny, az autóút helyén pedig növényekkel két sávra választott sétány magyar és francia éttermekkel.

Fenyő Miklós közben levette a napszemüvegét, mire a mellettem ülő kolleganő konkrétan azt súgta a barátnőjének, hogy "de édes".

Egyéni sportok

A plázson nagy részt alakítanak ki a gyerekeknek, illetve azoknak, akik mindenáron sportolni szeretnének. Mindenféle egyéni és csapatsportokat lehet majd űzni - közölte Bér Beatrix főszervező, mire én módfelett megörültem, hogy végre leporolhatom a kamaszkorom óta a szekrényben porosodó gerelyemet.

Kulcsos gyerekek

Klikk a képre!
A különleges látványosságot - amiről a szervezők ötvenszer elismételték, hogy a különféle kulturális programok ellenére nem fesztivál lesz, hanem igazi pihenőhely - a Millenáris Parkot kitaláló fiatal csapat tervezi. Az alkotók 3 kulcsszóra gondoltak alkotás közben, úgymint nyaralás, ajándék és felfedezés, bármit is jelentsenek ezek. A látványtervek alapján szélzsákokra, vitorlát formázó kifeszített vásznakra, textil árnyékolókra, nyitott szaletliszerűségekre és palackozott, illetve folyó vízből konstruált pavilonokra számíthatunk, ami mindenképpen ígéretes perspektíva. "Lehet másképp élni" - fogalmazta meg az egyik építész. Például egy rakparton heverni a homokban valami francia csemegével a kézben, közvetlenül gerelyhajítás után, miközben a gyerek önfeledten relaxál a gyerekplázson - gondoltam lelkesen.

Aztán keresztkérdést tettem fel, hogy honnan szerzik be a tervezett nagy pálmákat és mit csinálnak velük utána. Magyarországról, majd valaki ad kölcsön, ha nem lesz elég pálma, beállítanak magyar növényeket, hadd ismerkedjenek azokkal is az emberek. Hirtelen a kukorica jutott eszembe, de nem mondtam ki.

Fenyő Miklós főtárgyaló

A végén tisztázódott, hogy Fenyő Miklós, az Újlipótváros lelkes lantosa, maga sem tudja, pontosan milyen formában fog részt venni a rendezvényen: fő céljának egyelőre a környékbeli, tiltakozásra hajlamos lakosok meggyőzését tekinti. Elnézve kolleganőim reakcióit, nagy sikerre számíthat.

A legvégén az is elhangzott, hogy a homokot - amit nedvesíteni fognak, hogy ne fújja el a szél - kölcsönbe kapják a szervezők. Az újabb logikus keresztkérdést azonban meghiúsította, hogy hajónk kikötött és az esemény véget ért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.