Libikókázó kutya és megnyalt mikrofon

2004.06.26. 21:59
Ha a filmeknél a siker receptje a kisgyerek és a kutya, akkor a Rex Alapítvány Állatsziget néven futó Budapesti Állat- és Természetvédelmi Kultúrparkjának hivatalos megnyitója mindent elkövetett azért, hogy kiemelkedően sikeres rendezvény legyen: mindkét létforma egyenlő bőségben fordul elő. Igaz, mindkettőről kiderült az is, hogy igen hangosak. Láttunk emellett Megasztár koncertet, keverékkutya-szépségversenyt és ingyenes bolhátlanítást.
Rögtön a bejárat mellett leragadunk egy pillanatra: a színpadon Mudjahid Megasztár Zoli énekel, a lelkes közönség pedig áhítattal hallgatja, csak néha hallik a tömegből egy-egy átszellemült ugatás. A keverőpult mellől Aczél Gergő társaságában Schmidt Vera és Schmidt Barbara követik a produkciót, utóbbi elirigyelhette Kandech Evelyne rastafonatait, mert már neki is ilyen frizurája van; ellenben igen álmosnak tűnik. Mi is igen azok vagyunk még, ezért inkább elindulunk felmérni a terepet, ami nem egyszerű feladat: térdig járunk gyerekben és kutyában.

Félkész helyzet elé állítva

Tekintse meg képeinket!
A frissen füvesített telep a hivatalos megnyitó dacára meglehetősen félkésznek tűnik: a három új épület mellett "mutatóba" van egy parasztudvarnak keresztelt objektum, amely két helyes süldő mangalicát, kiskecskéket, nyulakat és libákat tartalmaz, sőt nyomokban kopasznyakú kakast is, amely azonban szemérmesen elbújik a nézők elől. A térképeken szereplő "vizes élőhely" egyelőre még nem készült el, illetve a telep melletti hatalmas, mocsaras nádas formájában tulajdonképp már létezik, ennek sorsa azonban - lévén természetes, és mint ilyen, kellőképp járhatatlan, vad és áttekinthetetlen -, várhatóan a "tereprendezés" lesz.

Az épületek egyike kutyakennel, a másik a macskáké lesz, ha majd elkészül, a harmadik pedig a recepciót, vizsgálót, műtőt és egyéb kiszolgáló helységeket tartalmazza. A jurta formájú kennelépületek kívülről rácsokkal lezárt kifutói belül fűthető helységekben folytatódnak, egy-egy kifutóban jelenleg két-három kutya lakik. Az állatok kedvesek, barátságosak, a közönség pedig tömött sorokban jön nézelődni, simogatni és örökbefogadni, és igyekszik nem lépni a fűre, mint ahogy azt az árgus szemmel figyelő, de sokadszorra is udvarias önkéntesek kérik. A félkész macska-kennel korántsem ilyen látványos, az egy alomnyi kiscica, akik egy nagy ketrecben alszanak összebújva, egyelőre inkább csak illusztrációnak tűnik.

Az örökbeadást adminisztráló lányok szerint ma eddig öt kutyát vittek el, cicákból pedig egyet. Az iroda előtt tizenhárom év körüli boldog gazdi és édesanyja küzd együttesen a feladattal, hogyan lehet egy izgő-mozgó kölyökkutyára pórázt csatolni: "Nem spontán döntöttünk, jól meggondoltuk, úgy jöttünk ide. Miért pont most? Most lesz a születésnapom!" - öleli boldogan szuszogva a srác a zsemleszínű kiskutyát. Édesanyja még hozzáteszi: "azért is döntöttünk a kutya mellett, hogy megtanulja, milyen felelősnek lenni valakiért."

Kutya ügyesek

"Libikókázik a kutya!" - újságolja valaki térdmagasságból, kis szemrevételezéssel kiderül, hogy az illető a kutyaügyességi bemutatót foglalta össze emígy a négyévesek lényeglátásával. A bemutatón a látogatók magukkal hozott kedvencei mérik össze tudásukat, és bár a a libikókára emlékeztető billenő pallóból, alagútból, a különböző magasságú átugrandó tereptárgyakból álló akadálypálya útvonalának memorizálása a Tudósítót komoly kihívás elé állítaná, a négylábúak rutinosan száguldják, kocogják, vagy épp sétálják lustán végig a távot. A hidegvérű profik ellenére a közönségdíj egyértelműen a feladatok sorrendjét folyton eltévesztő, de önmaga produkcióját hangos, buzgó ugatással kísérő tacskóé, akit végig nevetés és lelkesítő taps kísér.

Szocializációs szoba a show-menhelyen

Dr. Király Péter, az Állatsziget vezetője szívesen beszél az új létesítményről. Miután befejez egy tévéinterjút, lelkesen körbeviszi az érdeklődő sajtómunkásokat az új épületben. A kezelőhelység és műtő teljesen kézenfekvő dolgok egy ilyen helyen, de mire való a kanapéval és asztallal berendezett kis szoba? Király doki szerint ez lesz a szocializációs helység, ahol a "nem kijárós", lakásban tartandónak szánt kutyákkal foglalkozik majd egy kolléga, és itt szoktatják majd hozzá az állatot például a háztartási gépek hangjához.

Tekintse meg képeinket!
Az Állatsziget teljes neve: Budapesti Állat- és Természetvédelmi Kultúrpark jelzi azt a törekvést, hogy a kutyák és macskák örökbefogadása mellett az ide látogató gyerekek természettudatos nevelését is segítse. Egyelőre iskolai csoportokat fogadnak, de a tervekben szerepel folyamatos szakmai oktatási program kialakítása, tanfolyamok, szakkörök, táborok tartása is. "Már öt iskolai csoport járt nálunk, és nagyon élvezték" - számol be Király doktor a sikeres kezdetről.

"A területet hat év ádáz tusakodása után a IV. kerületi önkormányzattól és a Fővárosi Önkormányzattól kaptuk meg. Adományokból végeztük a tereprendezést és az építkezést; a kutya-kennel már elkészült, a macskáké még befejezésre vár." - adja meg Király doktor a félkész állapotokra a magyarázatot. A kérdésre, hogy várhatóan mikor folytatják a jelenlegi szép és tágas, de meglehetősen jelképes számú kutya elhelyezésére alkalmas kennel továbbépítését, a doki meglepő filozófiát oszt meg velünk: "ez nem egy klasszikus értelemben vett menhely: bár nem szeretem a kifejezést, de úgy szoktam fogalmazni, hogy ez egy "show-menhely", ahonnan már szocializált, szelíd és barátságos, tehát örökbefogadásra alkalmas kutyák kerülnek ki."

Bár a mai rendezvény a hivatalos megnyitó, a hely egy ideje már működik, és úgy tűnik, eredményesen: "Egy héten átlagosan 10-15 kutyát adunk örökbe: hiába csak 50-60 férőhelyes a kennelünk, egy ilyen hely a pörgőssége lévén sokkal több állatot tud örökbe adni, mint egy olyan, ahol akár háromszáz kutya is van kiengedve." - mondja el az Állatsziget vezetője. "Amit elértünk, az a civil kurázsi és az emberek jóindulatának megmozgatása." - fogalmazza még meg Király doktor az eddigi eredményeket, mielőtt elragadja őt egy újabb forgatócsoport.

"Döme egy cicával él együtt"

Mi még visszanézünk a színpadhoz, ahol Megasztároknak már nyoma veszett, de helyettük keverékkutya-szépségverseny kárpótol bennünket. Sok esetben a gazdik jóval lelkesebbek, mint a kutyusok, akik néha kifejezetten zavarban vannak, és csak pironkodva hajlandóak megmászni a világot jelentő deszkákhoz vezető lépcsőket. Persze van, aki kifejezetten exhibiconista, Turbó például nevéhez méltóan túlmozgásos és lelkes, utána még a mikrofon sem marad szárazon. Bence kutyáról büszként osztja meg gazdija azt, hogy "könyvelőirodában dolgozik", Döméről pedig megtudjuk, hogy egy vörös cicával él együtt, de ezt nem szégyelli.

Az eredményhirdetés után még Újpest főpolgármestere, dr. Dercze Tamás is szól pár jó szót az egybegyűltekhez, majd a színpadra özönlik Lakner Bácsi Gyermekszínháza és a Petőfi Musical Stúdió, de a playback alap első hangjai meggyőznek bennünket: jobb, ha sietünk haza, a macska különben is kirúg bennünket, ha nem kap időben vacsorát.