2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Orkinvázió Zuglóban

2007.10.25. 15:58
November első hétvégéjén tartja harmadik találkozóját a legnagyobb magyar szerepjátékportál, az Rpg.hu. A weboldal tizedik születésnapját ünnepli a rendezvénnyel, amin versenyek, kedvezményes vásár és játékbemutatók is lesznek.

Ha ön látott már súlyos szabálykönyvek fölé hajoló, dobókockának nevezett furcsa idomokkal gurigázó fiatalokat, bizonyára szerepjátékosokba botlott. Az angolul rpg-nek rövidített (role-playing game) szórakozási forma gyökerei régre nyúlnak vissza, már a viktoriánus középosztálybeliek is azzal szórakoztatták magukat, hogy fiktív karakterek bőrébe bújva improvizáltak történeteket.

Mulat a középosztály

Az asztalok mellett játszott szerepjátékok történelme viszont 1974-ben kezdődik, leleményes amerikaiak ekkor ötvözték az improvizációs formát az ólomkatonákkal vívott harci játékok kötött szabályrendszerével. A végeredmény egy bonyolult, de nagy szabadságot adó és roppant szórakoztató társasjáték lett, ami aztán rengeteg mutációt élt és él meg azóta is: a fantasy és sci-fi környezetben játszódó rpg-k mellett találunk húszas években játszódó nyomozós horror-szerepjátékokat, Tolkien orkjait megelevenítő változatot és sikerfilmek adaptációit is.

Évtizedes portál

Ez a hobbi a számítógépes játékokba is utat talált, és természetesen rengeteg honlapot szenteltek neki széles e világhálón. A hazai oldalak közül a legpatinásabb és leglátogatottabb az Rpg.hu, ami bár bevallottan hobbioldal (szerzői mind munkaidőn kívül készítik), 1997 óta folyamatosan működik. A hazai webes szcénában szinte páratlan teljesítményt a tíz éves oldal készítői egy monstre találkozóval ünneplik november 3-án és 4-én.

A találkozó helyszíne a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (XIV. kerület, Nagy Lajos király útja 1-9.), a részletes program az Rpg.hu-n megtekinthető. Az ilyen rendezvényeken hagyományosnak számító fantasy és sci-fi szerepjáték- és kártyajáték-versenyek mellett előadások, társasjáték-bemutatók, kedvezményes vásár és a közel egymillió forintos összdíjazású tombola várják a látogatókat. A konzoljátékok rajongóinak a Mass Effect európai premierje és a kihelyezett játékpultok miatt érdemes kilátogatniuk. A jegyek ára egy és két napra elővételben 1300, illetve 2300 forint, a helyszínen 1500, illetve 2500 forint.

Az előző találkozó videoklipje