Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Kis Ajándékszótár kezdőknek és haladóknak

2005.12.24. 17:30
Elgondolkozott már azon, hogy miért kap minden évben pöttyös nyakkendőt az anyósától? Vajon milyen hátsó szándék vezette unokabátyát, amikor testzsírszázalékot is kijelző szobai mérleggel ajándékozta meg Önt? Nézzen a mosolygó arcok, és a csillogó szemek mögé! Tudja meg milyen hátsó szándékok térítik el a szeretetet!

Drága Megajándékozott!

Ön most remélhetőleg egy-másfél kilóval súlyosabban és pár pénztárcával, meleg zoknival, EU-n kívüli hónaljdezodorral és nyakkendővel, vagyis úgynevezett ajándékokkal elhalmozva kapcsolta be ismét a számítógépét. Ez most persze az ellazulás, a röhögcsélés, a reggeltől estig tartó fröccsözés-fejhúsozás ideje, nem is beszélve a szaloncukorlopásról és a bejgliillatról, de mégis: elgondolkodott valaha azon, mit jelentenek az ajándékok?

Mert azt ugye senki sem képzeli, hogy véletlenül kapjuk azt, amit kapunk. Persze, önmagában is kedves ajándék volt a feleségétől a cölöpverő gép, a szárított kardhal és a Káma Szutra díszkiadása, és az is igazán bájos, hogy harisnyakötőben adta át a csomagokat, de nem akar ez valami, a tárgyakon túlmutató izét jelenteni?

Bizony, az ajándékoknak ahhoz hasonló kódolt jelentésük van, mint a színeknek vagy a virágoknak, a számokról nem is beszélve. Vegye elő az ajándékait és vizsgálja meg a helyzetet ilyen szempontból! Alant, a szótárban néhány triviális példa segítségével megpróbáljuk bevezetni Önt az ajándékok titkos nyelvébe.

Vannak a mindenki által érthető, klasszikus fa alatti gesztusok, mint

Dezodor - büdös vagy

Sminkcuccok - ronda vagy

Könyv - paraszt vagy, illetve ennek alesetei:

Szakácskönyv - szarul főzöl

Szextanácsadó, Randienciklopédia expasitól/volt csajtól - hogy a túróba jöhettél össze ezzel a szerencsétlen mostanival, én sokkal jobb voltam

Súlyzó - inkább masszíroznám a Rogán Antal hátát

Edény, konyhafelszerelés - olyan bunkó vagy, hogy téged csak a kajálás érdekel

Sok szerző szerint a bor és egyéb szeszes ital jelentése: "alkesz vagy". Gőzsy K. ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy gyimesi gyűjtésében az alkoholos flaska jelentése egyszerűen "ennek már úgyis mindegy". Szerinte - a többségi véleménnyel pont ellenkezőleg - az alkoholmentes biolötty vagy alkoholmentes konyakosmeggy és egyáltalán alkoholmentes ajándékok, például könyv jelentik azt, hogy "alkoholista vagy".

Ön képzetlen, ezért örült a húgától kapott, Delhusa Gjon-alakú üvegasztalnak? Sajnos be kell vallanunk, hogy a bútor jelentése: "valami jó is legyen a lakásodban".

Az ékszernek sokan örülnek, bár az érzés összetettebb lenne, ha eszükbe vésnék, mit jelentenek a különböző smukkfajták:

Nyaklánc - olyan ráncos a nyakad, mint egy leguáné.

Karkötő - sonkaujjaid vannak

Gyűrű - így legalább nem a könyöködet/csuklódat nézik

Lábujjgyűrű - takard el magad nyaktól bokáig, ha jót akarsz!

Fényképezőgép, kamera, mp3-lejátszó - soha többet nem kell az enyémet kölcsönkérned

Egy csavarhúzó ugye milyen ártatlan ajándéknak tűnik. Mindaddig, míg ki nem derül, hogy bármiféle használati tárgy és szerszám egyértelmű üzenete: "Olyan a lakásod/szobád, mint egy istálló."

A fentieket kiindulópontnak véve nézze végig ajándékait, és értékelje át kapcsolatát rokonaival, barátaival és üzletfeleivel! Boldog karácsonyt!

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.