Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Romkulturális központ a Szárnyas fejvadász díszleteiben

2005.06.15. 11:47
A milliárdos értékű gyárkomplexum egy hét múlva Tűzraktár néven szórakozóhellyé, kiállítási térré, színházzá és műteremmé alakul.
A romszórakozóhelyek után talán a kulturális romintézmények korát jelzi, hogy egy ferencvárosi gyárépületben hamarosan kulturális központ kezdi meg működését. A kortárs képzőművészettel, színházzal, tánccal foglalkozó intézmény a foglalt házak szellemiségét viszi legális keretek közé. A művészekből álló, független, önszerveződő csoport ugyanis nem egyszerűen beköltözött az üresen álló komplexumba, hanem azt nyárra megszerezte tulajdonosától.

A június 23-án megnyíló, Tűzraktár nevű intézmény ugyanakkor egyelőre mégsem sikersztori a novemberi elképzelések tükrében, amikor az épület tulajdonosa, Rudas László még felújított gyárkomplexum, nyüzsgő üzletek és fedett passzázs mátrixában működő, szórakoztató-, lakó- és kulturális központot vázolt fel az Index riporterének.

Nem drogtanya

Az épületet Rudas végül nem hozatta rendbe, mivel nem nyert a kollégiumok kialakításához szükséges, és a Zeneművészeti Egyetem oktatóközpontjának megvalósítására kiírt pályázatokon. A tulajdonos látni szeretné az első nyári szezont is, hogy az épületből nem lesz-e "drogtanya", hogy a programok vonzzák-e a közönséget, és a tapasztalatok ismeretében dönt majd a továbbiakról.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Rudas elmondta, hogy a lendületes művészek támogatásául ingyen ajánlotta fel a "milliárdos" értékű épületet, teljes szabadságot adva a program kialakításához. Látogatásunkkor úgy tűnt, a művészeknek ez éppen elég, talán azért is, mert a helyzet nem áll távol eredeti tervüktől. A független összművészeti intézményt ötletgazdája, a francia Etienne Samin három éve ugyanis még a Nyugat-Európában ismert és megtűrt módszer szerint, egy foglalt házban akarta elindítani. Magyar segítői azonban lebeszélték a squattolásról, mondván, az nálunk még nem eléggé beágyazott, és szimpátia helyett inkább az emberek ellenszenvét, a hivatalok támadását vívná ki. A társaság így jutott el Rudas László gyárkomplexumához, amelynek impozáns, de romos falai közt a tervek szerint egy hét múlva kezdi meg működését a Tűzraktár.

A rom háziasítása

A független, nonprofit intézményt azok a művészek takarítják, és hozzák rendbe, akik később műteremnek, próbahelyszínnek, kiállítótérnek használják majd. A közüzemi díjakat és egyéb költségeket az egyik főszervező, Gyevi-Bíró Eszter koreográfus egyesületének, a Fun Gónak 900 ezer forintos vagyonából, és a fővárostól a közelmúltban kapott 800 ezer forintból fedezik, belépőket ugyanis csak néhány programnál szednek majd.

Az épületkomplexum domesztikálásában, a villany, víz és mellékhelyiségek kialakításában részt vesz még az Old Amsterdam nevű kocsma, amely nyárra szórakozóhelyet nyit a Tűzraktárban.

A Szárnyas fejvadász díszletei közt egyelőre még zajlanak a munkálatok, a szervezők szerint hamarosan kész a színházterem, lesz világítás és hangosítás is, így 23-án délután megnyithat a Tűzoltó és a Thaly Kálmán utca sarkán álló komplexum.

Tűzvonalban

A nyitónap programja - június 23
Délután - Műteremlátogatások
18 óra - A Szépkilátás művészeti Egyesület kiállításának megnyitója
19:30 - Az Alkalmi Kapcsolatok Társulat Mádám Ka című előadása
20:30 - Kamu együttes és Dj Palotai
Éjféltől - Meglepetés akció: Közös hálóban a művészek - Táncosok és színészek hat méterrel a nézők feje felett, világító tárgyak, Krétakör Színészzenekar
A Tűzraktár jövője a kevésbé aktivista és mérsékelten lánglelkű olvasóink számára okkal tűnhet bizonytalannak. A civil kezdeményezések pártolói számára ugyanakkor bizakodásra adhat okot a közelben működő Trafó példája, amely - meglepő párhuzammal - szintén francia művészek kezdeményezésére indult el a Liliom utca romos trafóházában, és lett az ország egyik legelismertebb kortárs kulturális műhelye.

A kulturális romintézményekre pedig a szintén a ferencvárosi Merz Ház adhat példát, amelynek romantikusan lepukkant boltívei alá két éve költözött be az egy generációval idősebb, magát avantgardként meghatározó művészréteg.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.