Ez a poszt a következő Percről percre része:

Megint körbefutottuk a Balatont

6500 induló között az Index tízfős csapata is nekivágott az NN Ultrabalatonon a tó körüli 220 km-es távnak. Kövesse velünk élőben a verseny alakulását, és ha szurkolna, vagy futás közben érdekességet lát, írjon a futas@mail.index.hu-ra, ha pedig az instára posztol, ne felejtse odatenni az #indexultrabalaton hashtaget.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tízfős csapatunk 9 órakor rajtol el Balatonaligáról, hogy aztán a tervek szerint nagyjából 21 órával később, a Balatont északról dél felé kerülve vasárnap reggel 6-kor visszaérkezzünk ugyanoda.

  • A 2-10 fős csapatokat csúsztatva, egymás után indítják el, a 189 egyéni induló viszont egyszerre, már reggel 6-kor megkezdte a versenyt. Az egyéni indulóknak 32 órájuk van, hogy teljesítsék a 220 km-t, hajrá!

  • cikkünk a témában:

    Ugye, milyen jó móka ez?

    Tavaly versenyen kívül vágtunk neki a távnak, összesen 18-an futottunk egész jó időt, 20 óra 4 perc alatt teljesítettük a 212 km-es távot. A Balatont keresztül kasul bejártuk, komppal, hajóval, autóval cikáztunk ide-oda, ilyen várható most is. Olvassa vissza az eseményeket percről percre!

  • Már beálltam egy sorba, mindjárt indulok. Nagyon jó állapotban vagyok, valamennyit aludtam, de nem sokat, utána kajáltam, kávéztam

    – ezeket az utolsó gondolatokat tudtuk meg a kultrovatvezető Anitától, aki az első futónk, és mindjárt a csapat leghosszabb távjával, 25,1 km-tel kezd, Aligától egészen Balatonalmádiig fut majd. A táv nem kevés, ennyit még soha nem futott, de a felkészüléshez az elmúlt másfél hónapban három félmaratont is letudott, úgyhogy nem lehet gond.

  • Írják meg az Indexnek, ha lekésték a rajtot, másnaposan kell futniuk vagy éppen elvesztették a váltáskor használt chipet, ne legyen szégyellnivalója, a tavalyiak után mi mindent meg fogunk érteni. Írjon nekünk a

    futas@mail.index.hu

    címre, ha szeretne számot kérni a futásához!

    Az élő közvetítésben néhány kiemelt egyéni futót, és néhány másik csapatot is követni fogunk majd, de mindenki hozzászólhat a versenyhez, aki éppen a Balaton körül lesz a hétvégén, nemcsak a futók. Ha beragadt a dugóba a verseny miatt, ha egyéni futót kísér kerékpárral, vagy csak szurkol az út mellett, akkor készítsen egy fotót a kedvenc ultrabalatonos pillanatáról, posztolja ki az Instagramjára, tegye oda azt a hashteget, hogy

    #indexultrabalaton,

    és akkor kitesszük az Indexre, sőt a legjobbak között egy Volt Fesztivál-jegyet is kisorsolunk.

  • Az Ultrabalaton 2007-ben indult nagyjából 200 emberrel. Az esemény népszerűsége azóta több, mint hússzorosára nőtt. Tavaly már 4000 fő feletti létszám állt rajthoz és 25 országból érkeztek a versenyzők. Az első 6 évben a Tihanyi Belső-tó partjáról vágott neki a mezőny a körnek, mely Aszófő után a Balaton-felvidék felé vette az irányt. 2013-tól már Balatonaligáról rajtol el a mezőny – szintén északi irányban kerülve a tavat. A versenyzőknek 32 óra áll rendelkezésre hogy teljesítsék a távot, az Ultrabalaton tehát egy non-stop esemény. A 2015-ös útvonal során 31 váltópont ad lehetőséget a váltásra, valamint több mint 40 frissítőpont segíti a célbaérkezést.

  • A bélatelepi alaptáborban egyelőre pulcsiban ülünk a napernyő alatt. 17 fok van most az  Időkép szerint  a Balatonnál. Délutánra 23-at mondanak, estére 19-et, eső elvileg nem nagyon lesz, csak holnap reggel. Az mondjuk még pont elkaphat minket a befutó előtt.

  • Most először indul az Ultrabalatonon a Fuss babakocsival! mozgalom tízfős csapata, kilenc anyuka (egyiküknél ikerbabakocsi!), egy apuka. A tervek szerint fél tízkor rajtolnak, és vasárnap reggel kilenc körül futnak be.

    Mert a gyerek nem kifogás!

    - üzenik Nyári Fruzsináék.

  • A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Miklósa Erika is indul az Ultrabalatonon, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületét (LÁSS) erősíti. Miklósa Erika Gombás Juditot kíséri majd, aki látássérült.

  • Stílusosan egy hajó mellett kezdett futni Anita.

  • „Jesus Christ, a felét sem tudom lefutni. Két éve játszottam utoljára nagypályás focimeccset, de úgy begörcsölt a vádlim a végére, hogy azt hittem, belehalok. Pedig ott nem hiszem, hogy futottam akár 10 km-t is" – kommentálta a reggeli kávéját váró Bálint a bélatelepi alaptáborban, hogy a legfeljebb tízfős csapatok alapján átlagosan 22 km-t kell futnia egy embernek.

    Persze a tízfős csapatokon belül is van, aki vállal mondjuk egy maratont, így pedig másnak elég kevesebb is, sokan pedig több részletben teljesítik a távot. És akkor ott vannak a 3, 2 fős csapatok. Aztán az ultrafutók.

  • A futás definíciója szerint egy sorozatos vízszintes szökdelés, amikor a testünk súlypontját a talajtól adott szögben mozdítjuk előre. Az adott szög a lábak által kifejtett erővonal és a talaj közti szöget jelenti.

  • Anita 25,1 km-e két szakaszból, ebből az elsőt teljesítette Aliga és Balatonkenese közötti 10,8 km-t. Innen még a nagyobbik fele  hátravan, 14,3 km az út Balatonalmádiig. Az egyéni ultrafutók közül egyébként az első már jó régen, háromnegyed hét előtt ideért, de a csúsztatott rajt miatt pedig ez az első váltópont egészen fél négyig áll majd.

  • Az Ultrabalaton honlapján egyébként folyamatosan nyomon lehet követni a verseny állását, az egyéni indulók közül a leggyorsabb Belej-Fekete Bálint már a pécselyi váltópontot is elhagyta, vagyis 54 km-en, a táv durván negyedén túl van. A tempója 4 perc 33 másodperc km-enként. Második Jan-Albert Lantink, ő Aszófőnél, 48,6 km-nél csekkolt be utoljára, a tempója 4:38-as. Harmadik helyen áll egyelőre Ivan Cudin, aki tavaly új pályacsúccsal, 18 óra 30 perccel nyerte meg a versenyt. Éppen ezért most egyedi rajtszáma van: 1830. Ő is Aszófőnél járt, a tempója 4:49-es.

  • Hallgassunk bele ebbe! Ő is éppen ezt hallgatja most, és már a távja felén túl van.

     

    Ain't got time to waste my brakes by Libor Anita on Mixcloud

     
  • „Nem minden a győzelem, a legtöbben a teljesítés miatt indultak neki. Az igazi vesztesek azok, akik ott sincsenek a pályán" – újabb nagy igazság az alaptáborban felemelt mutatóujjal elmélkedő Bálinttól.

    A versenyben vezető, már az 58,3 km-es vászolyi váltóponton is túl járó Belej-Fekete Bálint egyébként az Iron Team SL versenyzőjeként Optiva Ultrafutó Kupát 139 kilométert futott 12 óra alatt egy 1500 méter hosszú körpályán.

  • „Ne tessenek most átmenni ezen az úton autósok, hiszen futnak rajta a futók" – üzeni testtartásával a fűzfői forgalomirányító férfi.

  • A hosszú távoknál különösen fontos a futás előtti bemelegítés, majd pedig utána a lenyújtás.

  • A verseny magányos hősei az ultrafutók, ők azok, akik egyedül, megállás nélkül próbálják meg teljesíteni a távot.

    Néhány velük kapcsolatos érdekesség:

    • Az eddigi legszorosabb egyéni befutó ez első versenyen kevesebb mint két perc különbséggel történt Bogár János és Yiannis Kouros között. Ekkor a magyar versenyző volt gyorsabb.
    • A nyolcadik Ultrabalatonig Bogár János tartotta a pályacsúcsot is, melyet 2014 –ben Ivan Cudin javított meg 18 óra 30 perc 12 másodpercre.
    • A legtöbb egyéni versenyző 2011-ben ért célba, ekkor kerek száz ultrafutó teljesítette szintidőn belül a kört.
    • 2012. év a 40 fok feletti hőségről marad emlékezetes, akkor mindössze 35 egyéni célbaérkező volt.
    • Az abszolút versenyt eddig egyetlenegy alkalommal nyerte meg női versenyző: Dr Lubics Szilvia.
    • Duplázni abszolútban még senkinek sem sikerült eddig.
  • Ráadásul szó szerint, hiszen az egyéni futók mind együtt indultak reggel 6-kor Aligáról. Az eddig vezető Belej-Fekete Bálintot már 48 km-nél megelőzte az addig második és harmadik Jan-Albert Lantink, aztán visszaelőzték egymást, a dörgicsei váltóponthoz érve, 62,8 km-nél megint Lantink vezetett. A legjobb tempó most 4 perc 39 másodperc km-enként.

  • Futás közben sörre és a szexre gondolok
  • Ha sikerült helyesen kibogarászni az egyéni indulók listájából, akkor 24 évesek a legfiatalabb versenyzők, 1991-ben született Vajda Gyula és Georgh Kirsch is. A legidősebb az olasz Salvatore Gorgone a maga 65 évével.

  • Hogy a gyerekek hány kilométert vállaltak pontosan, nem tudjuk, de ha csak egy szakaszon kísérnek el valakit, már az is szép teljesítmény.

  • Balaton felé a 86-90. kilométerig (a balatoni kijáratig) lépésben (kb 6 km per órával) megy a forgalom, és a waze szerint az északi part nagy részén dugók lesznek / vannak - jelentette Szász Barna a Balaton felé araszoló indexes kocsiból. Se a rendőrség, se katasztrófavédelem honlapján nem találtam nyomát, hogy mondjuk baleset lett volna, szóval esélyes, hogy ha csak nem akarnak hirtelen tömegek fürödni a 15 fokos vízben, akkor a futók ügye ez. 

  • Anita egészen pontosan 9 óra 3 perckor rajtolt el Aligáról, 25,1 km-rel később, 27 fokban beért Balatonalmádira. A tempója nagyjából 6:20 perc volt kilométerenként. Megvolt az első váltás is, most már Barakonyi Szabolcs fotórovatvezető szalad tovább, 23,5 km vár rá.

  • Délelőtt elrajtolt a bringatúra is a Club Aligából, a biciklisák a futókkal megegyező útvonalon kerüli meg a Balatont. Ez nem verseny, ezért sem szintidő, sem időmérés nincs. Viszont a verseny későbbi szakaszában majd a futókat is lehet kerékpárral kísérni.

  • Várunk akár ilyen beérkezős, akár futás közben készült fotókat az Instagramra, #indexultrabalaton!

    1549472 10153439568168530 4418582243489591670 n
    Fotó: Huszti István
  • Erről győzköd éppen Krisz és Elek, akik Aligától Almáidiig futották le a 25 km-es dupla nyitószakaszt. Mi az a négyféle gyümölcs?  

    Szilva, szőlő, komló és...

    még valami volt az este, de már nem emlékeznek. Másnaposok vagytok? 

    Nem, csak hülyék, a csapat hülyéi, mert Füredtől megint mi futunk egy nagyobb távot. 

    Azt mondják, a kék kalap akkor is végig rajtuk lesz. Hogy miért, arra nem tudják a választ.