Hatalmas új parlamentet építene India, de a világ egyik leghíresebb szobrásza szerint ez barbárság

2020.05.23. 19:44

Modi, a fanatikus arra használja fel a koronavírus-járványt, hogy elpusztítsa India örökségét.

Ezzel a címmel írt indulatos cikket a világ egyik leghíresebb, indiai származású szobrásza, Anish Kapoor a The Guardian című brit lapba. Az apropó pedig az, hogy az indiai kormány az ország történetének talán legnagyobb szabású és kiemelt szimbolikus jelentőségű beruházására készül:

a világ legnépesebb demokráciája új parlamentbe költözik.

A hónapok óta napirenden lévő terv most kapta meg a Legfelsőbb Bíróság jóváhagyását, de a kritikusok szerint anélkül, hogy a megfelelő eljárást lefolytatatták volna. A bírálók attól tartanak, hogy a grandiózus projekt egy méltatlan épületet eredményez, és tönkreteszi Új-Delhi világhírű kormányzati negyedét, aminek leglátványosabb épületeit és központi sugárútját Sir Edwin Lutyens tervei szerint építették 1912 és 1931 között. Lutyen alkotása a Brit Birodalom dicsőségét hirdette, de az európai építész annyira innovatív és zseniális módon vegyítette a nyugati és az indiai motívumokat, hogy a kormányzati negyedet a független India is a magáénak érezhette, és máig az ország jelképének számít.

"Modi és fasiszta kormánya – írja Kapoor – Bimal Patel építészt bízta meg, hogy újratervezze a központi sugárutat. Anélkül, hogy egyáltalán megértették, vagy figyelembe vették volna Lutyens művének jelentőségét. Az ember legalább abban reménykedhetne, hogy Mr. Patelt megfelelő eljárás után bízták meg egy ilyen fontos feladattal. Mr. Patel tehetsége azonban nem ér fel a feladathoz. [...] Modinak az a célja ezzel, hogy lebontsa Nehru hagyatékát, a szekuláris Indiát. Minden lehetőséget megragad, hogy Nehru emlékét háttérbe szorítsa. Modi pontosan érti, hogy egy új parlament, amit egy indiai építész tervezett,

előmozdítja a vallásos hindu Indiára vonatkozó terveit, és egy lépéssel eltávolítja az országot Nehru szekuláris Indiájától.

Kapoor éles kritikájából kiolvasható, hogy sokaknak magával Narendra Modi hindu nacionalista ideológiájú rendszerével van bajuk, és attól tartanak, hogy az új parlament szimbolikus szakítást jelent a független India történetének első bő fél évszázadával, amikor a Nehru-Gandhi politikusdinasztia irányította az államot, alapvetően nyugati demokratikus minták szerint. Mások azonban egyszerűen attól tartanak, hogy a projekt rettenetesen drága, nagyzoló és silány építészeti minőségű lesz. Kétségtelen, hogy Patel nem ismert, jól csengő név a nemzetközi építész szakmában, viszont jó kapcsolat fűzi a miniszterelnökhöz. És nem sok jót ígér az sem, hogy milyen erőltetett ütemben akarják a terveket megvalósítani: az új parlamentnek már 2021-re el kellene készülnie, és szinte kizárt, hogy egy ilyen sebtében felhúzott ház méltó lehet a funkciójához.

Az új indiai parlament látványterve, a háttérben a régi parlament kör alakú épülete
Az új indiai parlament látványterve, a háttérben a régi parlament kör alakú épülete
Fotó: HCP Design

Amikor a látványterveket bemutatták a parlamenti képviselőknek, sokan közülük elégedetlenek voltak. Úgy néz ki, mint egy hétcsillagos hotel, és hiányzik belőle a tekintély, mondták többen a The Economic Times-nak. "A belső terek rendben vannak, de a külseje egyáltalán nem mutatja vagy idézi fel a parlament intézményéhez illő nagyszerűséget és ikonikus jelleget" – fogalmazott egy neve elhallgatását kérő veterán képviselő. Mások azt kifogásolták, hogy a tervező importált anyagokat használna, míg Lutyens annak idején helyi kövekkel burkolta az épületeit, ami erősítette az indiai hatást. A gránit és az üveg sok képviselő szerint viszont inkább illik egy szállodai előcsarnokhoz, mint az indiai parlamenthez, noha még a britek is értették, hogy a parlament attól lesz egyedi és különleges, ha indiai köveket és anyagokat használnak – fogalmazott egy ellenzéki.

Az indiai kormány szerint új parlamentre mindenképpen szükség van, mivel a mostani épületet nem arra tervezték, hogy befogadja a világ második legnépesebb országának törvényhozását. A nagyon karakteres, kívülről kör alakú parlament eredetileg Brit India 375 fős Központi Törvényhozó Tanácsának, a gyarmati kormány mellett működő, korlátozott jogkörű testületnek épült. A mai kétkamarás parlamentnek 788 képviselője van, de a lakosság gyors növekedése miatt a testület létszámát muszáj lenne megnövelni, mert egy alsóházi képviselőnek ma már 2 millió választót kell képviselnie. A tervek szerint a Lok Sabha nevű alsóház létszámát ezért 2026-ban majdnem a duplájára, 545 főről 1000 főre növelnék.

Ennyi képviselőt a régi épületben képtelenség elhelyezni, ráadásul Lutyens elegáns alkotását 1956-ban már megfejelték plusz két szinttel – tovább bővíteni csak olyan módon lehetne, ami teljesen eltorzítaná az eredeti épületet. Az új parlament nagyterme 900 fő befogadására lenne alkalmas, de a két ház együttes ülésére 1350 fősre bővíthető lenne, és minden képviselő kapna saját asztalt – jelenleg csak az első két sorban ülők élvezhetik ezt a kényelmet, a többiek padokon ülnek. Az új komplexum természetesen fel lenne szerelve minden szükséges modern informatikával, nagyvonalú közös terek és irodák is lennének benne.

A kormány az új parlamentet közvetlenül a régi mellett, egy háromszögletű területen építené fel, ahol ma kisebb, értéktelen épületek állnak. Modi hangsúlyozta, hogy nem akarnak egyetlen értékes régi épületet sem lebontani, sőt a kormányzati negyed összes Lutyens által tervezett épületét felújítják, és az Északi és Déli Blokknak nevezett irodaépületek egy részében múzeumokat alakítanak ki. Az Elnöki Palota mögött egy eddig zárt területen egy nagy új közparkot is létrehoznának "bioszféra kert" néven, vagyis a kormányzati negyed nyitottabbá válna a mostaninál, és az emberek olyan részeit is birtokba vehetnék, amiket eddig csak a hivatalnokok használhattak.

Mennie kell viszont a Nehru-korszak minisztériumi épületeinek: az 1950-es évek nemzetközi modern stílusának indiai változatában, de már helyi építészek által a fiatal ország kormányzatának tervezett irodaépületeket mind lebontanák, és a központi sugárút, a Rajpath két oldalán a helyükön egy-egy hatalmas új kormányzati épületet húznának fel. Természetesen ezt is a racionalizálás szándékával magyarázzák, mivel az állam a helyszűke miatt városszerte sok magánirodaházban bérel területeket, de nyilvánvaló, hogy a sugárút látványát Lutyens megőrzött műemlékei mellett az új építmények, vagyis a Modihoz köthető parlament és kormányzati tömbök határoznák meg.

És hogy mi lesz a régi parlamenttel? Ezt egyelőre nem lehet tudni. A kormány egyelőre azt ígéri, hogy a történelmi jelentőségű házat megtartják, és a műszaki hiányosságok ellenére helyreállítják, de a jövendő funkciójáról nem született döntés.