Pornófeszt Bukarestben

2005.03.15. 14:59
Megtört a kemény ortodox és a még keményebb kommunista hagyomány: a múlt héten, a rendszerváltás után tizenöt évvel sikerült megrendezni a városban az első erotikakiállítást, az Eroshow-t. Nem volt könnyű.

Románia tényleg lendületben van: GDP-je a magyarhoz képest kétszer gyorsabban, évi nyolc százalékkal nő (nálunk nyilván tonnányi élősúlyban találnánk úgynevezett gazdasági szakembereket, akik megmagyaráznák, hogy ez nem is lehetséges), dől az országba a tőke, és dőlnek a tabuk is. A korrupció melegágyát gondos kertészként művelgető posztkomcsik tavalyi bedőlése óta pedig a hangulat is más - Bukarest nyitott és optimista város képét mutatja, ahol a rádióállomás felváltva játssza a helyi Parazitii rapcsapat (nem kell lefordítanom ugyebár) számait az Anima Sound Systemmel.


Ebben a helyzetben, másfél évi hatósági küzdelem után sikerült a születése óta Bukarestben élő magyar fiatalembernek, Kiss Albertnek - némi magyarországi segítséggel - tető alá hoznia a helyi szexipar legelső vásárát. Az eseménynek a nemesen baljós csengésű World Trade Center plázájának központi csarnoka adott helyet, amely közvetlenül a bukaresti Expo területe mellett helyezkedik el; dizájnja pedig pontos koppintása azoknak a szórakozónegyedeknek, amilyeneket Amerika nyugati partja közelében találunk.

Gumióvszer egymillió lejért

A szexüzlet Romániában most indult az abszolút nullpontról: az utolsó fél évben egymás hegyén-hátán nyíltak a szexboltok a belvárosokban, az európaihoz képest elképesztően magas árszínvonallal: több éve lejárt filmeket kínálnak, főleg VHS-en, három-négyezer forintnyi lejért, egy hasonlóan koros DVD-ért pedig hét-nyolcezernyit is elkérnek (a kiállításon azért ennél jóval lejjebb szaladtak az árak). Kedvencünk az a tíz kazettás, kedvezményes VHS-csomag volt, amit három és fél millió lejért, azaz egy átlagnyugdíjért cserébe vehet meg a román honpolgár. Az adóelkerülő trükkök viszont itt is működnek, a magyar találmány például, a kedvezőbb adótétel érdekében magazinnal egybecsomagolt DVD-k és Video CD-k, de vannak gumióvszerrel összeépített videók is, amivel állítólag az úgynevezett listázási adót lehet kikerülni. Minden, Romániában forgalmazott film után ugyanis (nemcsak pornófilmekről van szó) száz euró regisztrációs díjat kell fizetni, ami megspórolható, ha a gumit adják egymillió lejért, és a film ehhez csak ajándék.

Hazai gyártású szexfilmet alig készítettek eddig, számuk több szakember egybehangzó véleménye szerint a tízet sem éri el, minőségük pedig jóval az Európában megszokott alatti. Az ország egyetlen, nemzetközileg felmutatható teljesítménye a Titus Steel - Jasmine Rouge pornószínész-házaspár; Titus teljesíményét már háromszor is Venus-díjjal jutalmazták Berlinben, a nagy hagyományú, évente megtartott rendezvényen.

A bukaresti jegyek nem olcsók: 250 ezer lejbe kerül bejutni (nagyjából 1500 forint), nem könnyű ezt kigazdálkodni a magyar bérek felét érő fizetésekből. Közeleg viszont a pénzreform, a szomszédok hamarosan négy nullát levágnak csillagászati számértékeket elérő valutájukból, az árakat máris kötelező mindenhol új lejben is feltüntetni, igaz, gazdagabb ettől senki nem lesz.

Tilos a behatolás


Maga a kiállítás természetesen nem méreteivel nyűgöz le, de Budapest sem a SYMA-csarnokban rendezett először hasonló rendezvényt. A csütörtöki gyér érdeklődést követően a péntek és a szombat is nagy látogatói sikert hoz, mindkét nap hatalmas tömeg zsúfolódik össze a standok között, illetve, legfőképp a színpadnál, ahol egész este folyamatos showműsor pörög, az itthon már megszokott elemekből összerakva: férfi és női sztriptízszámok, transzvesztiták, energikus szado-mazo műsor, némi leszbikus imitáció. A hatóság kemény korlátokat jelölt meg: a behatolás élőben és a képernyőkön ábrázolva is tilos (vibrátorral sem szabad!), és a standokon bugyinál lejjebb nem vetkőzhetnek a lányok.

Már elsőre észrevettük, hogy a mobilpenetrációval nincs gond az országban, sőt, arrafelé is mindenki fényképezős-multimédiás telefonokkal jár, ami egy ilyen kiállításon roppant hasznos tud lenni. A látogatók kisebb csoportokba verődve tesztelgették telefonjuk ezirányú képességeit, és e csoportosulások közepén minden esetben munkájukat végző lányokat találtunk, furcsa, ám ígéretes pózokba merevedve.

Nemcsak a látogatók, a kiállítók is zömmel fiatalok: a szex Bukarestben a huszonévesek biznisze. Albert, a főszervező huszonhét éves, a már említett Titus - aki saját modellügynökségét és készülő filmjét mutatta be standján - most lesz harminc, a konkurens ügynökséget, a Budoart pedig szintén egy huszonéves hölgy, Cristina vezeti. Nyugodt, bűnözésmentes környezet veszi körül az ipart, csak egyetlen bolthálózatról suttognak többen csúnyákat - ők egyszer egy üzleti vitát követően állítólag felgyújttatták a konkurens üzletet.


A folyosókon nagyjából azokkal a kiállítótípusokkal találkoztunk, mint idehaza: a filmforgalmazás és a modellügynökségek uralják a terepet, mellettük feltűnik az erotikus fehérnemű mint kötelező kellék, látunk még erotikus művészi fotókat és más műalkotásokat, meg persze újságokat (például a hét év óta már a román piacon is taroló Hustlert), lakkot és bőrt - jelmezekbe, alig-ruhákba öltözött lányok népszerűsítik ezeket is. Pár dolog azért nálunk már nem tudna megjelenni, például az internetről letöltött képeket CD-n, illegálisan kiadó cégeket ott egy darabig (mondjuk az EU-csatlakozásig) még megtűrik...

Nemcsak román cégek vannak jelen egyébként, nagy standon képviseli a mi hazánkat egy szexuális segédeszközöket forgalmazó disztribútor, és az ország legnagyobb tőkebefektetője, Hollandia is jelen van egy hasonló vállalattal.

Pornófőváros születik?

Az üzlet tehát beindult, a palack kiszabadult a szellemből, a következő vásárt ugyanis még az idén megtartja egy másik rendezvényszervező cég. Nem bocsátkoznánk nagyívű jóslatokba, de a sanszokat latolgatva, esélyes szcenárióként nyugodtan számba vehetjük akár azt is, hogy Budapest, a világ pornófővárosaként emlegetett központ hamarosan ezt a regionális kulcsszerepét is elveszti.