Budapesten a Rubik-világ szeme

2007.09.20. 14:21
A 16 éves Kuti Mátyás tízmásodpercenként rak össze egy Rubik-kockát, akár vakon, fél kézzel is, továbbá hét világrekord fűződik a nevéhez jelenleg. 25 év után újból Budapesten, a Kongresszusi Központban rendezik a Rubik-világbajnokságot, minden eddiginél nagyobb mezőnnyel és téttel.

A budapesti Kongresszusi Központban rendezték meg 1982-ben minden idők első bűvöskocka-világbajnokságát. Azóta két hasonló világméretű megmérettetés volt csupán, egy a kanadai Torontóban, 2003-ban, egy pedig az amerikai Orlandóban, tavalyelőtt. 25 év után újból Budapesten gyűlnek össze a Rubik-fanatikusok, az október 5-7. között rendezett világbajnokság ráadásul az eddigi legnagyobb mezőnyt produkálja majd, több mint háromszázan vesznek rajta részt.

Magyarországon 2005-ben indult újból útjára a hazai mozgalom, akkor a csütörtöki Örs vezér terei Sugárba szervezett sajtótájékoztató helyszínén rendeztek egy nagysikerű Rubik Opent. Két éve az elődöntőben először a gimnazista Kántor Kolos döntötte meg, majd végül a budapesti Műszaki Egyetemen tanuló 19 éves Prodanov Mitko állította be az akkori hazai csúcsot. Azóta mindketten visszavonultak, Kántor Kolos azért nem versenyezhet többé, mert ínhüvelygyulladást kapott. A mai sajtótájékoztatón a mindössze 16 éves Kuti Mátyás, többszörös világcsúcstartó, nagyjából tízmásodpercenként rakott ki egy Rubik-kockát.

Versenyszámok, kézzel-lábbal

A budapesti világbajnokságon 17 versenyszámban folyik majd a küzdelem, ebből tízben pedig pénzjutalom lesz a tét. A hazai versenyzők közül Baticz Milánnak, illetve Kuti Mátyásnak van a legnagyobb esélye arra, hogy valamelyik versenyszámot meg is nyerje, illetve világcsúcsot állítson fel. Mátyás nevéhez egyébként 11 világcsúcs fűződik, 7 versenyszámban pedig - például a kocka vakon összerakásában, amit a helyszínen is többször bemutatott, igen rövid idő leforgása alatt - jelenleg is ő tartja a rekordot, és ezzel huszonegyedik a világranglistán. A 16 éves fiú nemrég egy Lengyelországban rendezett bajnokságon annyival volt jobb a mezőnynél, hogy az egykezes kirakást szembekötéssel nehezítette tovább magának, és még így megnyerte a versenyt. Csak a miheztartás végett: a 3x3x3-as kocka jelenlegi világcsúcsát egy francia tartja 9,86 másodperccel, Kuti Mátyás pedig nagyjából 1 másodperc alatt rakta ki a 2x2x2-es kockát.

Maguk a versenyszámok pedig a Rubik-kocka (3x3x3), Rubik-kocka (4x4x4), Rubik-kocka (5x5x5), Rubik-kocka (2x2x2), Rubik-kocka vakon (3x3x3), Rubik-kocka vakon (4x4x4), Rubik-kocka vakon (5x5x5), Rubik-kocka multiple vakon, Rubik-kocka egykezes (3x3x3), Rubik-kocka a legkevesebb mozdulattal (3x3x3), Rubik-Clock, Rubik-Magic, Rubik-Master Magic, Megaminx, Pyraminx és a Square-1 lesznek. Nagy Olivér, a magyar válogatott tagja a sajtótájékoztatón elárulta, hogy az egykezes kirakásnál csak és kizárólag az egyik kezünket használhatjuk, és értelemszerűen hasonló a helyzet a lábbal való kirakással is, utóbbi azonban nem versenyszám. Azt is megtudtuk továbbá, hogy a 3x3x3-as és a 4x4x4-es kockák kirakása között a legnagyobb különbség, hogy az utóbbit nehezíti, hogy a hagyományos Rubik-kockával ellentétben nincs benne egy fix pont se.

További számok, a bűvös 3-as, CNN

Az idei világbajnokságon minden eddiginél nagyobb pénzdíjért folyik majd a verseny, 20 ezer euró oszlik majd a résztvevők, illetve nyertesek között. A legnagyobb díjat a hagyományos, azaz a 3x3x3-as kocka dobogósai kapják majd: a győztes 5000, az ezüstérmes 2500, a harmadik helyezet pedig 1000 eurót nyer majd.

A rekordméretű megmérettetésben 33 ország versenyzői vesznek majd részt, ráadásul háromszor annyian, mint a 25 évvel ezelőtti világbajnokságon. Magyarországot 50 "speedcuber" képviseli majd, de jelen lesznek a legendás japánok, a feltörekvő lengyelek és a veszélyes franciák, valamint Fülöp-szigetekiek, litvánok, indonézek, illetve mexikóiak is.

Az esemény iránti médiaérdeklődés is igen jelentős, a Reuters, a CNN és két német csatorna forgatócsoportja is bejelentkezett a szervezőknél.