Izzadás, halálvágy, röfögés

2005.03.24. 14:20
13 sonkaféle, 7 tesztelő és 1 talán meglepő sorrend. Bevásárlás előtt olvassa el nagy sonkatesztünket!
Tényleg darált szlovák párttitkárokkal dúsították a hipermarketek 550 forint körül kínált állítólagos sonkáit? A heves magyar húsosok szerint a multiktól borzasztó elegyet kapunk sonka néven, merthogy kilónként 700 alatt magyar állatból lehetetlen a névre méltó tárgyat előállítani. Mi csak a saját szánknak hiszünk, húsvétkor meg úgyis elkerülhetetlen a sonkázás, ezért komoly áltudományos elvekre épülő vakteszten kóstoltuk meg a szóba jöhető húsféléket, hogy ne Önöknek kelljen hányniuk a családi asztalnál.

Direkt jó széleset merítettünk, így végül tizenhárom termék szaglott a Szerkesztőségi Górcső tárgylemeze alatt. Köztük volt a három nagy hipermarketlánc - Cora, Tesco, Auchan - óriásplakátokon hirdetett legolcsóbb kötözött sonkája, aztán akadt a kilónként 800-1000 forint között kínált szupermarketsonka; két klasszikus vásárcsarnoki cikk - egy parasztsonka és egy láthatóan húsból készült kötözött comb; egy überbio főtt-füstölt mangalicatarja, egy pármai típusú olasz szárazsonka, illetve két kakukktojás, egy csomagolt és egy helyben szeletelt szürkemarhasonka.

A gasztroszociológiai elvek alapján kiválogatott tesztelők - volt köztük hardcore zsíros parasztsonkarajongó és olyan perverz is, aki a legendás húsféléből gondosan kipiszkál minden zsírgyanús foszlányt - a részletes érzékszervi elemzés után egytől tízig osztályozták az illatból, kinézetből, állagból és ízből összeálló összhatást. Az egyik terméket próbaképpen oda is vágtuk az asztalhoz, de olyan magasra pattant, hogy ezt a kísérletet nem mertük többször elvégezni. A sonkákat nagyjából egyfoma darabokra vágva rendeztük el a teszttányérokon.

Lássuk tehát, borzasztóak-e a multik gyanúsan olcsó árui és megéri-e háromszor-hétszer többet kiadni autentikus vidéki vagy annak látszó sonkákra!

1. Füstölt kötözött lapocka, 699 forint/kilogramm, lelőhely: Smatch

Abszolút a húsvéti gondolatkörben maradt az első tesztelt termék, a legendásan olcsó hipermarketsonkák fölötti árkategóriába tartozó, hálóban prezentált lapocka a Smatchból. A halál és az újjászületés képzete ihlette a hullaszín porcogó és a darált gyermekre emlékeztető megjegyzéseket. A darált gyermek esélyei azért nem túl rózsásak. Többen is feljegyezték, hogy a főtt tojás szagát eleve mellécsomagolták. A tesztelők egy része nagyon olcsó hipermarketcikkre gyanakodott, pedig nem is, és Kati is tévedett, aki azt hitte, hogy ez a kakukktojás, mert kutyakaja. Érdemjegye 2,17/10, ami nagyon gyengének tűnik, de lesz itt még lejjebb is.

2. Füstölt kötözött sonka, 549 forint/kilogramm, lelőhely: Cora

Nincs igaza az ágáló húsosoknak, miszerint az ennyire gyanúsan olcsó termékekkel a hipermarketek becsapják a vevőket, mert sonkának álcázzák azokat. A kicsit napoztatott sertéshulla színére fújt, vagyis az előzőnél kicsit sötétebb kettes versenyző egy pillanatig sem tartott kétségek között. Etele himnikusan fogalmazta meg a felismerést: Muhaha, ez parizer. Az illata, a tapintása, ahogy izzad, minden. A felszínére enyhén jpg-s sonkatextúrát húztak, ám a szakember rögtön gyanút fog. Az íze viszont a jó öreg zalaié! Jó alternatíva azoknak, akiknek hiányzik a gyermekkor bódító felvágott-mennyországa. A nép sonkája, épp ezért a legmagasabb pontot kapja tőlem: 8 pont. Tényleg izzadt, hidegen, mint a katolikus gimnazista csajok a tánciskolában a felügyelő apáca pillantásának súlya alatt. Egy arany szandálos lány szabályosan kicsusszant a kezem közül, a Cora olcsójánosa viszont úgy szorongatta nyelvcsapomat, mint egy nyálkás, íztelen, de agresszív polip. Állaga sertéshúsra laboratóriumi műszerek nélkül nem emlékeztetett. A nyolcas mellett három egyest is beszedett, így jött ki a 2,57/10-es átlag.

3. Füstölt, nyers kötözött sonka, lelőhely: Spar, 799 forint/kilogramm, Pontis

Izgalmas, sötétebb tónusok, vékonyka zsírréteg: csapjunk bele hamar - lelkesült föl az eddig apatikusan matató, zsírgyűlölő GG. Furcsa módon a dobozgitáros középkorúakhoz szólt Csaba, a legfiatalabb, de most annál lelkesebb tesztelő: Ez a zamatos, ízletes sonka tábortüzért kiállt, meg ismerősökért, akik Zorán-dalokat kísérnek gitárral, a hagyma meg beleesett a parázsba!. Egyikük sem csalódott. A parasztos jelzőt többektől is kiérdemlő, kilónként nyolcszázért kínált szupermarketmenő igen tisztes, 6,85/10-es átlagot futott. Ezzel megnyerte szerkesztőségünk Klapka Györgyöt ábrázoló, alumíniumból öntött Ár-érték arány-különdíját. A Pontis nyersen is fogyasztható, de a tökéletes élvezethez meg kell főzni, Etele ezért nevezhette nagyon sósnak, marilyn mansonos mellékízzel..

4. Füstölt, kötözött sonka, 799 forint/kilogramm, lelőhely: Kaiser, gyártó: Zimbo

Egy túlsúlyos halott pénisze - kiáltottam fel a rémülettől, a sápadt, zsírral dúsan mintázott, hosszúkás darabokra pillantva, de kóstolás után kiderült, hogy ennyire azért nem kellett volna hisztizni. A terméknek ugyanis egyszerűen nincsen íze, állaga pedig hasonló. Mindenféle akadály nélkül bomlik már a szájban - jegyezte fel GG. Többen multisonkának hitték, tévesen. Osztályzata 3,67/10.

5. Füstölt, kötözött sonka 1029 forint/kilogramm, lelőhely: Cora, gyártó: Szole-Meat

A pontszámban végül is kijött, hogy ez majdnem kétszer annyiba kerül, mint a multik legolcsóbb slágersonkái, bár a fogadtatása nem volt egyértelműen pozitív. Felvágva rosszul néz ki, ami elbizonytalanítja az embert, a rágó mozdulatokra viszont meglepő ruganyossággal reagál, nyomokban pedig sonkaíz is felfedezhető. Érdemjegye 4,4/10.

6. Főtt, füstölt mangalicatarja, 2498 forint/kilogramm, lelőhely: Fény utcai piac

Megint csak kiderült, milyen sok értelme van a vaktesztelésnek. Ha megmondom a tesztcsapatnak, hogy ez a főtt, füstölt tarja a divathullám tetején szörföző mangalicából készült (próbálják ezt vizualizálni!) biztosan elájulnak a zsír tényleg speciális ízén. Az ismeretlen aromát így viszont szintetikusnak, sőt kiborgzsírnak és axolotl-plazmának titulálták. Ösztönös ráérzésnek nevezhető a Matula bácsi fülzsírja és a kiskondás nemezkalapjáról lekapart ektoplazma jellemzés is. Az eleve szeletelt biotermék látványa kikészítette a szépelgőket, merthogy ennél volt a legnagyobb a szalonna/hús hányados. Átlaga 3,28/10, ami meghozta neki szerkesztőségünk anti-Klapka szobrocskáját. A mangalica jó PR-ja miatt mégsem elvetendő opció, de jóelőre közöljük a családdal, hogy rohadt drága különlegességet esznek.

7. Parasztsonka, 1380 forint/kilogramm, lelőhely: Fény utcai piac

Egységes, sötét színével, Boross Pétert pirulásra késztetően férfias, markáns ízével azonnal népszerű lett a teszt autentikus parasztsonkája. Az ára félúton van a parizerszerű ultraolcsó akármik és a csak rózsadombiaknak megfizethető magyaros biotermékek között. Mivel a vizsgált sonkák közül ez igényli leginkább az abálást - ami szerkesztőségi körülmények között elmaradt - pontszámát az úgynevezett főzési együtthatóval felszorozva jött ki a 7,5/10-es átlag.

8. Szürkemarha extra sonka, 3490 forint/kilogramm, lelőhely: Fény utcai piac A tesztelők zöme kitalálta, hogy ez lehet a kakukktojás. Mélybíbor színe és különleges, szálakra bomló textúrája - Bence szerint olyan, mint egy hippipulóver - már a kóstolás előtt rajongókat toborzott neki. Sokat megélt, barázdált felszín, mint a Mars a NASA-fotókon. Nagyon finom, sok fájdalmat feledtet. Lehet, hogy nem evilági, de akkor is jó - írta Etele, bár azt nem sejtette, hogy az alapállat csak a disznóólak univerzumától idegen. Az életigenlést szerintem elnyomja benne, a kifinomult, kéjes halálvágy, de ennyi borongás nagypéntek előtt megbocsátható. Ha Ön gazdag és meg akarja viccelni a családját, ez lehet a móka eszköze. Ebből a szempontból az a hátránya, hogy kisebb darabokra szeletelve kapható. Pontszáma 7,51/10.

9. Füstölt hálós lapocka sonka, 549 forint/kilogramm, származási hely: Debrecen, lelőhely: Tesco

Nem ez volt a legsápadtabb a vizsgált multisonkák közül, de hipermarketes mivoltát egy pillanatra sem tudta leplezni. A beleharapási élmény többeket megrendített. Harapás közben a gyümölcsös zselék jutnak az eszünkbe, ami nem jó, hiszen sonkát eszünk - jegyezte fel Csaba. Természetellenes, vizes állaga engem is meghökkentett, de a rágást követően érkező, meglepően intenzív füstíz megkavarta a képet. Íze Csaba szerint egy közelebbről meg nem nevezett fajtájú füstölőre emlékezet, húsevő buddhistáknak ajánlott. Mivel nincs nagy esélye, hogy ennek a kedvéért akár egyetlen állatot is megöltek, miért is ne? Talán a bőségesen adagolt szintetikus füst tette, de átlaga az ebben a kategóriában jónak mondható 4/10-re jött ki.

10. Pármai típusú száraz olasz sonka, 3999 forint/kilogramm, lelőhely: Match

Szélsőséges véleményeket váltott ki a macskakedvelő húsvétozóknak alternatívát kínáló, hajszálvékonyra szelt importtermék. Talán furcsa, halványbarna színe miatt, ami Bence szerint olyan, mint a halott mongolé. A bizalmatlan, de lassan oldódó kóstolók érzéseit Csaba adta vissza a legpontosabban: . Íze elsőre olyan, mint ha a saját csomagolása lenne, érdektelen, aztán megtölti szánkat az elegáns, száraz sonka aromája. Ezzel együtt kicsit olyan volt, mintha egy öngyilkos kisállattal együtt füstölték volna. 6/10-es érdemjegye tisztes, de nem kiemelkedő.


11. Kötözött comb, 930 forint/kilogramm, lelőhely: Fény utcai piac

Ami vidéki és húsból van, nem feltétlenül jó is. A vizsgált, elég halavány versenyző íze gyengébb, mint az egyszeri SZDSZ-es legényke esélyei a táncháztalálkozón. De azért nem kellemetlen. Pontszáma 5,2/10, vagyis pont közepes.


12. Füstölt kötözött, gyorspácolt lapocka 569 forint/kilogramm, származási hely: Szlovákia, lelőhely: Auchan

Gyerekkori emlékek rohantak meg már a vizuális tesztelés elején. Alsó tagozat, tornacipő. A kempingbicikli nyerge, ha ráizzadt a fenekem. Aztán jött a spontán ruganyossági vizsgálat. Valaki az asztalhoz vágta, mire ijesztően felpattant. Az íze - Etele szerint az Úr büntetése a kapitalizmusért - mégsem elviselhetetlen, csak a standard, multis-felvágottas papíríz. Tudják ez a botránykő (botrányzalai?), amit megtámadtak a magyar hústermelők, hogy átverés, de az Auchan nem engedett. Átlaga 3,4/10, ha squashlabdának vesszük, igencsak megéri.


13. Előre csomagolt szürkemarha extra sonka, 3490 forint/kilogramm, lelőhely: Fény utcai piac

Hogyan értelmezzük azt, hogy a két kakukktojás végzett a két első helyen? A marhahúsnak mindenképpen megvan az a sportszerűtlen előnye, hogy szebb a színe és kellemesebb az állaga. Talán ezért, hiszen amúgy a tesztelők mindegyike hűséges disznóevő. Az utolsó vizsgált versenyző markáns hússzaga egykori tornatanára ölelését juttatta Etele eszébe. A többiekébe még szebb dolgokat. Csinos, márványos szerkezet is növelte a rajongótábort, a 8/10-es átlag nem volt meglepetés.

Moon és a tormák

A Velvet vegetariánus főnöke zokogva legyorstesztelte a sonkák csúsztatásához használt tormákat: Az almás torma elvetélt ötlet, állagán és ízén is érezhető az alma, ám ahelyett, hogy feldobná, inkább valami ernyedt hányásjelleget kölcsönöz a készítménynek.

A Tesco gazdaságos ecetes torma vélhetően nyeri az árversenyt, állaga viszont olyan mértékben visszataszító, hogy még tapasztalt tesztelőnek számító Navarro kollégám száját is egy döbbent "Hű!" hagyta el, amikor az orra alá dugtam a dobozt. Talán a lángosstandok pultján egész éven át fermentálódó fokhagymazúzalékkal teli befőttesüveghez tudnám hasonlítani. Íze pocsék, és még csak nem is elég csípős. (Bence szerint bébihányadék állagra és majdnem az ízre, a gyomorsav kiérezhető. a szerk.)

A friss tormával a reszelésen kívül még valamit kellett volna csinálni, mert így nagyon száraz. Finom, kicsit fehérrépás, valódi tormaíze van, viszont egyáltalán nem csíp. Lelkem wasabiért kiált.

Imáim meghallgatásra találtak, amikor megkóstoltam a Profi ecetes tormát. Rögtön könnybelábadt a szemem, és az eddig főleg wasabifogyasztás közben tapasztalt ismerős, homloklebenyig hatoló zsibbadás uralkodott el arcüregeimen. A többinél kicsit nagyobb szeműre reszelt, jó ízű termék, és a brutális csípőssége mindent visz.

A végső sorrend
1.) Előre csomagolt szürkemarha extra sonka - 8 pont
2.) Szürkemarha extra sonka - 7,51 pont
3.) Paraszt sonka - 7,5 pont
4.) Füstölt, nyers kötözött sonka, Spar - 6,85 pont
5.) Pármai jellegű olasz szárazsonka, Match - 6 pont
6.) Kötözött vácszentlászlói comb - 5,2 pont
7.) Szole-Meat füstölt, kötözött sonka, Cora - 4,4 pont
8.) Füstölt hálós lapocka sonka Tesco - 4 pont
9.) Zimbo füstölt, kötözött sonka, Kaiser - 3,67 pont
10.) Füstölt kötözött, gyorspácolt szlovák lapocka, Auchan - 3,4
11.) Mangalicatarja - 3,28 pont
12.) Füstölt kötözött sonka, Cora - 2,57 pont
13.) Füstölt kötözött lapocka, Smatch - 2,17 pont