Salamon
7 °C
13 °C

Varázslat alapkivitelben a rakparton

2003.08.08. 09:25
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere csütörtök délután megnyitotta a Budapest Plázst, melyről csak erős túlzással lehet azt mondani, hogy elkészült. Ráadásul pénz híján az eredeti elképzeléseknek csak kétharmada valósult meg. A látogatókat azonban ez szemmel láthatóan nem zavarta.
Délután négy körül a Hélia szálloda felől, a fonákjáról közelítem meg a helyszínt. A Szent István park közepéig semmi, csak olvadt aszfalt, raklaproncsok meg hatalmas csend, aminek nagyon örülhetnek az itt lakók. De persze a környéken élők bármilyen szörnyűségre képesek. Amikor például itt laktam, minden emberi érzést levetkőzve még az árvíznek is örülni tudtam.

Az illúziókeltés eszköztára

Mi az a párakapu?
Nem tévedtem, a legnyamvadtabb pálmácskák a plázs végére jutottak. A munkások még javában terítik a tengerparti gyepszőnyeget, lapátolják a nagy szemű folyami kavicsot a zuhanyzó köré; tornyokban állnak a raklapok, hosszú sorokban a beüzemelésre váró hűtőgépek.

De már láthatóan készülnek a nyitásra: egy locsolókocsi megy végig az úton, a hátuljából spriccelő víz alatt a fekete ruhás biztonsági személyzet egyes tagjai gyermeki örömmel zuhanyoznak. A meglepően nagyszámú várakozó irigykedve nézi őket, különösen azok a fiatal lányok, akik törölközővel és strandszatyorral várják a nyitást.

A főbejáratnál, ahol a szél lengeti a szponzorok nevét a kifeszített fehér vásznakon, az is kiderül számomra, hogy az eredeti terveknek alig a kétharmada valósult meg. A rakpartot kettéosztó korláton ugyanis egy hosszú feliratcsík igazítja el a látogatót: "Vizifoci >> 760 m, Koktélbár >> 790 m, Gördeszkapálya >> 810 m".

Szóval ezt a tervezés optimista fázisában megrendelt, és valamiért eredeti formájában felszerelt információs csíkot nem érdemes szó szerint venni, jelenlegi formájában valahol 500 méter környékén véget ér a plázs.

Korrekció másnap
Gyors leltárt készítek. A vendéglátóipar jelentős erőkkel képviselteti magát, de többségük még csak a nagy kasza infrastruktúráját építgeti. Az anyagi okokból puritán koncepció központi eleme a sokfunkciós raklap és a hulladékgyűjtőként és víztartályként szolgáló olajoshordó. Van két zuhanyozó, húsz nyugágy és ötven vécé; vagy másfél tucat három méter körüli pálmafa, hatásosan a főbejáratnál elhelyezve, és persze ott van a Pálmák Királya, aki hat méterével a színpad mellett magasodik.

Varázslat a főváros szívében

Csak nem fogja Demszky Gábor nagy ünnepélyes csinnadrattával átadni a késznek aligha nevezhető plázst, gondoltam összegzésképpen, és inkább hazamentem barátnőmért, aki képzeletének foglya, és könnyedén áldozatul esik mindenféle illúziónak. Elég lesz egy porszemet csempésznem a szandáljába, és elhiszi, hogy tengerparton sétálunk, feltéve, hogy befogom a számat, és nem közlöm vele mindenáron, hogy nekem úgy tűnik, mintha hatalmas homokozókon gázolnék át.

Mire visszaértünk, már beengedték az embereket. (Otthon az MTI-ből tudom meg, egyedül a "Budapest Plázs egy kis tengerparti hangulatot fog varázsolni a főváros szívébe, a rakpartra" mondatról maradtam le.)

A Király
Nem sokat késtünk, még szinte szűz állapotában láttuk a tengerparti fövenyt, amelyet először persze a gyerekek szálltak meg. Gondoljon csak bele, micsoda eksztázisba lehet esni ekkora homokozóktól! Még szerencse. Nem mindenkihez jutott el ugyanis a hír, hogy pénzhiány miatt nem lesz párakapu, medence meg ilyenek. Itt van például egy hároméves kisgyerek, aki úszógumival a derekán érkezett, szülei szemmel láthatóan tehetetlenül állnak a valósággal szemben, de nagyon rugalmas kiskölyök, és gyorsan megvigasztalódik a homokozóban.

Megfigyeléseim szerint a közönség jobban szerette a füves folyópartot, mint a homokos tengerpartot. De voltak azért, akik gyorsan feltalálták magukat, leginkább persze a napimádók és az ábrándos szerelmesek. Az apák szorgosan építeni kezdték gyereküknek a homokvárakat, egy társaság pedig már fél hatkor olyan állapotba került, hogy beásta az egyik fiút a homokba.

Abszolút kedvencünk mégis a magányos álmodozó volt: egy harmincöt körüli nő, egyik kezében szandálja, másikban egy pohár sör, és olyan élvezettel simogattatta talpát a forró homokkal, hogy elhittük neki, tényleg nem itt sétál a Duna parton.

Talán rajzolt pálmafákkal is

A látogatók többségét egyáltalán nem zavarta, hogy ilyen szegényes eszközökkel nem igazán lehet a mediterrán tengerpart illúzióját felkelteni. De szerintem sokaknak akkor is bejött volna, ha csak rajzolják a pálmafákat.

Biciklivel nem
"Mi lehet jobb annál. ha az ember egy tengerparton teker be a munkahelyére" - gondolt merészet a nyári zsurnaliszta. A lelkesen integetve felé rohanó biztonsági őrök látványa csak egy pillanatra gondolkodtatta el, míg el nem jutottak tudatáig a finoman artikulált szavak: "Biciklivel nem!" Értetlen mosoly, majd száznyolcvan fokos fordulattal vissza a megszokott felsőrakpartra.

Előtte még sok sikert kívántam a bevételi forrásai harminc-negyven százalékát egy egyszerű döntéssel elriasztó gazdasági vállalkozásnak.
akiraly

Mi is levetkőztük kezdeti ellenállásunkat, és egy látomással a lelkünkben távozunk: milyen zseniális hely lenne Budapest, ha a belvárosi rakpartokról kitiltanák a forgalmat. Az esti hangulat teszteléséig hátralévő időt ennek megfelelően a Pozsonyi utca egyik presszójának teraszán azzal ütjük agyon, hogy átépítjük a várost. Keki elképzelése győzött: a Duna mindkét oldalán négysávos alagutakba tereltük a forgalmat. Persze tudtuk, hogy ez a legdrágább megoldás, de nem sajnáltuk a pénzt.

Amikor nyolc óra után visszatértünk, már egyáltalán nem izgatott bennünket a kivitel. Nem látszottak az árcédulák a sok mélynövésű Chamaerops excelsa törzsén, sem a leanderek műanyagedényein, és a Hedera helix hybernica is alig észrevehetően futott fel a sétány korlátjához kötözött madzagokra. A viszonylag baráti árakkal dolgozó sör-, bor- és üdítőkimérések teraszai dugig megteltek. A gyerekek kidurrantották az összes Chellos lufit, így elhallgatott a fegyverropogás, de volt helyette Rémember koncert.

Be kell vallanom, a fáradtság miatt a végén már elég kevés dolog érte el ingerküszöböm. A nagy érdeklődést kiváltó "Szabadítsd ki vadabb énedet" fodrászatnál megtorpantam ugyan, de a legmeglepőbb tény, ami eljutott a tudatomig, az volt, hogy a plázs utáni egy kilométeres nagy sötét semmiben is tömegével andalognak az emberek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.