További Életmód cikkek
Megkapó külsejű kérődző |
Ha el tudjuk képzelni Usztics Mátyást egy fecskeanya szerepében, akkor az első fecske a Magor bolthálózat volt, ahol nemcsak tarsolylemezes meggyőződésű vásárlók keresik a mangalicazsírt, ami finom. Ház ezért vagyunk ma itt, hiszen lehet, hogy az őszi szezon divatétele a szürkemarha lesz. Vagy a bivaly.
Egy elhibázott életpálya
"A legöregebb szürke marha én vagyok" - mondta Bodó Imre professzor, a magyar szürkemarha atyja a pódiumon. Na nem szó szerint, mármint nem szó szerint ő az apja az erőteljes testfelépítésű, látványos szarvú és elegáns dukkózású kérődzők ezreinek, de szó szerint ezt mondta. Haszonállatügyi riporterünk meg tátott szájjal hallgatta, mert Bodó professzor remek előadó. Kár, hogy érettségi táján senki sem mondott nekem olyanokat, hogy rettenetesen heterogén szovjet marha, mert a felfokozott politikai hangulatban talán az inszeminálás felé fordulok az újságírás helyett. Így azonban jegyzetelve füleltem tovább: a hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel tarkított fajtatörténet, ami olyan, mint a népek története, igencsak lebilincselő.
A nagy fejű ősmagyar állat eredete például tisztázatlan, lehet, hogy Dél-Egyiptomból jött charterjáraton, de az sem kizárt, hogy kelet felől trappolt a Kárpát-medencébe, olcsó ukrán cukorral a hátán. A professzor férfiasan elismerte, hogy nem tudni, Árpáddal jött-e, sőt az is csak merész elmélet, hogy a kis marhák vadásza foglalkozásnév jelent bármit is szürke, nagyszarvú barátunkra nézve. A jogérzékükről ismert Zrínyiek Strasbourgig hajtották lábon a XIV.-XV. század sztárélelmiszerét, aztán a XVIII. századra kiment a divatból, hogy hamar rájöjjenek, milyen remek igásállat, de ekkor jött a gépesítés, és jöttek a komenisták.
Ősi magyar potencia
A lebilincselő Bodó professzor |
Ezek után a közönség átvonult a másik terembe, ahol végig lehetett kóstolni néhányféle szürkemarha-, mangalica- és bivalyszalámit, illetve egy ígéretes melegételsort, merthogy az eseményt szervező cég a táltosokon kívül szinte az összes ősi magyar haszonállatfajtát feldolgozza.
Kóstolás közben meghökkentő eseménysor vette kezdetét.
Először az ököruszálylevesből vettem. (Az uszály ebben az összefüggésben farkot jelent). Leültem az egyik asztalhoz, ahol egy öttagú társaság tesztelte a bivalytokányt, és jegyzetelni kezdtem, közben - akaratomon kívül - hallottam, amiről beszélgettek.
Jegyzet: Könnyed zöldséges íz, laza fűszerezéssel és spéci aromával. Nyilván ez a bivalyíz.
Férfihang balról: Csodálatos ez a szalámi. És ez a kemencében sült zsíros pogácsa! Orbán legyőzésére a szociknak egy nőre, egy igazi kurv - elnézést a hölgyek kedvéért nem mondom így - egy igazi csibészre lenne szükség. A Szili Katika nagyon tehetséges, de nem elég csibész.
Nahát, vajon kikkel kóstolok? - gondoltam, és pattantam a második fogásért.
Jegyzet: Bivalytokány illatos gombával. Hígabb, könnyű tokányszaft, a zsírtalan húsnak finom vadstichje van.
Női hang balról: Ugye jó ötlet volt kitenni a kisgazda jelvényt?
Nahát! - mondtam magamban és marhamámorban ellebegtem a harmadik tesztelt ételért.
Jegyzet: Mangalicagrill lapon sütve. Ezerízű. Zokoghat minden multinacionális fűrészporsertés. Vastag a hús, mégis jól átsült, puha és lédús. De mégsem csöpög a zsírtól.
Férfihang balról: Ha az ítélőtábla elutasítja, elfoglaljuk a székházat.
Marha, szalámi, faragás |
Jegyzet: Szürkemarhahátszín kecskesajttal töltve. Ha tennének bele tofut, tengeri uborkát vagy lapp vörösáfonya-szemeket, egészen nouvelle ciusine-es lenne az összhatás. De így sem áll messze tőle. Hiába vékony és száraz a feltekert hátszín, mégis zamatos. Ez messze a legfinomabb eddig.
Férfihang: Én azt vallom, hogy ha megütsz valakit, az ne keljen fel többet. Vagy ne üsd meg egyáltalán, majd kiüti saját magát.
Ekkor távoztam. Rövid megállóval a szalámis bőségtál előtt. Az ősmagyarok az Etelköz zsidói lehettek, mert a szalámik és kolbászok marhahúsból készültek, amilyet Schwarz bácsinál a szomszéd kóser hússzékben. Na jó, némelyiket mangalicaszalonnával lazították. Az ízük általában üde és lelkesítő, mert kevesebb bennük a paprika és több az alternatív fűszer.
Reméljük, hogy a mangalica és a szürkemarha tényleg trendi lesz, és a jó étvágyú összeesküvők elfoglalják a kisgazdapártot, különben jön az unalmas kétpártrendszer, mi meg rághatjuk bánatosan az ököruszályt.