Ady Endre és a likőrivó buzik

2005.06.30. 10:59
- Konstituál! - kiáltotta a takarásból előugró György Péter, mire Sváby András ijedtében elvetélt, mi pedig lementünk a Charlie nevű kocsmába korsót tesztelni. Hogy miért? Egy átlagos, ivarérett magyar férfi többször fog söröskorsót, mint könyvet és mellet együttvéve. No, de milyenek a magyar pultoknál leggyakrabban megtalálható korsók, mármint esztétikailag és a praktikus használat szempontjából? Mit szólnak a hardcore felhasználók a multik vegykonyháiban csiszolt kristályalakzatokhoz? Virtigli szmókercsaládból származó fogyasztóvédelmi riporterünk felnyalábolt fél tucat, szerkesztőségben kornyadozó alkoholistát, és levitte őket a szomszéd kocsmába. Alant a kockázatos valóságsó jegyzőkönyve.
Egy szmóker naplójából

Furcsa dolog, hogy a fejlett és fejletlen világ férfijai, no meg kisebb részben női vajon miért érzik úgy, hogy dög melegben nincs jobb, mint olyan italt inni, ami vagy keserű, vagy nem, de az agyat feltétlenül duzzadt, fájdalmas szivaccsá változtatja, ami belülről kellemetlenül horzsolja a koponyacsontot. Mindegy, nem leszek a cefreújságírás György Pétere, és nem követelem a sör törvényi betiltását, inkább lemegyek közéjük

Ezt írtam a naplóm első oldalára. Az addiktológiai kísérletsorozat első állomása a Charlie nevű kocsma, de mivel egy utcai asztalnál ültünk le a furcsán gurgulázó szemű alkoholistákkal, a helyszínt bárki el tudja képzelni, aki ült már aszfalton telephelyfal és kutyaszarató közelében.


Tekintse meg képeinket!
A már most enyhén remegő kezű tesztcsapattal (azt állítják, az izgalomtól van), Tibi úrral, a közmondásosan mindentudó pultossal, illetve Zappe kolléga sörszakmabeli öccsével (szakértő) tisztázzuk az alapokat. A vékony falú hamarabb lehűl, így szépen párásodik, de hamarabb fel is melegszik. A vastag falú fordítva. Minél szélesebb a szája, annál hamarabb száll ki belőle a szénsav, a keskenybe ugyanakkor könnyebb szép magas habot csapolni. Ha azonban túlzásokba esünk, Helyei László nem fog tudni sörözni, ami igazságtalanság. A korsó (pohár) általában asszonyt vagy hájas férfit formáz, vagyis puszta városi legenda a kockásinges, izmos homofób sörös - kis buzi likőrös szembeállítás. Akár csak részben szőrös korsó ugyanakkor nincsen, fedeles-, agyag- és talpas viszont igen.

Lássuk tehát az első forduló 14, véletlenszerűen kiválasztott versenyzőjét, illetve figyeljük meg, mit művel a Szer a tesztcsapat tagjaival.

Magas Holsten korsó

Unalmas, germán formájával engem nem gerjesztett be, bezzeg, ha itt lett volna Ady Endre, akinek állítólag hat ujja volt. Akkora ugyanis a füle, hogy még egy államtitkár pénztárcája is beférne alá, hat poétaujjról nem is beszélve. A tartalma viszont az első cseppek felszívódása után különféle rejtett dolgokat csalt elő az alkoholistákból. Zappe főszerkesztő-helyettesből a látens homoszexualitást, cidáztatós állatszexszel vegyítve (Egyértelműen fallikus szimbólum. A gólya valószínűleg ilyenből etetné a rókát, ha kocsmába vitte volna ebédre Lafonaine meséjében), Mikes E. Lajos publicistából pedig alienes víziókat (A hosszú, szűk forma csőrös, módosult szájszervért, az ipari fogantyú viszont lapáttenyérért kiált. Skizoid korsó mutánsoknak). Nagyorrúaknak viszont ellenjavalt.

Átlaga 4,4/10, ami talán még ki tudja mire is elég lehet.

Kozel korsó

Gondoljon bele: igazából, objektíve mi a jó a csehszlovákokban? Szar a kajájuk, állandóan vedelnek, és náluk vannak a világ legrondább lakótelepei. Az a helyzet, hogy mégis van bennük valami megejtően bájos. Mint ez a mókásan popartos, bordásan duzzadt, bütykös fülű korsó, amolyan igazi korsó alakú korsó, ráadásul kecskével. Aggódva figyelem Zsadon szerkesztőt, aki a második kóstolás után dezinetgrálódni kezd, és azt körmöli, hogy hej, te hordócska, te drága. Arra már rájöttem, hogy a közös berúgás lényege, hogy az emberek meglepő dolgokat mondjanak egymásnak, a váratlan őszinteség és a debilitás finom határmezsgyéjén egyensúlyozva. Kárpáti rovatvezető például váratlanul kiböki, hogy a Velké Popovice-i sörgyár kertjében legelésző kecskét Oldának hívják. Zappe főszerkesztő-helyettes lejegyzi, hogy a széles szájból fakadóan az orrbeakadás kizárt, ellenben a szemüvegbe könnyen beleakad, majd kis híján letépi a fél arcát a korsóval, de a szemüveg szerencsére előbb enged, mint az orra és a fülei. Razzia is közelít a fellegekhez és a korsó ideájáról mormog, majd lejegyzi, hogy 8 pont, amivel majdnem telibe találja a 8,2/10-es átlagot.

Középrégi idők névtelen korsója

A harmadik korsó idejére Mikes E. Lajos elkezdi külön-külön érezni a belső szerveit, így a noname feminin korsóra azt írja, hogy női testrészhez hasonlít, de nem tudom, melyikre; talán a májra, bár még sosem láttam női májat. Zappe mester még próbálja tartani magát, és praktikusan megjegyzi, ebben hamar felmelegszik. Razzia azonban már nem hallja őt, most éppen egy Hieronymus Bosch-képben járhat (még egy kócsag is meg tudná fogni), de Zsadon kolléga is már 45 fokos szögben ül, és aszongya, hogy undorító, fejre állt kuglibábu.

A szuperfeminin tartály átlaga a maligános nőgyűlölet ellenére 5,8/10. 10 pont

Pilsner Urquell talpas pohár

Csinos, de billenékenynek tűnik, aggódom a talpas pilseni láttán, aztán még a mi gyorsan hevülő tesztcsapatunk sem borogatja föl. Furcsa jelenség a talpas söröspohár, nyilván a kifinomultságra akarnak játszani, de az aranyszegéllyel csak vak agressziót váltanak ki. Az egyre merevebb szemgolyójú keményvonalas alkeszek most már lázadoznak. A karimán gagyi aranykarika, mint egy hetvenes évekbeli vázán. Az albérletben talál ilyet az ember a beépített szekrény leghátsó polcán, benne elszáradt rózsával - ágál Mikes. A műarany szél egyszerűen mindent tönkretesz, annyira ocsmány mint a műfaberakás egy 1200-as Ladában - szakszerűsködik Zappe doktor, aki az ivás mellett természetesen autózni szeret a legjobban a világon. Razzia eljut a megmondó állapotba (az egyensúly a "jó vedelni" felől a "szép a sör" felé borul, ami szánalmas). Zsadon szerkesztő a Hard Day's Night szólóját pöngeti szegény poháron (mert gyönyörű hangja van: 8 pont).

Átlaga nem jó, de a hőzöngéshez képest nem is rossz, kerek 5/10.

Pilsner korsó


Klikk a képre!
A düh átmenet nélkül csap át szeretetteljes csöpögésbe. Na jó, a duci, ölelési reflexet kiváltó - bocsánat, én is ittam - pilsenis korsó erre pont rászolgál. Kárpáti rovatvezető most már szelid, idült mosollyal bámul, de szikár pontossággal fogalmaz: A legszebb söröskorsó. Puritán, de mégis modern vonalvezetés, jó fogása van, és isteni belőle inni. Miközben mindenki körmöli a nyolcasokat, kilenceseket és tízeseket, dr. Zsadon kívül kerül téren és időn, nyelvészeket idéz, majd a feltűnően gömbölyded tárgyról azt írja le, hogy a meztelen daxli: 3pont. A többiek akadozó nyelvvel hurráznak, ebből jön ki a 8,4/10.

Literes bajor, fesztiválról lopva

A folyamatos, úgynevezett kóstolgatás mostanra a legrosszabb reflexeket hívta elő az alkoholista tömegből. Például a bajorozást, a magyarok kedvenc sportját. Olyanok mennek, hogy bőrnadrágos tiroli/bajor pajeszos káposztafaló pornófilmszínészeket idéz, meg szűk a szája, ronda a címkéje és már júniusban az Oktoberfestet idézi, ezzel elveszi tőlem a nyaramat. A feszültséget megintcsak Zsadon kolléga oldja egy aforisztikus bajor disznó-zással. Pedig a gyerekkorunkat idéző kör alakú mélyedések miatt egészen kedélyes az óriás, meg valljuk már be, nem is rossz érzés ilyen nagy, nehéz izéből inni. Razzia valahogy magához tér, sőt praktikusra vált (a bajor izomkorsóval egy szarvasmarhát is agyon lehet verni). A végső érdemjegy pedig messze nem olyan rossz, mint amit a pampogás ígért, pontosan 6,5/10. A céltárgy elfogulatlan, szmókerszemmel nézve vicces, mintha Frédi, Béni és barátjuk Günther együtt reszelték volna a gyárban.

Bajor címeres korsó, szintén onnan lopva

A hengeresbrutálkupa-stílusú versenyző minden esélyét eljátszotta a rajta látható nagy bajor címerrel. Pedig masszív és megnyerő. Az a gyanúm, hogy a magyar alkoholistáknak Bajorország olyan, mint az araboknak Amerika. Megy az átkozódás-robbantgatás, aztán jön az értesítés a vízumlottóról. A mi szeszvitézeink is vért hánytak, aztán az átlag 5,8/10 lett. Zsadon kolléga mintha viaszból lenne, a papírjára pedig ennyit kapart:
(a bajor címeres)
gót.

Dreher pohár, talpas

Kis ember nagy talppal, gondolom magamban. Vagyis eljött az ocsmányul szexista stáció, alul kis talp, fölötte tenyérbe illő segg, alacsony súlypont, így pohár létére nehezen dől - mondja Mikes. A nyamvadt kis aranyos - motyogja Zsadon tesztelő. Razzia poharat tartó csajkézről álmodik, az aranyszélű, vagyis hendikepes versenyző pedig 4,1 pontot kap tízből.

Carslberg korsó

Két dolgot jegyzek fel a Jetson család kedvencéről. Egyrészt hogy az alkeszok ostoba konzervatívok, amiért nem ajnározzák ezt a formabontóan egyszerű neokorsót (Egy ipari robot is meg tudná fogni - hajtja azért földig sörszagú süvegét Razzia), másrészt, hogy a részeg őszinteség néha más szerrel utánozhatatlan eredményekre vezet. Zappe f.sz.h. ugyanis azzal támadja a Carlsberget, hogy a naturális, böfögős-hugyozós sörkultúrától iszonyatosan távol ál, diszkókba való. Zsadon kollégánál már visszafelé leng az inga, a valóság apró, éles morzsalékjai bombázzák az agykérget (Heller–Forgó-hűtőtorony, biztos asszonyos akart lenni pedig)).

Az átlag mindezzel együtt 6,3/10, én tízest adtam.

Holsten korsó

Úgy látszik, egy fokon túl jön az elcsendesedés. Hiába trappol be az asztal közepére ez a vastag fülű, vastag talpú nemtelen germán rohamosztagos, reakciót alig vált ki. Zappe f.sz.h. legalább szermérmesen érzelmes (a sima fal és az egyszerű forma teszi, hogy ez nagyon bejön, meg nyilván a mindennapok megszokása, összeszoktunk, na; és a fogása is jó). Zadon szerkesztő pedig kapaszkodik tovább a józanság felé lendülő ingába, bár tőmondatoknál többre még képtelen (a normalitás maga: 7 pont).

Átlaga jó, 6,8/10

Klasszik Stella korsó

Merevszenek az arcizmok veszettül. Mikes motyog:- Vékonka, keskenke, esetlenke. Játékkorsó játékmatricával. A Lego gyártana ilyet, ha örökre be akarna zárni. 1 pont. Csak a társai feljegyzéseiből jövök rá, hogy a négydecis korsóméretet gyalázta az utóbbival. Társai is ezt teszik, képtelenek elfogadni a kisebb korsót. Tényleg, ez azért aljas trükknek tűnik, a büntetése 3,8/10.

Skol korsó

Az alkeszoknak ösztönösen nem jön be a kürtforma - vigyorgok magamban. Pedig nincs híján kecsességnek a hipervékony falú trombita. A politizálás barátja a részegség, Razzia emleget is valamilyen stenciloid militánst, balos logóval. Az idegen forma 5/10-re azért jó.

Újabb fajta Stella korsó


Szupergagyi
Giccs. Ez az alkeszok mantrája a talpas-aranyszegélyes termékre, ami egy rózsadombi bunkóbarokk villa ellopott korlátelemére épült. Az elutasítás heves és fergeteges. Zappe kolléga az állapotához képest lendületesen magyarázza: A szupergagyi diszkópohár. Az ilyenbe tároljanak parfét, fagyikelyhet vagy bármit, de ne sört. Csicsás talpas megoldás. Nőknek lehet, hogy bejön, nekem nem. Bizony, tort ül az erjedt szexizmus, az osztályzat meg a hihetetlen 1,6/10.

Kaiser pohár

Az lehet ilyen, amikor Paudits Béla rátámad a Fradi-táborra. Szeszhívő barátaim egyszerűen nem tudnak szó nélkül elmenni a filigrán, magas pohár mellett, pedig az legfeljebb olyan, mint egy váza. Jól lekémcsővezik, aztán 4,1 pontot szavaznak meg neki a tízből, titkosan.

No ennyi. Ifjabb Zappe még elmeséli, hogy egy kocsma általában 36 korsót és 72 poharat kap alapkészletnek, abból kell gazdálkodniuk, meg hogy nyugodtan lehet lopni, mert a gyártó józan - muhaha - határig pótolja a hiányokat, így nem a kocsmáros szop. De én közben már összesítek. Az első kört ritka szoros versenyben nyerte a Pilsner korsója 8,4/10 a Kozel (8,2/10) előtt, bronzérmes a Holsten (6,8/10), vagyis a dobogóra csak fülesek állhattak. A további sorrend:

4.) Literes bajor, fesztiválról lopva (6,5/10)
5.) Carslberg korsó (6,3/10)
6.) Bajor címeres korsó(5,8/10)
7.) Középrégi idők névtelen korsója (5,8/10)
8.) Skol korsó (5/10)
8.) Pilsner talpas pohár (5/10)
10.) Magas Holsten korsó (4,4/10)
11.) Dreher pohár, talpas (4,1/10)
11.) Kaiser pohár (4,1/10)
13.) Klasszik Stella korsó (3,8/10)
14.) Újabb fajta Stella korsó (1,6/10)

Még nem néztünk belgákat, franciákat és egy rakás egyéb alapformát. Ha van tippje, írja meg nekünk, ha olyan rendes, küldhet korsót is, 1134 Klapka utca 1-3, a szenvedélybetegek garantáltan használni fogják.