Esővíz öblíti Robert Redford WC-jét

2003.11.14. 13:06
Esővíz öblítésű WC, bambusz-padló, kender-szőnyeg található a hiper-környezetbarát Robert Redford Házban, amit az Oscar-díjas színész avatott fel egy zöld szalag átvágásával csütörtökön Santa Monicában.
"Ez a legzöldebb épület Amerikában. Pillantást nyújt a környezetbarát építészet jövőképére" - mondta Redford az átadáskor, noha a háromemeletes, lécekkel borított, fának látszó szürke épület kívülről inkább jelentéktelennek tűnik.

A színész-rendező elmondása szerint a szükséges energia egyötödét a tetőre épített napelemek szolgáltatják. A légkondicionálásba bevonják a hűvös tengeri szelet, a tetőn összegyűjtött esővízzel pedig a vízfelhasználás hatvan százalékát biztosítják. A magasra épített tornyokkal a hőelvonást oldják meg. Az épület fenmaradó fogyasztását hiper-modern energiatakarékos szerkezetek szolgáltatják.

Az 1917-ben épült 1400 négyzetméter alapterületű házat az alapszerkezetig lebontották hogy rostból és cementből építsék újra. "A padló alapanyagául szolgáló bambusz azért előnyösebb a fánál - magyarázta Redford -, mert könnyen reprodukálódik". A bútorért sem kellett fát kivágni, azt valaki már régebben megtette a környezetvédők helyett, minden használati tárgy ugyanis a Warner Brothers díszletraktárának adománya. A három emeleten egyetlen műanyag tárgy sem található.

A környezetvédelmi aktivista Redford szerint erre az épületre, "ami nagy lépés a konzerváló természetvédelem felé" most van a legnagyobb szükség. "Most érzem a legnagyobb kihívást, amióta környezetvédő vagyok. A Bush kormányzat ugyanis tudatosan aláaknázza a 30 éves munkánkat" -tette hozzá Redford utalva arra, hogy az USA-ban a Bush-kormányzat alatt minden környezetvédelmi törekvést háttérbe szorítanak.