filmszemle

Se kép, se hang

Dyga Zsombor: Öcsögök

2001. 02. 02., 12:44 | Frissítve: 2001. február 05., hétfő 15:39

Úgy tűnik, mostantól bárki nevezheti homevideoját a Magyar Filmszemlére. Nincs szükség történetre, ötletekre, operatőri vagy bármilyen filmes erényekre, sőt, ha kedve tartja, be sem kell fejeznie filmjét. Dyga Zsombor „alkotása” pontosan ilyen. Amilyet bárki tudna csinálni (ha akarna).

Amióta a videotechnika kommersz eszközei bárki számára elérhetőek, nem sokba telik, amíg valaki nagyjátékfilmet csinál. Össze kell hívni pár havert, benyomni a felvétel gombot, aztán ha már elég sok anyag összegyűlt, lehet vágni, és kész. Persze nem árt, ha a haverok jó arcok, és fasza dumákat nyomatnak.

Ki kell találni, hogy mit is látunk a remegő kamerával felvett és rosszul megvilágított képeken
Dyga Zsombor filmjét nézve az embernek viszkető érzése támad, hogy minél gyorsabban elhagyja a vetítőtermet, és ha mégsem teszi, vagyis rosszul dönt, akkor másfél órán át keresheti azt az ülőhelyzetet, amelyben még mindig a legkönnyebb elviselni a látványt.

A semmittevő egyetemistákról szóló jelenetsor megtekintése nehéz feladatot ró a kedves nézőre. Először is ki kell találnia, hogy mit is lát a remegő kamerával felvett és rosszul megvilágított képeken. Rendkívüli koncentrációval kell fülelnie is, hiszen a külső zajok sokszor erősebben hallatszanak, mint a szereplők beszéde. Amit ennek ellenére mégis sikerül esetleg megérteni a történetből, abból sem derül ki semmi érdekes. Nem segít, ha jók a színészek, még az egyébként zseniális Badár Sándorból sem sok látszik. Az egész úgy, ahogy van: rossz.

A vászonról árad az ásító unalom. Azt a dolgot, amit látunk, még filmnek sem lehet nevezni. Nincs szerkezet, nincs konfliktus. A szereplők ide-oda mennek, csinálnak dolgokat, beszélgetnek erről-arról. Ha az alkotók jellegzetes egyetemista életének bemutatása volt a cél (mást elképzelni sem tudok), tehát hogy az ő életük unalmas, semmitmondó és eseménytelen, a film akkor sem sikerült. Mert legyen bármi is a téma, azt jól kell elmesélni. Az Öcsögökhöz hasonló dilettáns filmeket könnyű csinálni. Viszont ha van az emberben egy kevéske alázat a műfaj iránt vagy egy egészen apró tisztelet a nézők iránt, nem vesz a kamerát kezébe egy ilyen dolog kedvéért.

Nincsen főcím, nincsen vége-felirat. Ülünk a sötét teremben, várjuk, mi fog történni. Egyesek kuncognak. A vásznon semmi sem történik. Miért, jut eszembe, eddig talán történt valami?

Öcsögök (Öcsögök)
magyar film 75 perc

rendező: Dyga Zsombor

hirdetés