Sátoraljaújhelyen kötelező a rovásírás

2003.06.24. 12:14
Faarccal szavazták meg a sátoraljaújhelyi képviselőtestület fideszes, nemzetiségi és független tagjai, hogy az EU-csatlakozásra való felkészülés részeként kötelező legyen a rovásírás-oktatás - mondta el az Indexnek egy neve elhallgatását kérő szemtanú. A liberális párt renoméját erősítendő az SZDSZ-es tag is igennel voksolt. Az MSZP-frakció szerint a dolog komolytalan, de végigcsinálják. A polgármester állítja: nem tanfolyamta gondolt, csak egy-két foglalkozásra.
Bevallom, sohasem jártam még a BAZ megyei településen, ám már a telefonos bejelentkezés pillanatában elragadott a helyi hangulat. Megpróbálom rekonstruálni a beszélgetést:


Én: - Kezit csókolom, a polgármester titkárságával szeretnék beszélni.
Néni: - Sajnos foglalt, próbálja meg később.
Én: - Akkor tudná kapcsolni valamelyik frakcióirodát?
Néni: - Nem.
Én: - Mondjuk az MSZP frakcióét.
Néni: - Nem.
Én: - Miért? Nincs telefonszámuk? Nincsenek frakciók? Nem ön a telefonközpontos?
Néni: - De. De ahhoz elő kellene vennem a telefonkönyvet.
Én: - ???
Néni: - És sok dolgom van.

A misztikus kezdés ellenére nemsokára sikerült elérni az első informátort, aki jelent volt azon a testületi ülésen, ahol Szamosvölgyi Péter polgármester javaslatára megszavazták, hogy az EU-felkészülés részeként a képviselőket kötelezzék a rovásírás-tanfolyamra. "Nem volt egyhangú a szavazás, de utána senki sem szólalt fel, hogy ez abszurd lenne" - közölte rezignált informátorunk, aki egyébként nem lát semmiféle törvénytelenséget az ügyben.

Liberális igen

A húsz tagú testületből értesülésünk szerint tizennyolcan szavaztak, 10-8 arányban a polgármester felvetése mellett.

Névtelen forrásunk elmondta, hogy a döntést Juhász Istvánnak, az EU-integrációs bizottság szocialista párti elnökének kell majd végrehajtatnia. Rövidesen vonalvégre kaptuk az érintettet, aki - ha nem is kuncogó, de mindenképpen vidám hangon - közölte, hogy bár a megszavazott javaslat komolytalan, de azt "már csakazértis" végre fogják hajtani. Visszakérdezésemre határozottan állította, hogy a nemmel voksoló szocialisták is el fognak menni a tanfolyamra. (Az indítványra Juhász tájékoztatása szerint a szabad demokrata Betónia Béla is igennel voksolt, csakúgy, mint a nemzetiségi, miépes és független képviselők.)

Áldozz kancát EU-konform módon!

A rovásírás egyébként egy nagyobb csomag része, amelyben sajnos nincsen sem hátrafelé nyilazás, sem húsrohasztás páratlanujjú patások hátán. A csomag eredetileg az EU-felkészülést szolgálta volna. A képviselőket, a polgármesteri hivatal dolgozóit, illetve az önkormányzati intézmények vezetőit fogják olyan dolgokra oktatni, mint számítógépkezelés, EU-ismeretek, pályázatírás, illetve nyugati nyelvek. Szamosvölgyi polgármester saját indítványaként vette ehhez a rovásírást és a határon túli magyarok történetét.

Azt maga Juhász képviselő sem tudja, hány alkalommal kell majd róniuk.

A vén rohamosztagos és a fekete csónakos

A tanfolyamsorozat költségeire Sátoraljaújhely pályázni fog. Magát a rovásírást Juhász képviselő szerint egy ilyen pályázatba nem lehet beemelni, de szeptemberig eldől, hogy a városnak mennyi pénze van ilyesmire. "Meg kell keresni, ki tud egyáltalán ilyesmit oktatni" - tette hozzá a hallhatóan jól szórakozó politikus.

Eszembe jutott a felejthetetlen jelenet, amikor egy balatoni horgászversenyen Ekrem Kemál Györgyöt, az élemedett fasisztát majdnem egy csónakba sorsolták egy mosolygós fekete fiatalemberrel, de mivel nem tartozott szorosan a tárgyhoz, inkább nem említettem meg, hanem elbúcsúztam Juhász Istvántól.

Most már gond nélkül kapcsolták a polgármesteri titkárságot, ahol kedves hangon visszahívást ígértek. Délután háromnegyed négy tájban jelentkezett Szamosvölgyi polgármester, aki határozottan nem örült cikkünknek. A városvezető leszögezte, hogy ő nem rovásírás oktatásra, hanem egy-két foglakozásra gondolt az egyéb előadások között, mintegy lazításképpen. A fideszes politikus szerint Magyarországnak jövőre versenycsapatként kell viselkednie az Unióban, márpedig egy országot a hagyomány és a kultúra teszik csapattá.

Példaként említette az íreket ("talán Ön is hallott már Írországról, az Ír Köztársaságról") akik a már csak kevesek által beszélt ősi gael nyelven is kiírják az utcaneveket. Óvatos közbevetésemre, hogy rovásul viszont senki sem ír nálunk, a politikus visszakérdezett, miszerint "tudja, hogy nálunk hányszor van rovásírás-bajnokság?"
Nem tudtam.
Kiderült, hogy sokszor, mert például a sok ezer cserkésznek is oktatják, a bajnokságok pedig több száz résztvevővel zajlanak.

Szamosvölgyi Péter elismerte, hogy megszavaztatott indítványa "bizonyára nem szokványos", de rendkívül szomorú volt a gunyoros fogadtatás miatt. Végül finom célzást tett arra, hogy az Index cikke megkérdőjelezné az önkormányzati autonómiát, sőt magát a demokráciát is, de végül barátságosan, mondhatni EU-konform módon búcsúztunk el egymástól.