Megdöntötték a Rubik-kocka kirakásának világrekordját

2007.05.20. 22:30
Egy perc tizenöt másodperc alatt, vakon rakta ki a kockát a 19 éves kaliforniai egyetemista Torontóban. Ezzel nevezte magát az őszi budapesti világbajnokságra. A Rubik-kockából eddig több mint 300 milliót adtak el, így még mindig minden idők legnépszerűbb játéka.

A 19 éves Chris Krueger amerikai egyetemista 1 perc 15 másodpercre javította a kocka kirakásának világrekordját az első kanadai Rubik-kocka versenyen Torontóban. Az amerikai egyetemista abban a kategóriában versenyzett, amiben bekötött szemmel kell kirakni a kockát. Krueger saját bevallása szerint egy éven át készült a versenyre, és arra, hogy világrekordot döntsön. Krueger képviselheti majd hazáját az őszi budapesti Rubik-kocka világbajnokságon.

"Azért kezdtem egyre több időt foglalkozni a Rubik-kockával, mert tévénézés közben is el akartam magam foglalni valami hasznossal" - állította a tizenkilenc éves fiú, aki Denver külvárosában nőtt fel, és biológiát és kínai nyelvet tanul a Dél-Kaliforniai Egyetemen.


Chris Krueger

A versenyt egyébként több kategóriában is megrendezték, a klasszikus háromszor hármas kocka egyik oldalár leggyorsabban, szemkendő nélkül a tizenhárom éves Harris Chan rakta ki 14,25 másodperc alatt, ezzel az eredménnyel ő is kvalifikálta magát a budapesti világbajnokságra. A Rubik-kocka kétszer-kettes szeletével a tizenhét éves Craig Bouchard mindössze 8,75 másodperc alatt végzett, de ez csak az országos rekord megdöntésére volt elegendő.

A Rubik-kockát Rubik Ernő 1974-ben találta fel, a játék a nyolcvanas évek szimbólumává vált, 300 milliót adtak el belőle, ezzel most is a világ legnépszerűbb játéka. A Rubik-láz tetőfokán az Egyesült Államokban még Névtelen Kockafüggők Klubja is működött, amely megpróbálta leszoktatni a kórós játékfüggőket szenvedélyükről, a Rubik-kocka csavargatásáról.