Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

A Hiltontól a Tanyahajóig - Bulikörkép szilveszterre

2005.12.31. 00:06
Az év utolsó napja a megbékélés, a számvetés időszaka; ilyenkor az ember egy kicsinyt megpihen, magába tekint, felidézi az elmúlt időszakot, levonja a tanulságokat, és végiggondolja, milyen új feladatokat, kihívásokat tartogat számára az új esztendő. Azonban mivel éppen ezek azok a tevékenységek, amikkel egy normális ember a legkevésbé sem szeret foglalkozni, lelki szükségszerűség ehelyett társas alkoholfogyasztással, hovatovább szórakozással eltölteni a szilveszter estét. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani szilveszteri bulikörképünkkel, hogy ne csak nekünk legyen jó.

Nyilvánvaló, hogy minden körülmények között a házibuli a legjobb választás, akinek van már címe, ahova be is engedik a tavalyi minősíthetetlen viselkedése ellenére, ne is olvasson tovább, a cikk azoknak szól, akik kénytelenek kimozdulni az akolmelegből. A legkisebb ellenállás irányába akkor megyünk, ha még egy előszilveszteri bulin jól berúgunk, és másnap bugyuta kábulatban hagyjuk, hogy a többiek hülyébbnél hülyébb helyekre rángassanak. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezzel a módszerrel legalábbis elkerülhető a szilveszteri neurózis, amibe a szórakozás kényszere, illetve a szórakozáshoz szükséges ellazulás között feszülő ellentét hajszolja a szerencsétlen polgárt. Azok számára, akiknek mégsem mindegy, hol lyukadnak ki végül, szemezgettünk a budapesti kínálatból.

Pszilvesztrensz

A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha több ezer sorstársunk között érezzük magunkat a legjobban, hiszen az összes gigadiszkó gigapartikkal (bocs: -partykkal) készül, ahol néhány ezer forintért house- és technoritmusokra pumpálhatunk boldogan, vagy funkyzenére érezhetjük magunkat érettebbnek a technós populációnál. Mi magunk a valamivel családiasabb szórakozóhelyek elkötelezettjei vagyunk, de ha valaki az E-Klub-ban, az Events Hall-ban, a Dokk Café-ban, a Home-ban, a Bank-ban vagy a Bed-ben szeretne átfordulni a jövő évbe, a világért sem szeretnénk lebeszélni. A műfajból egy programra böktünk rá kajánul: a Közgáz szilveszterén az aulában Hamvai P.G. prezentálja mixlemezének exclusive bemutatóját, nyolc órán keresztül. Ha szeretjük a nyolcórás lemezeket, ott a helyünk!

Ha inkább undergroundnak nevezett partikat szeretnénk megcélozni, adekvát választás a Tilos rádió szilvesztere a Kultiplexben, ahol a Száztagú Tilos Zenekar képviselői váltják egymást egész éjszaka. Ha úgy véljük, a goa még nem halt meg ésvagy az év utolsó perceiben pszichedelikus élményre vágyunk, zarándokoljunk el a Soroksári útra a Studio 4 nevű helyre, a PsylvesTrance 2006 nevű rendezvényre. Ez nyerte amúgy az Index G. Péterről elnevezett névadási díját.

Sandokan és Faith No More

A retrót valamiért mostanában trendinek hiszik, pedig már régóta ciki, vagyunk kénytelenek kimondani lassan és egyszerűen, hogy mindenki értse. Ennek ellenére két hatalmas retróparti is készül, a Sztár FM Retro Dance Club-ot rendez a Nyugatinál (Club Cool), a Sláger Rádió pedig Retro Party-t a városligeti Olof Palme Házban. Ha ilyesmire gerjedünk, nehéz lesz a választás, mert a Városliget kellemesebb hely szilveszterezésre, a Nyugatinál viszont B. Tóth László lesz a lemezlovas, a sztárvendég pedig nem más, mint Anita, az Interpop Fesztivál '88-as győztese. Gyere táncolj és Sandokan, Sandokan rogyásig.

A régi Közraktárban nyitott Inside egyik helyszíne ebben a szellemben Korda Györggyel, Balázs Klárival és Csepregi Évával támad, de az Inside egy másik helyszínén lesz az egyik legnagyobb latin buli is a városban, ha valakit esetleg a Bamboleo ritmusa hoz tűzbe egy ilyen havas éjszakán.

Amennyiben nemcsak szerpentin és konfetti, de gitárriffek nélkül sem tudjuk elképzelni a szilveszteri mulatozást, látogassunk el a Tanyahajó-ra, ahol a BPRNR rendez bulit, a Bridge To Solace, a Faith No More Tribute, és a feldolgozásokat játszó Luca Brasi fellépésével. Szintén kellemes szubkulturális program lehet a Trafó Skaszilvesztere, de mindkét hely elég kicsi, szóval érdemes előre érdeklődni a jegyek felől. Az alternatív popkultúra elkötelezettjei nézzenek be az Almássy Téri Szabadidőközpont-ba, ahol a például a Hiperkarma és a Heaven Street Seven lép majd fel, könnyelműségre csábítóan olcsó italárak közepette.

Pénz és stílus

Ha kifejezettten idegenkedünk a hangos zenétől, a szilveszteri lovi (Kincsem Park) után csípjük ki magunkat, és irány a Zeneakadémia, ahol az Amadinda, Vígh Andrea hárfaművész és Presser Gábor zenélnek, illetve Marton Éva operaénekesnő gondoskodik az emelkedett hangulatról. Ha a pénz nem, a stílus inkább számít, foglaljunk asztal a Hilton-ban, mindössze 44 000 forintért, hogy kényelmes körülmények között élvezhessük a Hot Jazz Band és a Bergendy Szalonzenekar muzsikáját.

Ha ehelyett mégis inkább irtózatos tömegben szeretnénk szorongva cigarettázni, kifejezetten a fiatal budapesti értelmiség ésvagy biciklisfutárok körében, nézzünk be a Sark Presszó-ba vagy a Szódá-ba, ahol ezt várhatóan az este bármelyik pillanatában megtehetjük majd, ugyanis mindkét helyre ingyenes lesz a belépés. Átfordul-e a mennyiség minőségbe?

Ha viszont Ön, hozzánk hasonlóan, már a programfüzetek végiglapozásától megcsömörlött mostanra, fontolja meg azt a lehetőséget is, hogy inkább otthon marad, és tévézik. Szerencsére ebben sem hagyjuk magukra az olvasókat, kattintsanak szombaton szilveszteri tévéajánlónkra is!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.