Pinasírba feküdtem Tarr Bélával

2007.11.24. 14:04
Mi oldja a metafizikai magányt? Ha például egy gigantikus szeméremtest alá temetik az embert. Ugye még sosem járt sírkőkiállításon? Transzcendens riporterünkkel most megteheti.

Mindenki meghal egyszer, én is, Ön is, a kérdés inkább csak az, hogy ne tegyük-e ezt 10 százalékkal olcsóbban.

Dehogynem, mondta halhatatlan lelkünk praktikus fele a maga összetéveszthetetlenül lakonikus modorában, és már úton is voltunk minden települések legrondábbika, a csempelerakatokból és sarokcsiszoló-nagykerekből szerkesztett Érd felé. Pompás szórólapot kaptunk ugyanis, ami sírkőkiállításra invitált, logikus árukapcsolással a Kisvadász vendéglő parkolójába, csábító kiállítási kedvezményekkel. "Olcsó fejfa zónapörkölttel és koviubival, oszt bónusznak hátha leesik a kamionról egy raklapnyi harmadosztályú padlólap" - gyújtott dalra lelkünkben a mélyen rejtekező proli. (Ki fogja megírni végre a nagy leleplező művet arról, hogy miért pont a flex és a színhibás járólap a proletárok két ikonja?)

Testrablók a budapesti agglomerációban

Torokszorító fotók, nehogy habozzon!

Némi tekergés után egy derékig sárban álló fiatalember elmutatott balra, és túl porló betonon, dudván, muharon és nagyon sok rozsdás izén, megpillantottuk a helyet, anit az isten is sírkőkiállításra teremtett. Egy jelentősebb sártenger közepén, amit rákos daganatra hajazó földpúpok, rozsdás sínek és gyilkos polipként kanyargó csővezetékek tettek hasonlatossá ahhoz, ami a Dnyeszter-menti Köztársaságból maradna a testrablók támadása után, ( a testrablók "ha már erre jártunk"-alapon a házakat is lerombolnák), alacsony fallal körülvett terület volt látható. Rajta kisebb épület szarvaskoponyával dísztve, gyep, murva és rengeteg sírkő. A fal túloldalán egy olyan elhagyatott, jeges-szürke betonplaccon álló piactér, hogy ezt a búvalbaszottság világhírű magyar szakemberei, Bodor Ádám és Pilinszky János kórusban minősítenék ízléstelen túlzásnak.

Az ördög és a sípoló gumicsont

Leparkoltunk, és elindultunk a parkoló, azaz jelenleg a sírkőkiállítás kapuja felé. Hatalmas, loncsos ördöfajzat pattant ki az árokból, és természetellenes sebességgel kezdett felénk galoppozni. A világ legsárosabb és legloncsosabb kutyája volt. "Isten az Isten. / Virág a virág. / Daganat a daganat. / Tél a tél. / Gyűjtőtábor a körülhatárolt / bizonytalan formájú terület" - lihegte az arcunkba, de ez sem szegte a kedvét.

"Mit nyalakszol nyomorult, a sárban fogsz megdögleni" - súgtam neki kedvesen, aztán birkóztunk egyet, mert a kutyák hangulatát ilyen kicsiségekkel nem lehet elvenni, majd végre tényleg beléptünk a kapun.

Ha Jézus Krisztus magas vitamintartalmú zöldségféle lett volna

Nem sújtott le ránk a Bosszúálló Angyal, aki minden titkos recskázást feljegyez, és a Nagy Napon kínos módon egy rakás szeráf jelenlétében olvas fel a Könyvből. "Kérem, én csak 16 éves voltam, és nem is ARRA kellett az ÖKM Magazin, hanem tudományos célból" - motyogtam magam elé, de a számonkérés elmaradt. Volt helyette 14 ezerért egy ideális kiegészítő halott emósoknak, egy bronzból megmunkált, keresztre feszített rózsaszál képében. "Ha egy alultáplált semita fiatalember helyett egy brokkoli áldozza fel magát értünk, mennyivel mókásabb hely lenne minden templom" - gondoltam magamban, azzal rávetettem magam a sírkövekre.

Biztos voltam a magas színvonalban, a pompás tárlatot szervező Duleba Sírkő ugyanis ságvári illetőségű vállakozás, a Siófok-közeli falucska pedig arról híres, hogy itt füstölög Magyarország első privát krematóriuma, illetve hogy az Index jogászának rokonainál itt ettünk több alkalommal is borzpörköltet, mert a Kaszás árnyékában borozgató helybéliek mentesek a gasztronómiai jellegű előítéletektől.

Ha meghalok az OTP-ben temessetek el

Dulebáék csakis gránit sírköveket gyártanak. A gránit nemes anyag, láva kiömlése útján keletkezik, de első számú lelőhelyének a bankfiókok számítanak, így a kuncsaft úgy érezheti magát, mintha a Lakossági Kártyás Ügyfelek pultja elé temették volna, ami jó, mert úgy kevésbé érezni a metafizikai magányt, igaz a telefonokat ki kell kapcsolni. A felvonultatott árukészlet gyors meggusztálása alapján a XXI. század elejének sírdivatja az amorf fejfa nagy felületű gránitlappal kombinálva, opcionális gránit mécsestartóval 24 ezerért. Az első modell, ami megtetszett, egyértelműen halott gördeszkásoknak, idő előtt elpatkolt BMX-eseknek és dadogós mitfahrereknek készült, a sík előlapot ugyanis olyan formában törték át, hogy egy kellemesen síma felületű, merész S-kanyar alakuljon ki, az élő és oszladozó szabadtéri sportolók nagyobb örömére.

Örök szendergés a vulva alatt

A showt azonban a megdöbbentően expresszív, társaságunk háromszoros anyuka tagját is sikítozásra, majd pajzán testbeszédre ingerlő pinasír lopta el. "Ide fekszem Tarr Bélával" - határoztam el menten. A profilból ábrázolt csöcsöt formázó fejfa alatt, a több négyzetméteres gránit előlapba ugyanis hatalmas, kis- illetve nagyajkakkal hitelesen ellátott női szeméremlyukat vájtak. A hatás lehengerlőbb volt, mint Szekeres Imre legendás jampikék rokicipője. Élet és halál, születés és pusztulás plusz a csajom nőgyógyászának 5 perces alkalmanként kiköhögött tízezer forintok villództak a szemem előtt. Mi lehet itt a mögöttes jelentés? Egyszer megszült a Földanya, most meg ugyanazon az úton kell visszamászni? Vagy hogy az eddig vártnál legyen lényegesen humorosabb lesz a Feltámadás? Bármelyik is, a koncepció megejtő, és 800000 forint ellenében Ön is ilyen alatt rohadhat jó darabig. Ha a - hmm- nyílásba rövid szárú, de sűrű növényzetet ültet, a tréfahorizont újabb nagyságrenddel tágul. Jézus Mária, ezt inkább nem is folytatom.

A tanító néni mint a halál menyasszonya

Innentől nem igazán tudtam koncentrálni a modellekre, inkább beszélgettem egy jót a tulajjal, aki elmesélte, hogy az árak 250 ezer és 1,1 millió forint között ingadoznak, meg hogy manaság már nem igazán divatos a sírokon a kereszt. A virágmotívum annál inkább. A kiállított művek alapján a legnépszerűbb sírnövény a kála, ami az én kiskoromban még a legfontosabb tanítónéni-virágnak számított, a kapitalizmus kemény évtizedei viszont halálvirággá avatták.

Egy kicsit hallgatóztam, amikor egy idős házaspár alkudozni kezdett egy dupla sírra, de amikor a bácsi azt mondta, hogy "nekünk ez a fekvő fejfaforma tetszik", összefacsarodott a szívem, és inkább megnéztem a hatalmas stoptáblát formázó sírkövet, meg azt, ami egy kettéhasadt amőbával utal az élet gyökérlábú mivoltára, aztán élményekkel gazdagodva távoztunk. Ettünk volna szívesen, hogy az Elkerülhetetlen Napig ne váljunk a férgek tanyájává, de kiderült, hogy a Kisvadászban éppen nincs konyha. Hétvégén még nyitva a tárlat, feltétlenül nézzék meg, ha az ember erősködik, állítólag azért adnak valami pörköltfélét, a kutya meg igazán aranyos.