Rogán Antal a mellgépben

2003.09.25. 16:15
Hiába ültem légkondicionált irodahelyiségben, fényes nappal, józanon, mégis különös vízióm támadt: Rogán Antal mosolygott rám a szemközti plasztik forgószékből, organikus kókuszszövetből készült spongyájával megsimította páncélszerű mellizmát, aztán enyhe szivarra gyújtott. A sikeres fiatalember egyik kezében egy pohár Gere-féle barrique-olt vörösbort, a másikban egy sakkfigurát forgatva elmesélte legfrissebb vadvízi és helikopterbérlős kalandjait, aztán stílustanácsadó által kiválasztott farmerdzsekit öltött, és bepattant vadiúj Minijébe, hogy kifüstölje a kommunistákat a szingliklubból, ahová a mocskok a legutóbbi habparti alkalmával bevették magukat.
A vízió nem volt véletlen: éppen, hogy átlapoztam a Magyar Hírlap "Az 50 legsikeresebb magyar fiatal" című kiadványát.

Mitől lehetünk sikeresek és trendik 2003-ban Magyarországon? Mivel a trendkutatás nagyobb szenvedélyem az evés-ivásnál is, nagy várakozásokkal csaptam fel a sikerlistát. Az első meghatározó olvasási élmény Geszti Péter bevezető publicisztikája, amelyben szóvicceket olvashatunk, úgymint tőkés osztály, vigyázz!, a burzsoázia diszkrét baja, sőt, (kapita)lista, majd a szerző némileg váratlan fordulattal arról ír, hogy igazából neki lenne helye a sikeres fiatalok listáján, hiszen egyfajta mai Széchenyi Istvánként a nemzetnek ajándékozta az ARC-pályázatot, de sajnos már nem fiatal. Ez a kis cikk a kiadvány egyfajta csúcspontjának bizonyult, amennyiben legalább konkrét tanácsot ad: legyünk annyira arcátlanok, hogy az csak na.

Aztán jön az 50 legsikeresebb fiatal. Ez itt a 36 évesnél fiatalabbakat jelenti, amiről csak annyi jutott az eszembe, hogy az egyik vezérszerkesztő akkor nyilván 35.

Aki fiatal, és egy ilyen kiadványban keres kulcsot az érvényesüléshez, hamar felrajzolhatja magában a sikerhez vezető utat: sakkozzál sokat, vagy vegyél unalmas öltönyt és helyezkedj el egy olyan nagyvállalatnál, amelyik talán hirdetni fog a Magyar Hírlapban.

Az élet sakk

Az Index meg nem erősített információi szerint Portisch Lajos nemzetközi nagymester titokban meghatározó tulajdonrészt szerzett a Magyar Hírlap Rt.-ben. Ezt onnan vesszük, hogy bár egy ilyenfajta listán nyilván nem lehet számon kérni semmiféle egzakt válogatási szempontot, az azért mégiscsak különös hogy az első három helyezett között két sakkozó is van, egy bank vezérigazgatójának társaságában, aki a "politikai szimpátiája" kérdésre azt válaszolta, hogy "technokrata". A legsikeresebb magyar Lékó Péter, ami a nemzet stiláris fejlődésének szempontjából kisebb katasztrófa, hiszen Árpád ivadékai nehezen felejtik az ismert sakkozó arcán évekig látható, ritkásan lengedező kamaszbajuszt., nem beszélve az unalmas germán futball iránti közismert rajongásáról.

Sportoljanak a lúzerek

A listából ezenfelül leszűrhetjük, hogy ma Magyarországon sikeres fiatalnak tekintik azokat a sportolókat, akik kocsmát vagy élelmiszerboltot üzemeltetnek, azokat a balfácánokat viszont, akik csak a gerelyhez meg az egyenes vonalú, gyorsuló mozgáshoz értenek, még a wellnesstanácsadóknak is szabad kiröhögniük. Magyarul rendes sportoló nem került az első ötvenbe. Különös módon a popzenei karriert sem tekinti sikerterepnek a Magyar Hírlap, kivéve a misztikus okokból itt szereplő Ákost, az Index Legkínosabb Hangú Jobbos Popper-díjának nyertesét. Hiába akar minden gyerek dj lenni, a Hírlap - a jelek szerint fitnesstermekben és borkereskedésekben nevelkedett - szerkesztőit ez nem hatotta meg. Mutatóba azért jó érzékkel kiválasztották azt a Yonderboi-t, akinek egyetlen lemeze éppen három éve jelent meg.

A tévés karrier a lista összerakói szerint nem karrier, hiszen hiába ismeri a magyar lakosság 99 százaléka mondjuk Till Attilát vagy Konta Barbarát, a műfajból mindössze Kolosi Péter és Hajós András fért bele a top 50-be.

Ahhoz képest, hogy a politikusok presztízse a dögnyúzókéval mozoghat egy tartományban, szép teljesítmény, hogy Rogán Antal bekerült a krémbe. Az ifjú politkus a miniinterjúban értelmes, teljesen higgadt válaszaival és a Body Building iránti vonzódásával sokkolja az olvasókat. A végére tartogatja a bombát, miszerint nemsokára megkezdi a boxedzéseket. Az Index már tárgyal a filmjogokról.

Sikéres, magyar

Jó választás a színészet és a rendezés, illetve a kísérleti fizika, de van perspektíva a reklámiparban és az építési szektorban is, az első ötvenben azonban nyüzsögnek a teljesen jellegtelen öltönyösök. Akad azért pár művész is, hogy kiderüljön, a buksza nem minden. Hangosan ünnepeltük az egy szem gabonakereskedőt - Uj Péter gesztiánus megjegyzése: egy sikéres magyar - és a tényleg fiatal feltaláló csajt, nem beszélve Karafiáth Orsolya költőről, akinek überdepressziós sminkje láttán a legharcedzettebb patkányos gót is elsírná magát. Akad persze még több apró gyöngyszem, például a hűtőmágneseket gyűjtő stratégiai igazgató hölgy, akinek bátran felvállalt példaképe Chikán Attila, a top 50-ről döntő egyik zsűritag. Ez legalább konkrét példa arra, hogy nálunk milyen tulajdonságok fontosak a gyors érvényesüléshez.

A sikerlista a kiadványnak úgy a felét tölti meg, utána életmódcikkek sorakoznak, decensen felvillantva, mit is kell fogyasztania a fősodorbeli sikeres fiataloknak. Itt már véget ér a "nem is a pénz a legfontosabb" álságos demagógiája, és emberes adagot kapunk abból, hogyan mulatnak azok a furcsa, ufószerű öltönyösök, akikkel az modernebb irodaházak környékén lehet találkozni. Paintball a Maldív-szigeteken, vadvízi evezés minden mennyiségben, műgyűjtés, retródizájnos autók modern motorral, stílustanácsadó, minimalista bútorok.

A kiadvány átlapozása után úgy döntöttem, veszek egy VW Beetle-t, egy műanyag kajakot, egy fitnessbérletet, és benevezek valamelyik nyílt sakkbajnokságra. Az eredményekről később beszámolok.