Honnan nézzük a tűzijátékot?

2007.08.17. 13:31
Professzionális pirotechnikus árulja el, hogy melyek idén a legtutibb helyek augusztus 20-án. Ezek azok a pontok, ahonnan legjobban látszódik majd a tűzijáték, még ha a Hajó nem is. Jó, legjobb, legeslegjobb pontok, térképpel, ha nem tévéből nézzük.
Forrás: Google maps

A térkép, melyet egy pirotechnikus készített, első lépésként a vidékről érkezőknek nyújt támpontot a tűzijáték térségének északi-, illetve déli zónára való osztásával. A közlekedés szempontjából az északi régió - azaz a Margit-szigettől az Erzsébet-hídig terjedő terület - ajánlott többek között a Győrből, Vácról, Visegrádról, Debrecenből és Miskolcról, valamint Budapest északi kerületeiből érkezőknek. Az M7-esen, M5-ösön és az M0-áson érkezők jobb ha a Nemzeti Színházig húzódó déli régióból tekintik meg a tűzijátékot, ezen a részen azonban már nem feltétlenül lesz rálátásuk a Lánchídra.

A legtutibb helyek

Természetesen a Budai Várból, azon belül is a Savoyai teraszról, valamint a Halászbástyáról láthatjuk a tűzijátékot szinte teljes egészében és a legjobban. Az északi rész további erősen javasolt pontjai még az újpesti alsó rakparton a Dráva utcai alatti parkoló, szemben pedig a budai Újlaki rakpart, ahonnan a Lánchíd, a Citadella, valamint a tűzvirágokat, üstökösöket és kreklingeket szállító hajó lesz tisztán látható. De az Árpád hídról szinte az egész északi zóna jól kivehető lesz.

A déli részre és a Citadellára a Nemzeti Színház alatti park nyújt jó rálátást, de talán jobban járunk, ha a budai alsó rakpartra vagy a Lechner Ödön fasorra megyünk, ahonnan a hajó és a Lánchíd kivételével mindenre jó lesz a rálátás.

Remek helyek, ha nem feltétlenül érdekel a Tűzihajó

Jó helyek még délen a Közraktár utcai rakpart, illetve az ott található diszkómonstrum környéke vagy a Belgrád rakpart déli része, innen is látható lesz a hat kilövő pontból legalább négy vagy öt. Aki a diszkóba megy, az viszont felejtse el a Lánchidat. Budán pedig a Műegyetem környéke az erősen ajánlott, ahonnan csupán a hajó nem lesz megtekinthető.

Budán észak felé haladva a Bem-rakpart jó még a Csalogány utca környékén, csak a hajót nem látni innen sem, ha az ember beljebb megy a partról. Hasonló a helyzet még északabbra, az Árpád fejedelem útján.

Pesten a Kossuth tér környéke nem rossz még, ahol bár előreláthatóan zsúfoltság lesz, cserébe viszont jó látható lesz a hajó, az Erzsébet híd és a Lánchíd budai része. A Belgrád rakparton, a Vigadóval szemben minden tisztán kivehető lesz, de szintén rengeteg emberrel, és a Tűzihajó felejthetetlen élménye nélkül.