A Hiltontól a Tanyahajóig - Bulikörkép szilveszterre

2005.12.31. 00:06
Az év utolsó napja a megbékélés, a számvetés időszaka; ilyenkor az ember egy kicsinyt megpihen, magába tekint, felidézi az elmúlt időszakot, levonja a tanulságokat, és végiggondolja, milyen új feladatokat, kihívásokat tartogat számára az új esztendő. Azonban mivel éppen ezek azok a tevékenységek, amikkel egy normális ember a legkevésbé sem szeret foglalkozni, lelki szükségszerűség ehelyett társas alkoholfogyasztással, hovatovább szórakozással eltölteni a szilveszter estét. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani szilveszteri bulikörképünkkel, hogy ne csak nekünk legyen jó.

Nyilvánvaló, hogy minden körülmények között a házibuli a legjobb választás, akinek van már címe, ahova be is engedik a tavalyi minősíthetetlen viselkedése ellenére, ne is olvasson tovább, a cikk azoknak szól, akik kénytelenek kimozdulni az akolmelegből. A legkisebb ellenállás irányába akkor megyünk, ha még egy előszilveszteri bulin jól berúgunk, és másnap bugyuta kábulatban hagyjuk, hogy a többiek hülyébbnél hülyébb helyekre rángassanak. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel a módszerrel legalábbis elkerülhető a szilveszteri neurózis, amibe a szórakozás kényszere, illetve a szórakozáshoz szükséges ellazulás között feszülő ellentét hajszolja a szerencsétlen polgárt. Azok számára, akiknek mégsem mindegy, hol lyukadnak ki végül, szemezgettünk a budapesti kínálatból.

Pszilvesztrensz

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha több ezer sorstársunk között érezzük magunkat a legjobban, hiszen az összes gigadiszkó gigapartikkal (bocs: -partykkal) készül, ahol néhány ezer forintért house- és technoritmusokra pumpálhatunk boldogan, vagy funkyzenére érezhetjük magunkat érettebbnek a technós populációnál. Mi magunk a valamivel családiasabb szórakozóhelyek elkötelezettjei vagyunk, de ha valaki az E-Klub-ban, az Events Hall-ban, a Dokk Café-ban, a Home-ban, a Bank-ban vagy a Bed-ben szeretne átfordulni a jövő évbe, a világért sem szeretnénk lebeszélni. A műfajból egy programra böktünk rá kajánul: a Közgáz szilveszterén az aulában Hamvai P.G. prezentálja mixlemezének exclusive bemutatóját, nyolc órán keresztül. Ha szeretjük a nyolcórás lemezeket, ott a helyünk!

Ha inkább undergroundnak nevezett partikat szeretnénk megcélozni, adekvát választás a Tilos rádió szilvesztere a Kultiplexben, ahol a Száztagú Tilos Zenekar képviselői váltják egymást egész éjszaka. Ha úgy véljük, a goa még nem halt meg ésvagy az év utolsó perceiben pszichedelikus élményre vágyunk, zarándokoljunk el a Soroksári útra a Studio 4 nevű helyre, a PsylvesTrance 2006 nevű rendezvényre. Ez nyerte amúgy az Index G. Péterről elnevezett névadási díját.

Sandokan és Faith No More

A retrót valamiért mostanában trendinek hiszik, pedig már régóta ciki, vagyunk kénytelenek kimondani lassan és egyszerűen, hogy mindenki értse. Ennek ellenére két hatalmas retróparti is készül, a Sztár FM Retro Dance Club-ot rendez a Nyugatinál (Club Cool), a Sláger Rádió pedig Retro Party-t a városligeti Olof Palme Házban. Ha ilyesmire gerjedünk, nehéz lesz a választás, mert a Városliget kellemesebb hely szilveszterezésre, a Nyugatinál viszont B. Tóth László lesz a lemezlovas, a sztárvendég pedig nem más, mint Anita, az Interpop Fesztivál '88-as győztese. Gyere táncolj és Sandokan, Sandokan rogyásig.

A régi Közraktárban nyitott Inside egyik helyszíne ebben a szellemben Korda Györggyel, Balázs Klárival és Csepregi Évával támad, de az Inside egy másik helyszínén lesz az egyik legnagyobb latin buli is a városban, ha valakit esetleg a Bamboleo ritmusa hoz tűzbe egy ilyen havas éjszakán.

Amennyiben nemcsak szerpentin és konfetti, de gitárriffek nélkül sem tudjuk elképzelni a szilveszteri mulatozást, látogassunk el a Tanyahajó-ra, ahol a BPRNR rendez bulit, a Bridge To Solace, a Faith No More Tribute, és a feldolgozásokat játszó Luca Brasi fellépésével. Szintén kellemes szubkulturális program lehet a Trafó Skaszilvesztere, de mindkét hely elég kicsi, szóval érdemes előre érdeklődni a jegyek felől. Az alternatív popkultúra elkötelezettjei nézzenek be az Almássy Téri Szabadidőközpont-ba, ahol a például a Hiperkarma és a Heaven Street Seven lép majd fel, könnyelműségre csábítóan olcsó italárak közepette.

Pénz és stílus

Ha kifejezettten idegenkedünk a hangos zenétől, a szilveszteri lovi (Kincsem Park) után csípjük ki magunkat, és irány a Zeneakadémia, ahol az Amadinda, Vígh Andrea hárfaművész és Presser Gábor zenélnek, illetve Marton Éva operaénekesnő gondoskodik az emelkedett hangulatról. Ha a pénz nem, a stílus inkább számít, foglaljunk asztal a Hilton-ban, mindössze 44 000 forintért, hogy kényelmes körülmények között élvezhessük a Hot Jazz Band és a Bergendy Szalonzenekar muzsikáját.

Ha ehelyett mégis inkább irtózatos tömegben szeretnénk szorongva cigarettázni, kifejezetten a fiatal budapesti értelmiség ésvagy biciklisfutárok körében, nézzünk be a Sark Presszó-ba vagy a Szódá-ba, ahol ezt várhatóan az este bármelyik pillanatában megtehetjük majd, ugyanis mindkét helyre ingyenes lesz a belépés. Átfordul-e a mennyiség minőségbe?

Ha viszont Ön, hozzánk hasonlóan, már a programfüzetek végiglapozásától megcsömörlött mostanra, fontolja meg azt a lehetőséget is, hogy inkább otthon marad, és tévézik. Szerencsére ebben sem hagyjuk magukra az olvasókat, kattintsanak szombaton szilveszteri tévéajánlónkra is!