A munkásosztály a paradicsomban

2005.02.03. 15:52
Jelenleg három helyszínen regenerálódhatnak politikai vezetőink, Balatonőszödön, Tihanyban, és Hajdúszoboszlón. A szoboszlóiba az utcáról is be lehet jelentkezni, így az Index milliomossá avanzsált tényfeltárója ezt a négycsillagos szállodát tesztelte. A Hotel Apollóban nyoma sincs állami vezetőknek, viszont a holtszezon ellenére tele a szálloda a munkásosztály köreiből kikerült üdülésijog-tulajdonosokkal.

Amikor a hetvenes években felépült a szocreált idéző egykori hajdúszoboszlói kormányüdülő, még divat volt, hogy a pihenni vágyó kommunista vezetők is vonattal közlekedtek, így a riporter sem bérautóval vág neki a nagy kalandnak, élete első luxusszállótesztjének.

SZOT-üdülő-fíling

Az állami vezetők napi nyolcezerért ázhatnak
Az állami vezetők három helyszínen nyaralhatnak kedvezményesen: a balatonőszödi és a tihanyi üdülőket a kancellária tulajdonában álló Humán Jövő 2000. Kht. működteti, a hajdúszoboszloi üdülőt privatizálták, így itt szerződés alapján pihenhetnek a vezetők. Batiz András kormányszóvivő az Indexet arról tájékoztatta, hogy évente nyolc hétig, Húsvétkor, pünkösdkor, minden szentek napján, illetve karácsonykor használhatják a szállodát. Az állami nyaraltatás helyettes államtitkári rangtól jár. Egy jogosult vezető napi nyolcezer forintért üdülhet, 12 év alatti gyermeke négyezerért. A vezetők közös háztartásban nem élő gyerekeik is jogosultak az üdülő használatára, nekik már napi 15 ezer forint a tarifa. A miniszter eseteleges vendégeinek 22 ezer forintot kell fizetniük. A Miniszterelnöki Hivatal e mellett évi 20 millió forintot is fizet a szállodának, ez az összeg 1999-ig 10 millió volt.
"Sajnos csak egy apartmant tudunk biztosítani, a főépületben már nincs hely" - mondta még telefonon a recepciós, mire átvillant az agyamon, hogy esetleg valami fontos ember lehet a vendégek közt és talán le is buktam, hogy nemcsak mezei szállóvendég volnék, hanem nagykutyákra vadászó tollforgató.

De persze félelmem alaptalannak bizonyul a megérkezéskor, és az apartman minden várakozást felülmúl: felszerelt konyha, szabályozható fűtés-légkondi, nappali, hálószoba, fürdő egy zuhanytemplommal, mindez negyvennégy négyzetméteren. A dizájn egy SZOT üdülő 70-es évekbeli nappalijára emlékeztet: kamillavirágokkal díszített zöld szőnyegpadló, ugyanez a motívum a foteleken, székeken és a kanapén. A pártállami múltra utalhat még, hogy nincsen a szobákban biblia.

Az első reggeli során kiderül, hogy bár étterem van, választék nincs, és csak akkor vehetem igénybe félpanzióm másik felét, ha tízig ebédet rendelek, vagy délig vacsorát. A kosztért kábé napi négyezer forintot számítanak fel fejenként, ami az ételek minőségéhez képest túlzásnak tűnik, igazi menzakajákat szolgálnak fel.

A jó bor hiánycikk

Fájdalmas, és nem elhanyagolható részletkérdés, hogy nincsenek igazán jó borok. Hiába van borhűtő, az nem éppen a hazai borászat csúcsát képviselő Egervin termékekkel van tele. Csupán egy villányi fajta van még, de az is annyira érdektelen, hogy a neve sem maradt meg. A piros terítős asztalokhoz kényelmetlen szék dukál, zenei aláfestésként pedig filmslágerek angolul. A személyzet komolyan veszi az ülésrendet: minden szobának külön asztala van, nem lehet csak úgy leülni bárhová.

Miniszterelnök nélküli bulik


Klikk a többi képhez

"Miniszterelnök még nem volt a szálló vendége, amióta itt dolgozom" - mondja a vélhetően a polgári oldalhoz húzó pincér, aki Orbán Viktorról per Viktorként beszél és elmeséli, ő például azért nem aludt náluk, mert családjával érkezett a városba, nem szereti a pótágyakat, négyágyasban pedig nem fért volna el. A szakember úgy tudja, Medgyessy azért hanyagolta az egyébként a helyiek és a Magyar Nemzet szerint a barátja tulajdonában álló hotelt, mert saját nyaralója van a városban.

A recepciósok amúgy rendkívül diszkrétek, semmi konkrétumot nem árulnak el, arról kik azok a nagykutyák, akik a szálló termálmedencéiben áztatták magukat az utóbbi években. A hajdúszoboszlói Barátság Borozónál kortyolgató turisztikai vállalkozók viszont úgy tudják, hogy évente kétszer, karácsonykor és húsvétkor pihen a kormány az Apolló Hotelben, de ezt az információt a szállodában nem voltak hajlandóak megerősíteni, mivel "nemzetbiztonsági kockázatot rejt", ha kiderül, mikor vannak itt a védett vezetők.

Edzőterem három géppel

A szolgáltatások alapján az Apolló az egyik legjobb szálloda Hajdúszoboszlón, csak lakosztályok vannak, mezei kétágyas szoba nem létezik. Hiányosság, hogy nincs kábeltévé, műholdról pedig csak a három földi csatorna fogható, valamint a Duna TV. Persze a szoboszlói tévé is.

A prospektusok szerint van viszont edzőterem, ami valójában egy apróbb helyiség három kondigéppel. Masszázs rendelhető, kérésre bekapcsolják a szaunát. Az uszodarészben fiatalos az átlagéletkor. Öntudatos üdülésijog tulajdonosok pihenik ki fáradalmaikat az egy méter mély, harmincnyolc fokos termálmedencékben.

Üdülési jog a végkielégítésből

Cseri István tatabányai bányász végkielégítését fektette a szoboszlói szállodába: öt éve 980 ezer forintért vásárolt magának üdülési jogot, harminc évre előre biztosítva egyhetes téli vakációját. Cseriéknek a családi telelés úgy évi 52 ezer forintra jön ki, mivel húszezer forint karbantartási díjat is fizetnek évente.

Cseriék csak a szálló fürdőjében mártóznak meg naponta és nem merészkednek el a kilencszáz forintos belépőjű városi fürdőbe. Étkezés a joghoz nem jár, így a bányászcsalád egész évben gyűjti az étkezési jegyeket, hogy a könnyed vakáción elebédelhessék azokat.

Emberi drámák a szaunában


Nézzen még képeket!

A szaunában sem sikerül emberi drámák nélkül megúszni az izzadást. Egy nyírségi almatermesztő a mezőgazdaság válságáról beszél, miközben kiderül, hogy két üdülési jognak is a boldog tulajdonosa. Amikor a kisgazda a részletekbe is beavat, egyre inkább az az érzésem támad, hogy az üdülési jognál nagyobb átverés kevés van. Négyszemélyes jogát 2,5 millióért, a kétszemélyeset egymillióért vette, az egyik helyen kilencven, a másikon negyvenezer forintos éves díjat kell fizetnie. Mezőgazdászunk arra bazíroz, hogy ha nagyobbak lesznek a gyermekei, talán külföldi szálláshelyre cserélheti a nyaralási jogot, mert 51 országban van jelen az a vállalkozás, amelytől a jogokat vásárolták.

Említésre érdemes, hogy a szállóvendégek vendégeitől sem szednek belépőt a fürdőhasználatért, nem kér felárat a masszőr és az sem okoz problémát, ha a két személyre megrendelt étkezéseknél hárman jelenünk meg, vagy hogy kettő helyett öten tartózkodunk a szobában.

Annyira megtetszik az aranyélet, hogy a vasárnapi távozást hétfőre, a hétfőit pedig keddre halasztom. Jó volna maradni az Apollóban, de nem sikerül lényegesen lealkudni a negyedik éjszakát, így már nem maradunk. Hétfőn tehát kiköltözünk, de még megegyezünk, hogy visszatérünk vacsorára, mert a vasárnapi reggelinél elmaradt a rendelés, így a félpanziónk felét megspórolták.

Az utolsó vacsora

Az utolsó vacsorára egy jászsági mezőgazdasági vállalkozóval érkezünk, így a kétfős vacsorát háromfelé osztják. Az kedves, hogy csak miattunk működtetik a konyhát, az már kevéssé, hogy ha nem vagyunk résen, hatezer forintunk bánná a töltött tojásból, székelykáposztából és mákos rétesből álló menüt, mivel a félpanzió ellenére hozták a számlát.

A Hotel Apolló a politika célkeresztjében
A Magyar Nemzet több részes cikksorozatban foglalkozott a Hotel apolló privatizációs ügyleteivel, Szijjártó Péter fideszes képviselő pedig sajtótájékoztatót is tartogtt a szálloda előtt. A hotelban egyébként az Orbán-kormány idején is áztathatták magukat az állami vezetők. Szijjártó Péter 2003. novemberi sajtótájékoztatóján felidézte az adásvétel történetét: Pántya György cége a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól 1997-ben áron alul vásárolt meg két hajdúszoboszlói állami tulajdonú ingatlant. Amikor az alapítvány kuratóriumának elnöke Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter volt.

Pántya cégébe 730 millió forintos tőkeberuházással jelent meg ezután a Délalföldi Regionális Rt., amely mögött a Huszti András - korábban az MSZP pénzügyeit ellenőrző bizottság elnöke - vezette Magyar Fejlesztési Bank (MFB) állt. Az MFB-t 1996-ig Medgyessy Péter volt miniszterelnök irányította.

A fideszes politikus akkor elmondta még, hogy a Pántya-cég Medgyessy pénzügyminisztersége alatt kapott 394 millió forint hitelt, és több bank is jelzálogot jegyeztetett az üdülőkre, összesen 700 millió forint értékben. A Fidesz választási győzelmét követően Medgyessy, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Sándor László volt MSZOSZ-elnök is felügyelőbizottsági tag lett egy Pántya-cégben.

Pántya akkor úgy nyilatkozott: a kormányüdülőkhöz teljesen szabályosan, piaci értéken jutott hozzá. Tájékoztatta Szijjártót arról a szerződésmódosításról, amely az Orbán-kormány ideje alatt született, s a korábban kötött megállapodásnál hosszabb ideig, 2006-ig rögzíti a szálló kormányüdülőként történő használatát.