Leáldozott a romkocsmáknak

2005.05.13. 23:27
Eltűnhet a Szóda udvar, a Mumus, a Tetthely, és bizonytalan a Szimpla kert jövője is. A romkocsmák üzemeltetői hiába hivatkoznak kulturális funkcióikra, a kerületek a lakók érdekében visszaszorítanák a sajátos szórakozóhely-típust. Előfordulhat, hogy a háttérben valójában a választási előkészületek állnak.

Hamarosan véget érhet a romkocsmák kora. Az utóbbi években budapesti jellegzetességgé lett szórakozóhelyek talán utolsó szezonjuk előtt állnak, a bérházudvarokba települt helyek közül néhány már meg sem nyit idén, a hetedik kerületi önkormányzat ugyanis nem ad ki ingatlant ilyen célra. A romszórakozóhely feltalálói azzal érvelnek, hogy nem kocsmát, hanem kulturális intézményt üzemeltetnek, ami hozzájárulhat a városrész megújulásához. A hetedik kerületi polgármester ezzel szemben decens városképet vizionál, az üzletek, kávézók tulajdonosai által felújított és zajmentesített házakkal. Kérdés, hogy valóban tömegek tiltakoznak-e a kocsmák ellen, és hogy köze van-e felszámolásuknak a látóhatárra került választásoknak.

Álbezárás

Egyelőre nem tudni, kinyithatnak-e a tavalyi nyár népszerű helyei, a Mumus, a Szóda udvar, a Tetthely, és bizonytalan a jelenleg még üzemelő Szimpla kert és a Kuplung sorsa is. A Kazinczy utcai Szimpla kert múlt hét elején kapott egy határozatot az önkormányzattól, amiben a hely 90 napos bezárását rendelték el, mivel a kocsma nem tartja be a működési engedélyben rögzített éjféli zárórát. "Meglepődtünk, hiszen ilyen esetben először felszólítást küldenek, ami fellebbezhető, vagy elfogadva azt lezárhatjuk az ügyet" - értetlenkedett az Indexnek az azonnali bezárást elrendelő levélen az egyiktulajdonos. Kiss Attila a romszórakozóhely-alapítótól nem meglepő, gerillaattitűddel azt is bejelentette, nem zárnak be, inkább betartják az éjféli zárórát. Remélik, hogy a Közigazgatási Hivatalba beadott fellebbezés halasztó hatállyal bír.

A romkocsmák aranykora - Mumus
A romkocsmák aranykora - Mumus

Bár informátorainktól úgy tudjuk, jogilag ez nincs így, a szimplások egyelőre hátradőlhetnek: újabb döbbenetet okozva számukra, a hetedik kerületi polgármestertől megtudtuk, a határozat szerinte nem szól bezárásról, csupán figyelmeztet az éjféli záróra betartására.

A polgármester szavaiból arra következtethetünk, hosszú távú cél az ilyen helyek bezárása. Hunvald György szerint a lakók felháborodása hatalmas, a Kazinczy utcai hely környékének lakói több száz aláírással ellátott levelet juttattak el az önkormányzathoz, sérelmezve a szórakozóhelyekről kiszűrődő zajt. Önkormányzat-közeli forrásokból mi ezzel szemben úgy értesültünk, tavaly október 15-ig, azaz a csúcsidőszak végéig csak 20-25 panaszos levél érkezett.

Kiss Attila szerint a hely bezáratását nehezíti, hogy az magántulajdon, nem az önkormányzattól bérlik. Mindenesetre a hétvégén maguk is megkezdték az aláírásgyűjtést: az 1000 körüli támogató közül mintegy 100 állítólag hetedik kerületi.

Zaj és rendelet

Miközben a határozat a nyitva tartás kérdését feszegeti, Hunvald György szavaiból inkább úgy tűnt, a romszórakozóhelyek legfőbb problémája a zaj. A kerületben 120-150 szórakozóhely működik, a lakók azonban csak az udvarokban működő helyek miatt zúgolódnak, tudtuk meg. Bár a távozó vendégek hanghatásának problémáját a romkocsmák által közösen felállított csitító és figyelő csoportok, azaz a Bagoly szolgálat tavaly megoldotta, az udvarokból kiszűrődő zaj megmaradt. Ezt azonban csak olyan drága eszközökkel lehetne csökkenteni, amit akis költségvetéssel működő helyek nem engedhetnek meg, mondta Hunvald.

Az üzemeltetők másképp látják. Az egy szezont megélt Tetthely tulajdonosa szerint az önkormányzathoz egyetlen olyan panasz sem érkezett, amely ténylegesen a házból kiszűrődő zajokat kifogásolta volna. Nem tudni ugyanakkor olyan mérésről sem, amit az önkormányzat azért végzett volna, hogy felmérje, a különböző házudvarokból tényleg "elviselhetetlen" zaj árad-e. Esetleg csak arról van szó, hogy a lakók egy része reflexből panaszkodik, vagy a szórakozóhelyekkel közvetett összefüggésben álló, utcai zajok zavarják.

Bár a polgármester azt állította, hogy nem célja a kerthelyiségek eltűntetése, az Indexet arról tájékoztatta: októberben a kerület képviselő testülete elfogadta, hogy nem ad ki többet önkormányzati épületet ilyen célra. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, előkeresve a képviselőtestületi döntéseket kiderült, hogy a határozat arról szól, önkormányzati ingatlant csak kulturális célra adnak ki. A tavalyi szerződések a gazdasági bizottsági határozat szerint kulturális és szórakoztató funkciójú helyekkel köttettek meg, azaz az önkormányzat akár idén is kiadhatná az üresen álló házakat - ha akarná.

A polgármesternek megemlítettük még a szimplásoktól hallott érvet, miszerint ők nem egyszerűen kocsmát üzemeltetnek, hanem kulturális intézményt, hiszen az udvaron mozi működik, napközis alkotótábort szerveznének nyárra, kiállításokat nyitnának, és a város adottságait kihasználva - a többi ilyen hellyel együtt - hozzájárulnak Budapest saját arculatának kialakításához. Hunvald György helyeselt, de felvetette, hogy mindez a romkocsmák adottságaiból kifolyólag előbb-utóbb amúgy is eltűnne, és így az önkormányzat célja, hogy ezt a hangulatot valahogy átmentse.

A "revitalizációs program" szerint befektetők segítségével lakásokat alakítanának ki a tetőterekben, így a földszinti lakásokból kiköltöztethetik a lakókat. Szintén a befektetők állnák a házak felújítását, és az ablakok korszerű zajszigetelését. Cserébe viszont megkapnák a földszinti helységeket, ahol üzleteket, kávézókat, kiskocsmákat alakíthatnának ki.

A terv első lépéseként a kerület romszórakozóhelyei tűnnek el. A fent említett képviselőtestületi döntés miatt nem remélhet engedélyt a tavaly a Dob utcában működő Szóda kert, a Kisdiófa utcai Mumus. A Csányi utcában indult Tetthely tulajdonosa, Bán András pedig még válaszra is hiába vár az önkormányzattól hónapokkal ezelőtt beadott kérelmére.

Önkormányzat közeli informátorunk mindehhez hozzátette, a helyek felszámolását nem csak a szép, új jövő ígérete, hanem a közelgő választások is katalizálják, mivel az önkormányzat kemény fellépésével és csendes utcákkal szeretne bizonyítani a lakók előtt.

A hatodik kerület még kitarthat

Az utolsó túlélők a kerülethatárt jelentő Király utca középvonalától alig néhány méterre, de már a VI. kerületben lehetnek. A Hegedű utcai általános iskola udvarán az önkormányzattól kapott eddigi válaszok alapján az idén is megnyithat a Kis Szimpla. Kerthelységet tervez a tavaly év vége óta egy egykori garázsban üzemelő Kuplung is, de mint azt az épületet egy befektetőtől bérlő üzletvezető, Székely Márton az Indexnek elmondta, egyelőre csak "szondáznak". Hiába adták be ugyanis az összes szükséges papírt az önkormányzathoz (a működési engedély kiadásához szükséges tervek, szakhatósági engedélyek beszerzése, zajszűrési vizsgálatok a Kuplung esetében milliós nagyságrendű ráfordítást igényeltek), a hatóság hivatalosan nem utasította el, de nem is engedélyezte az üzlet működését. Ez a helyzet viszont állandó bizonytalanságot eredményez, hiszen a helyhatóság bármikor elrendelheti a bezárást - négy alkalommal ezt egyébiránt már meg is tették.

Így a kerthelység kialakítására most nem költenek, nem építenek ki külön pultot, egyszerűen kiraknak az udvarra néhány széket, asztalt, és várják, mi történik. Ha a "szondázás" sikeres, azaz nem lesz felháborodás, vagy újabb bezárás, esetleg átalakítják és fejlesztik az udvart.

A választások közelsége, a helyi lakóknak való megfelelési kényszer lehet a magyarázat a bizonytalan helyzet fenntartására a VI. kerületben is. Mindez azonban csak feltételezés, mivel az önkormányzatot többszöri megkeresésünkre sem tudtuk megszólaltatni.

A helyzet abszurd voltát egyébként nemcsak az mutatja, hogy egy vállalkozás mennyiben válhat kiszolgáltatottá, de az is, hogy a kiállításoknak és más kulturális programoknak helyszínt biztosító Kuplung közben kiváló kapcsolatot ápol és közös programokat szervez az önkormányzat által létrehozott és fenntartott Terézvárosi Művelődési Közalapítvánnyal.