Óriásteraszok nyílnak a romkocsmák helyett

2007.05.11. 10:50
Az idény budapesti szórakozóhelyén a trend nem a romhangulat lesz, hanem a természet, a kugli és a strandolás. Az esti ruhatár kiegészítője továbbra is a kerékpár. A szabadtéri helyek legteljesebb listája, ami időgép nélkül összeállítható.

Miután tavaly véget ért a romkocsma-boom, és nyáron alig nyíltak izgalmas helyek üres bérházakban, szanált gyárakban és használaton kívüli liftaknákban, kezdtük elhinni, hogy a budapesti bohémvilág fellángolása csak átmeneti volt. Úgy tűnt, ismét a tévézésé az este, akinek nagyon kell, az házibulit szervez, vagy behódol a mozgásszínházi produkcióknak.

Kiderült azonban, hogy csak a piac átalakulásáról volt szó. Elfogytak a romos bérházak, vagy az önkormányzati kenőpénzek emelkedtek olyan szintre, hogy új helyszínek után kellett nézni. Mostanra kirajzolódni látszik az új trend: az óriásterasz.

A szokatlan helyszíneken nyíló kocsmák jellegzetessége, hogy a hangulatot a gipszstukkós lepattantság helyett a természet közelsége, vagy annak illúziója határozza meg. És hogy a vendég nem kényszerül többé arra, hogy fapados járattal érkezett francia diáklányokkal préselődjön össze a falak közt.

Fecske

Az urbánus fiataloknak mostantól már a Római partig sem kell elbiciklizniük, ha úgy szeretnének lengőtekézni, napozni és vizet nézni, hogy soha nem kerülnek két méternél távolabb egy sült hekktől.

A Komjádi uszoda tetején ma nyílik ugyanis a Fecske nevű gigantikus terasz, ami a Margit-híd budai hídfőjéig hozza be a vízparti hangulatot. Bár a hely a nyitás előtt egy nappal még inkább cunami sújtotta területnek tűnt, az adottságai jók, az üzletvezetők pedig azt ígérik, hogy péntekre a nyolcvan százalékos készültséget is elérhetik.

A kétszintes, hajópadlós, graffitikkel díszített Fecske felső részéről a Parlament felé nyílik panoráma, amelyet az üzletvezető elmondása szerint alacsony asztalok mellől lehet majd élvezni. Ezek magasságát állítólag úgy kísérletezték ki, hogy egyszerre lehessen mellettük heverészni vagy étkezni.

Ezen a részen felszolgálós éttermet terveznek. A pult lesz a sült hal, a sült krumpli és a gofri zónája.

A pult előtti szakasz a Komjádi egyik medencéjére néz, így a korlátnál iszogatva el lehet tűnődni arról, hogy az életben szükség van erőfeszítésekre, a sport hasznos, és hogy miként hívjuk fel magunkra az alant tempózó csaj/srác figyelmét. A gondolatokat egyelőre nehezen követheti tett, mert az uszodába csak kintről lehet jegyet venni, bár ígérték, hogy ez nem mindig lesz így.

Egyébként nem éjszakai fürdőzésről van szó: a Fecskét nappali, délutáni kikapcsolódásra szánják. A 700 négyzetméteres helyen homokba állított napozóágyak, lengőteke, csocsó, kerti sakk és pingpongasztalok is lesznek.

Az alsó teraszon tartják az esti bulikat, dj-kkel, de nem túl underground zenei felhozatallal, ami a napközben lebarnult vendégek könnyed szocializálását segíti elő.

A Fecske a vicces kinézetű férfiúszónadrágról kapta a nevét, és a Kiadó, a Szociál klub és a Romkert üzletvezetőinek közös nyári projektje.

Ellátó kert Ellátó kert

A Klauzál téri Ellátó tulajdonosa tudja, hogy a legtöbb fiatal bölcsész és képzőművész számára Buda olyan egzotikus hely, hogy akkor már akár Nepálban is nyithatna számukra kocsmát. Ezért a környező ötven méteren belül nézett körül, és talált rá a Fészek klub udvarára.

Itt működött néhány éve a ponyvákkal téliesített Télikert, amelyet most a meglehetősen tényszerű Ellátó kert néven akarnak a meleg évszakban is bevezetni. Azok számára, akik már forraltboroztak a helyen, annyi lesz az újdonság, hogy nem csak a gesztenyefás udvaron lehet majd vicces You Tube-videókról vagy színházról beszélgetni, hanem a felső kerengőben is, amit valamiért marokkói hangulatúra formálnak.

A projektbe bevonták a helyet most is működtető csapatot, így a kertben lesz melegkonyha. Sőt, az Ellátó annektálta a teljes házat. A belső, szürreálisan retró termekben koncerteket szerveznének, dj-kkel, dzsesszel, világzenével.

A szabadtéri Ellátó legkésőbb május 25-ig megnyílik, ígérte a jelenleg az engedélyekkel foglalkozó tulaj.

Tűztate

Bár a szimpátiánk a Tűzraktárat kitaláló és megcsináló művészközösségé, közszolgálati kötelességünk beszámolni arról, hogy az idealista társaságtól megszabaduló vendéglátósok május 25-én megnyitják szórakozóhelyüket a Tűzoltó utcai gyárkomplexumban.

A tulajdonos állítja, hogy a kultúra nem költözött ki a helyről, így náluk nyílik majd a Bumm nyári galéria, amelynek alkalmából Réz András hivatásos nyilatkozó, Szipál Márton fotós, Szipál Péter, a fotós fia és Mucius műkereskedő beszélgetnek majd.

A megnyitó napján az Anthropos műhely pszichoaktív novellákat olvas fel, zenélni pedig a Titusz és a Carbonfools fog.

A többezer négyzetméteres gyárépületben működő romszórakozóhely a bejáratott Tűzraktár után, annak egyik sikeres kiállítására (Tate nélkül) utalva a Tűztate nevet kapta.

Kinézete nem változik, a graffitisek által eddig szabadon hagyott felületeket is kidekorálják, de amúgy marad a romantikus, ipari környezet.

Majorka

Idén nyáron kiderül, hogy él-e még a Ráckert-nosztalgia. A fogaskerekű alsó végállomásánál nyíló kocsma a tulajdonosok tervei szerint ugyanis a kerthelyiség után maradt űrt töltené be.

A rejtélyes okokból mégis Majorkára keresztelt hely nagy gesztenyefákkal, faasztalokkal és murvával hozza a ráckertes kötelező elemeket. A csomópontban itt azonban nem egy lepattant pult, hanem múlt századi, műemléki védettségű trafóépület áll. A 30 négyzetméteres épületet, ahol a bárpult előtti tumultuózus jelenetek zajlanak majd, úgy újítják fel, hogy láthatóak lesznek a kapcsolók, csappantyúk, porcelánszerkezetek és zománcozott feliratok.

Mivel a Majorka közvetlenül a bicikliút mellett fekszik, tippünk szerint a hely a biciklis közönség és a downhilles budai srácok délutáni ejtőzésének lesz a színhelye. Az esti mondén hangulatot pedig a fákról lelógatott lampionok biztosítják.

Mindezt egyelőre csak elképzelni tudjuk, mivel jelenleg még zajlanak a munkálatok, a nyitás május végén lesz.

Fekete ló

A szezon egyik legizgalmasabb szórakozóhelye egy nagy, pesti áruház tetején nyílik majd. A Sark és a Szóda koprodukciója egyelőre az előkészületeknél tart, és a különösen óvatos tulajdonosok még nem akarták nyilvánosságra hozni a helyszínt.

Mi persze tudjuk, de tényleg nem árulhatjuk el. Annyit viszont leírhatunk, hogy a terasz jelentős méretű, teherlifttel lehet majd megközelíteni, és odafentről remek a kilátás.